TÜRK DÜNYASI'NDA ENGELLİ FARKINDALIĞI

TÜRK DÜNYASI'NDA ENGELLİ FARKINDALIĞI

TÜRK DÜNYASI'NDA ENGELLİ FARKINDALIĞI

2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu’daki etkinlikler kapsamında  “Türk Devlet ve Topluluklarında Engelli Farkındalığı” konulu program düzenlendi.
Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda, Türkiyem Vakfı Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı ile Kadın Gençlik Platformu Derneği tarafından düzenlenen programda önce saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından program kapsamından konuşan Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, konuşmasında Kastamonu’nun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu hatırlattı ve "Programın Türk dünyasındaki birlikteliğin, kardeşliğin gelişmesi anlamında hem de engellilere yönelik yürütülen hizmetlerin daha ileriye gitmesi anlamında hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum." diyerek sözlerine devam etti.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, üniversitede 7 yıl önce Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü kurulduğunu ve üniversitede engelsiz kütüphane olduğunu da sözlerine ekleyen Aydın konuşmasını "Türkiye'deki birçok üniversitemiz ve kamu kuruluşumuz bu kütüphaneye üyedir. Aynı zamanda da Türkiye dışından talep edilmesi halinde ücretsiz olmak üzere üye yapıyoruz. Bizim engelsiz, yani sesli kütüphanemizden herkes faydalanabiliyor. Daha yapacağımız çok iş var. İnşallah hep beraber yapacağız." diyerek sürdürdü.
Programa katılan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili ‘Engelliler Günü’nün farkındalık oluşturmak için yapıldığını dile getirdi ve farkındalığın yanında duyarlılığın da oluşması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Bilgili konuşmasında; farkındalık, duyarlılık ve bilgilenmenin bu konudaki üç önemli unsuru oluşturduğunu şu sözlerle vurguladı: 
"Sadece insanlar hatırlıyor ve unutuyor. Farkındalıklarımızın bir duyarlılık ortaya koyması lazım. Duyarlılık ve bilgilenme bizim işimizi çözer. Eğer bu 3 unsuru birlikte ortaya koyamıyor, inşa edemiyorsak buradan netice beklemeyelim. Bir konuyla ilgili bilgi sahibi olursanız farkındalığınız ve duyarlılığınız daha bilinçli olur." 
Kaynaştırma öğrencisi olamayacak engeli bulunan öğrencilerin özel eğitim sınıflarında eğitimlerini sürdürdüklerini dile getiren Bilgili engelli öğrencilerin eğitimi için mevcut bulunan uygulamaları şu sözlerle anlattı: 
"Özel eğitim sınıfından daha fazla engeli varsa özel eğitim okullarımıza gidiyor. Tamamen kendi engel gruplarıyla eğitim gördükleri özel eğitim okullarımıza gidiyor. Buraya da gelemeyecek öğrencilerimize evde eğitim veriyoruz. Süregelen bir hastalığı bulunan öğrencilerimize de hastanede eğitim veriyoruz. Devlet bu konudaki bütün tedbirlerini almış. Yeter ki o öğrenciyi tanılasın. Öğrenci tanılandıktan sonra mutlaka Milli Eğitim Bakanlığının ilgili bir biriminde eğitim almak durumunda. Mili Eğitim Bakanlığının, devletin bu hizmetlerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığını da buna dahil edecek olursanız engelliler konusunda Türkiye Cumhuriyeti çok iyi bir noktada."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler