TL’de Değer Kaybı Sonrası Faiz Artışına Gidilir mi?

TL’de Değer Kaybı Sonrası Faiz Artışına Gidilir mi?

Türk Lirası’nın geçen hafta Amerikan Doları karşısında yaşadığı yüzde 5 civarında değer kaybı sonrası Dolar/TL kuru 7,27’ye geldi.

Merkez Bankası Bankası’nın Cuma günü bazı bankalarının genel müdürleriyle yaptığı toplantı sonrası, kulislerde 20 Ağustos’ta yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artışına gidilebileceği iddiaları gündeme geldi.

VOA Türkçe’ye konuşan Marmara Üniversitesi’nden Prof. Hurşit Güneş de Merkez Bankası’nın açık veya örtük yolla yüzde 1,5-2 oranında bir faiz artışına gidebileceğini ancak bunun sorunları gidermesinin mümkün olmadığını söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P de Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısında tarihi dip seviyeyi görmesinin ardından Türkiye için faiz oranlarında bir artıştan kaçınmanın daha zor olacağı yorumunda bulundu.

Erdoğan’ın karşı olduğu faiz indirimi gerçekleşebilir mi?

Ancak ‘‘Faiz sebeptir, enflasyon neticedir, faizi düşürdükçe enflasyon da düşer’’ görüşünü savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz artışına her zaman karşı olduğu biliniyor. 2018’in Ağustos ayında Rahip Brunson krizi nedeniyle ABD ile yaşanan sorun sırasında TL’nin ani yükselişi sonrası Merkez Bankası 14 Eylül 2018’de politika faizi yüzde 24’e yükseltildi ve 6,50’leri gören TL/Dolar kuru 20 gün içinde 5,30’lara geriledi

Murat Uysal’ın Merkez Bankası başkanlığına atandığı 6 Temmuz 2019’dan 19 gün sonra yapılan ilk PPK toplantısında politika faizi önce 19,74 düşürüldü. Sonraki 10 ay boyunca kademeli olarak geri çekilen politika faizi 21 Mayıs’tan beri yüzde 8,25.

Erdoğan’ın sahip çıktığı Albayrak, muhalefetin hedefinde

Dün Ayasofya Camii’nde kıldığını Cuma namazından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz artışı ile ilgili hiçbir yorum yapmazken ekonominin tırmanışta olduğunu hatta uçuşa geçtiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler