Trump’ı rahatlatan rapor

Trump’ı rahatlatan rapor

Mueller raporuna göre Rusya'yla işbirliği yok

ABD Adalet Bakanı William Barr, Rusya’nın ABD’de 2016 başkanlık seçimine müdahale ettiği iddialarına ilişkin soruşturmayı tamamlayan özel yetkili savcı Robert Mueller’ın raporunun redakte edilmiş halinin yayınlanmasından önce basın toplantısı düzenledi. Barr, Trump’ın seçim kampanyasının ya da başka ABD vatandaşlarının Ruslarla gizli bir anlaşma yaptığına ilişkin delil bulunmadığını birkaç kez vurguladı.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Adalet Bakanı William Barr, özel yetkili savcı Robert Mueller’ın 22 ay süren soruşturmanın ardından kaleme aldığı raporun redakte edilmiş halinin kamuoyuna açıklanması öncesinde konuştu. Barr önce raporun kamuoyuyla paylaşılan halinde ne gibi redaksiyonların yapıldığını ve bunların gerekçelerini anlattı.

Adalet Bakanı raporda 4 ana kategoride redaksiyon yapıldığını, bunların hala devam eden soruşturmaların selameti için ve bazı kişilere ait hassas bilgilerin ve mahremiyetin korunması için yapıldığını vurguladı. William Barr, Mueller raporunda “Başkan’ın yetkisine dayanarak kullanılan imtiyaz sebebiyle redakte edilen hiçbir bilgi yok” ifadesini kullandı. Başkan Trump’ın şahsi avukatına raporun redakte edilmiş halini okuma imkanı verildiğini belirtti.

Adalet Bakanı William Barr, basın toplantısı sırasında Mueller raporunda Trump’ın seçim kampanyasının ya da bağlantılı kişilerin Rusların korsanlık faaliyetleriyle ya da Rus hükümetinin seçimi etkileme faaliyetleriyle işbirliği ya da gizli bir anlaşma yapıldığına ilişkin bir bulguya rastlanmadığının altını birkaç kere çizdi.

Barr “Rus hükümeti seçimimize müdahale etmeyi amaçladı ancak özel yetkili savcının kapsamlı soruşturması sayesinde bu komploları başlatan Rus ajanların Başkan Trump ya da Trump’ın kampanyasının işbirliğine sahip olmadığını biliyoruz” şeklinde konuştu.

William Barr, “Başkan Trump daha önce benzeri görülmemiş bir durumla karşı karşıya kaldı. Göreve gelip başkan olarak sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştığı sırada federal yetkililer ve savcılar göreve geldikten sonra ve göreve gelmeden önce onun ve onunla yakın çalışanların davranışını irdeliyordu”ifadelerini kullandı.

 

William Barr’ın basın toplantısı sırasındaki sözleri ve Trump’ın seçim kampanyasıyla Ruslar arasında bir işbirliği olmadığı sonucuna varılmasının altını birkaç kez çizmesi, Adalet Bakanı’nın güçlü bir şekilde Trump’ı savunması şeklinde yorumlandı.

Adalet Bakanı William Barr, Trump’ın adaleti engellediğine yönelik iddialarına ilişkin Mueller raporunda 10 farklı olayın anlatıldığını söyledi. Ancak Barr, Mueller ve onu özel yetkili savcı olarak atayan dönemin Adalet Bakanı Vekili Rod Rosenstein arasında raporda bu konuya ilişkin değerlendirmelerin hukuki dayanakları konusunda görüş ayrılığı olduğunu vurguladı.

TRUMP: “OYUN BİTTİ”

Başkan Donald Trump, Adalet Bakanı William Barr’ın basın toplantısının ardından ilk tepkisini Twitter’dan verdi. Trump, "Game of Thrones" dizisine atıfta bulunan bir görsel paylaşarak, “Gizli anlaşma, adaleti engelleme yok. Nefret edenler ve radikal sol Demokratlar için Oyun Bitti” mesajını paylaştı.

TEMSİLCİLER MECLİSİ KOMİSYONU MUELLER'I İFADE VERMEYE ÇAĞIRDI

Bu arada Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler, Rusya soruşturmasında özel yetkili savcı Robert Mueller’ı raporuyla ilgili mümkün olan en erken tarihte komisyonda ifade vermeye çağırdı.

Nadler, Adalet Bakanı Barr'ın basın toplantısını bitirmesinden birkaç dakika sonra üç cümlelik bir davet mektubu yayınladı. Nadler, Twitter'dan paylaştığı mesajda, Kongre'nin ve kamuoyunun, rapordaki bulguları daha iyi anlamak için doğrudan Mueller'ı dinlemesi gerektiğini belirtti.

Demokrat Kongre üyesi, Mueller'ın 23 Mayıs'a kadar komisyonda ifade vermesini istediğini kaydetti. Barr da basın toplantısında Mueller'ın ifade vermesine itirazının olmadığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler