TOPUZ BONE VAR MI?

Kurban bayramını üçüncü günü yani 13 Ağustos 2019 saat 19.00- 19.15 arası Ankara- Kızılay Menekşe sokaktan Kumrular’ sokağa doğru giderken, önümde türbanlı bir kadınla bir erkeğin el ele tutuşarak, arada bir ellerini bırakıp kadının sağ kalçasını sallayarak adamın sol kalçasına vurarak ittirdiğini gördüm. Bu laubali davranış dikkatimi çekti. Ben onların 6 ya da 7 metre kadar arkalarında olduğum için onların polis olduğunu önce anlamadım. Aynı laubalilik, kadının elini adamın sırtına şaplak atarak sarılıyor gibi yapmasıyla devam ederken, gözüm kadının kemerinin ortasına takılmış olan kelepçeye ilişti. O zaman polis olabileceklerini düşünerek hızımı artırdım ve aramızdaki mesafe kısaldı. Erkek polisin başında şapka falan yoktu. Yürüyüşü de, sanki altına bez bağlanmış küçük çocuk yürümesi gibiydi. Kadının türbanının içinde boyunu uzun gösterecek kocaman topuz bone vardı. Kumrular sokağa çıktığımızda biraz ilerledikten sonra o topuzla dikkat çeken kocaman kafasının üzerine birde polis şapkasını rastgele koydu. O görüntü polisin imajının yerle bir edildiğinin ispatıdır. Daha sonra Şehit Âdem Yavuz sokağına döndüler ve ben Kumrular sokaktan yoluma devam ederek gittim. Gününü, saatini ve yerini belirttiğim bu olayla ilgili oradaki kamera görüntüleri incelendiğinde bu polislerin giyim kuşam ve davranışlarının polis mevzuatlarına aykırı olduğu görülecektir. 

Bu kocaman dikkat çekici bonenin Emniyet Teşkilatı tarafından verilip verilmediğiyle ilgili, Kılık Kıyafet Yönetmeliğini incelediğimde, 17. Maddenin 3.fıkrasında[1] “kumaş başlık” verileceği açıkça belirtilmiştir. Başörtünün içine konan o topuz gibi şeyin verileceği ve kullanılacağıyla ilgili her hangi bir bilgiye rastlamadım. Bu topuz bone aksesuar olabilir. Siviller takabilir ama resmi polisin başörtüsünün içine bu kocaman topuzu koyması kılık kıyafet yönetmeliğine aykırıdır. Bunun dışında polis alyansın dışında ne takı takabilir ne de bir aksesuar takabilir. Hal ve hareketlerine de dikkat etmesi gerekir. Hele hele yukarıda bahsettiğim laubali hareketleri hiç yapamaz. Bunların, görev bilinçleri de olmaz. 

Yıllar öncesinde de başını kapatan polisler vardı. Mesela; Ankara Emniyet Müdürlüğünde görev yapan Mevlide Hanım başını kapatır ama görevinde de son derecede başarılı bir polisti. Onun hal ve hareketleri diğer polislere örnek olurdu. Burada insanların başı açık kapalı olması söz konusu falan değildir. Emniyet Teşkilatı gibi disiplin mesleğine uygun davranış sergilememek ve kıyafet yönetmeliğine aykırı giyinerek teşkilatın saygınlığına zarar vermektir. Başları kapalı diye onların sonsuz ayrıcalıkları falan olmamalıdır. Başlarındaki amirleri bu disiplinsiz davranışlarını denetlemek ve gerektiğinde haklarında soruşturma açmakla görevlidirler. 

 

[1] (3) Kumaş başlık: Başını kapatan bayan personel için başı kapatacak ancak yüzü örtmeyecek şekilde desensiz, polisler için koyu lacivert, çarşı ve mahalle bekçileri için acı kahve renkte kumaştan yapılır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.