Tren garı değil dolar öğütücü: 159 Milyon Dolar ödenecek

Tren garı değil dolar öğütücü: 159 Milyon Dolar ödenecek

Kamu özel işbirliği projesi ile yapılan Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı, yolcu garantisi nedeniyle adeta dolar öğütüyor. Gara gelen her yolcu, devlete 1.5 dolara mal oluyor.

Kamu özel işbirliği (KÖİ) projesi ile yapılan ve 29 Ekim 2016'da açılan Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı, yolcu garantisi nedeniyle adeta dolar öğütüyor. Ancak bu projede devletin kasasından gelmeyen yolcu için değil, gelen yolcu için para çıkıyor.

Ankara YHT Garı’nı, Yap-İşlet-Devret (YİD) yönetimiyle Limak-Kolin-Cengiz ortaklığı yaptı. Gara gelen her yolcu devlete 1.5 dolara mal oluyor. Garanti kapsamındaki her yolcu için yapımcı firmaya 1.5 dolar ödenirken, garantinin üzerindeki her yolcu için de 0.5 dolar veriliyor. Bu ödeme 14 yıl süreyle devam edecek. Hazine'nin kasasından da en az 159 milyon dolar çıkacak.

24 Mart 2020 tarihinde yapılan TBMM KİT Alt Komisyonu toplantısında, milletvekilleri tarafından yöneltilen sorulara Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü'nce cevap gönderildi.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın Ankara YHT Garı için yapılan sözleşme şartları ve garanti kapsamında ödenen miktara ilişkin sorusunun cevabı ise garın adeta ‘'dolar öğütücü'' olduğunu ortaya çıkardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler