Trump'ın Azil Soruşturması Tetikleyen Görüşmesinin İçeriği Yayımlandı: Ukrayna Liderinden Biden'a Soruşturma İstemiş

Trump'ın Azil Soruşturması Tetikleyen Görüşmesinin İçeriği Yayımlandı: Ukrayna Liderinden Biden'a Soruşturma İstemiş

ABD Başkanı Donald Trump hakkında Kongre'deki Demokrat Partililerin azil soruşturması açma kararı vermesine neden olan telefon görüşmesinin özet dökümü, Adalet Bakanlığı tarafından yayımlandı.

Özet döküme göre Trump, temmuz ayında seçim zaferini kutlamak için aradığı Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den, kendisinin 2020 ABD başkanlık seçimindeki Demokrat Partili rakibi Joe Biden'ın faaliyetleriyle ilgili inceleme başlatmasını, bunun için Adalet Bakanı William Barr ile işbirliği yapmasını istemiş.  

Trump'ın araştırılmasını istediği konu ise eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın oğlu Hunter'ın yönetim kurulunda bulunduğu gaz şirketine yönelik herhangi bir soruşturmayı baskı yapmak suretiyle kapattırıp kapattırmadığı.

Mart 2016'da dönemin Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Kiev'i ziyaret edip Başsavcı Viktor Şokin'in görevden alınmasını sağlamıştı. Mayıs 2019'da ise Şokin'den o sırada Hunter Biden'ın çalıştığı Burisma Holding'i soruşturduğu iddiası gelmişti. İddia hemen şimdiki Başsavcı Vitaliy Kasko tarafından yalanlanmıştı.

Özet döküme göre Trump, Zelenskiy'ye şunları söyledi:

Biden'ın oğlu hakkında çok konuşuluyor, diyorlar ki Biden oğlu hakkındaki kovuşturmayı durdurmuş, işin aslını öğrenmek isteyen çok sayıda insan var. Dolayısıyla bizim adalet bakanıyla ne yapabilirsen harika olur.

Biden kovuşturmayı durduğuna dair övünerek etrafta dolaşıyor, dolayısıyla buna bir bakabilirsen... Bana yaptığı korkunç bir şey gibi geliyor.

Bu telefon görüşmesinin öncesinde, Trump, Ukrayna'ya yaklaşık 400 milyon dolarlık Amerikan yardımının dondurulması talimatını vermişti.

Özet döküme göre Trump, Zelenskiy'e "Gaz şirketine soruşturmanın yeniden açılması amacıyla Adalet Bakanı William Barr size ulaşacak" dedi.

Ancak Adalet Bakanlığı Sözcüsü Kerri Kupec, Trump'ın Barr'dan Kiev'le temas kurmasını talep etmediğini, bakanın da soruşturma ya da herhangi başka konuda Kiev'le iletişime geçmediğini söyledi.

Kupec'in açıklamasına göre Barr, Trump-Zelenskiy telefon görüşmesinden gerçekleşmesinden haftalar sonra haberdar oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler