Trump: Ruhani İle Birkaç Hafta İçinde Görüşmek Bana Gerçekçi Geliyor

Trump: Ruhani İle Birkaç Hafta İçinde Görüşmek Bana Gerçekçi Geliyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un dün İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'i çağırıp görüşmeler yürütmesini sağlamasının damga vurduğu G7 zirvesinin kapanışında da gündem İran ve ticaret savaşlarıydı.

Zirvenin sonundaki iklim toplantısına katılmayan ABD Başkanı Donald Trump, evsahibi Macron'la ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Başkanı, bir yandan nükleer anlaşmadan çekilip en ağır yaptırımlar uyguladığı İran'la diğer yandan görüşme temennisini bir kez daha dile getirdi.

Doğru şartlar altında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmeye hazır olduğunu söyleyen Trump, bu görüşmenin birkaç hafta içinde gerçekleşmesinin gerçekçi olduğunu dile getirdi.

Hislerim iyi. İranlılar iyi oyuncular olmak zorunda, eğer ne demek istediğimi anlıyorsanız. Yapacaklarını söyledikleri şeyi yapamazlar, çünkü yaparlarsa gerçekten çok şiddetli bir güçle karşılık görürler.

O yüzden iyi davranacaklarını düşünüyorum" değerlendirmesini yapan ABD Başkanı, Ruhani'ye atıfla şunları söyledi:

Bence görüşmek ve durumlarını düzeltmek isteyecektir. Şu sıra fena ıstırap çekiyorlar.

Macron da olası Trump-Ruhani buluşması için hazırlık görüşmeleri yürütüldüğünü duyurdu.

Washington ile Tahran arasında arabuluculuğa soyunan Fransa Cumhurbaşkanı "Umuyorum ki, gelecek haftalarda bu görüşmeler temelinde Ruhani ile Trump arasında bir zirve görebileceğiz.

Eylül sonunda New York'ta düzenlenecek BM Genel Kurulu'na katılacak olmaları Ruhani ile Trump'a görüşme fırsatı sunuyor.

AB'YE İTHAL OTOYA GÜMRÜK VERGİSİ YOK MÜJDESİ

Çin'le ticaret savaşlarında üst üste çelişkili açıklamalar yaparak piyasaları alt üst etmiş bulunan Trump, Avrupa ile ticaret savaşlarıyla ilgili, AB'nin güçlü bir grup olduğunu, ama ABD'nin onunla ticaret anlaşmasına varmayı becereceğini söyledi.

Olası anlaşmada ABD'nin ithal edeceği Avrupa otomobillerine gümrük vergisinin olmayacağını söyleyerek AB'ye zeytin dalı uzatan Trump, daha önceki açıklamalarında 'AB'nin adil olmayan ticaret uygulamalarına' karşı Avrupa otomobillerine gümrük vergisi uygulamakla tehdit etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler