TIM COOK'DAN SONRA APPLE CEO'SU KİM OLACAK ? İŞTE EN GÜÇLÜ ADAYLAR

TIM COOK'DAN SONRA APPLE CEO'SU KİM OLACAK ? İŞTE EN GÜÇLÜ ADAYLAR

Tim Cook, Apple CEO'su olarak 10. yılını kutladı. Ama Cook, önümüzdeki yıllarda görevini bırakabilir. Peki, muhtemel adayları tanıyor muyuz?

Son günlerde, bir sonraki Apple CEO’su olarak karşımıza kimin çıkacağı tartışma konusu oldu. 2011’de Tim Cook, Apple’ın kurucularından Steve Jobs‘ın yerine bu göreve geçti. Jobs’ın yerini doldurması imkansız olsa da görevini başarıyla sürdürmeye devam ediyor. Bu süreçte Apple’ın hissesini yüzde binden fazla büyüttü. 153 milyar dolarlık şirketin değerini, 2 trilyon dolara çıkarmayı başardı. Ürün portföyünü yeni servisler, giyilebilir cihazlar ve daha geniş bir ekran boyutu yelpazesiyle genişletti.

Geçtiğimiz hafta Apple CEO’su Cook, görevindeki 10. yıl dönümü kutladı. Aynı zamanda bu son dönemleri olabilir. Bloomberg’den Mark Gurman’ın haberine göre, Tim Cook dört yıl sonra bitecek sözleşmesi nedeniyle 2025-2028 yılları arasında emekli olacak. Peki, onun yerine geçmesi muhtemel adaylar kimler? Gelin birlikte inceleyelim…

Apple CEO’su için potansiyel adaylar

100 bin çalışana sahip olan Apple’da herhangi bir üst düzey görevin zorluğunu tahmin bile edemeyiz. Şu anda Cook da multi trilyon dolarlık bir imparatorluğu yönetiyor. Ancak önümüzdeki yıllarda Apple’ın CEO pozisyonunu kimin üstleneceği konusunda tahminler gelmeye başladı. Bloomberg‘in haberine göre, şirketin yönetim üyelerine gelin kısa bir bakış yapalım…

Kate Adams

Adams pek çok açıdan sağlam bir genel hukuk danışmanı. Ancak Apple’a yeni dahil olduğu için onu seçmeyeceklerdir. Aynı zamanda şirket, muhtemelen bir sonraki lideri için bir teknoloji veya operasyon yöneticisi arıyor.

Eddy Cue

32 yıllık Apple çalışanı Cue güçlü bir aday gibi. Şirketteki diğer Apple yöneticilerine benzer şekilde Cue, ardıllık planlamasında oldukça başarılı. Geçtiğimiz haftalarda Hizmetler Kıdemli Başkan Yardımcısı ünvanını aldı.

Craig Federighi

Federighi, en üst düzey görevi üstlenecek karizmaya ve dışarıdan desteğe sahip biri. Her yıl yazılım yükseltmelerini yapan binlerce mühendisi denetlediği gibi bunun da üstesinden kalkabilecek bir yönetici. Cook’tan yaklaşık sekiz yaş daha genç ve hem Jobs hem de Cook dönemlerinde çalışmış, teknik becerilere sahip.

John Giannandrea

Giannandrea, 2018’de Google’dan ayrıldıktan sonra Cook’un ekibine dahil oldu. Böylece ekipteki en yeni çalışan oldu. Yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanı. Ayrıca Giannandrea, otomobil projesi gibi yeni sorumluluklar aldı. Yine de, göreceli olarak yeni gelen birinin, özellikle şirketin şu anda daha küçük birimlerindeki yönetici birinin CEO olması pek olası değil.

Luca Maestri

Adams gibi Maestri de Apple’ın finans şefi rolünde açıkça sağlam bir aday. Muhtemelen Apple’ı başarılı bir şekilde yönetebilir. Ancak Apple’ın tüm şirketi yönetmek için finans şefini seçmesi olası görünmüyor.

En güçlü CEO adayları kimler?

Sabih Khan

Yönetim ekibinin yeni üyelerinden Khan, Jony Ive’nin istifası üzerine atandı. Operasyon sorumlusu olarak görev yapıyor. Şirketin son birkaç yılda sahip olduğu ölçeğe ulaşmasını sağlayan şey operasyonlardır. Jeff Williams, Khan yerine seçilecekti. Ancak Khan, Williams’tan üç yaş daha genç. Cook’un ileride görevini bırakması durumunda teorik olarak Apple CEO’su olmak için uygun.

Deirdre O’Brien

30 yıllık Apple serüveninde O’Brien, her şeyi gördü. 2019’da Apple’ın perakende müdürü olmadan önce çeşitli satış, operasyon ve finans görevleri üstlendi. Ayrıca şirketin perakende mağazalarını açmasını sağladı. Bu son görevinde, Apple’ın çalışan tabanının büyük bir kısmını yönetiyor. 

Bununla birlikte, insan kaynakları başkanı olarak şirketin temel işlevlerinden birini yürütüyor. Ayrıca Cook’tan yaklaşık beş yaş daha genç. Bu yüzden önünde uzun bir Apple kariyeri olabilir. Apple kültürü hakkındaki derin bilgisi ve şirketin en önemli fonksiyonlarının çoğunu yapmış olması bakımından olası bir CEO adayı.

Johny Srouji

Srouji, bu yıl tartışmasız en kritik Apple liderlerinin başında. Ekibiyle, iPhone, iPad, Apple Watch ve Mac’leri çalıştıran, yıllık performans artışları sağlayan çiplerden sorumlu. Dürüst bir lider olarak tanınan Srouji, dünya çapında binlerce mühendisinin saygısını kazandı. Apple için önemi kesinlikle büyük ancak çip sorumlusunun Apple’ın tamamını yönetmek için uygun olup olmadığı konusu tartışılır.

Greg Joswiak

Joz”, Cook’un yönetim ekibinde en uzun süre hizmet veren Apple çalışanı. Geçtiğimiz yıl kıdemli başkan yardımcısı seviyesine terfi etti. Ancak çok daha uzun süredir Apple’ın önemli liderleri arasında.

Birkaç yıldır Apple’ın tüm ürünlerinin ürün yönetimi ve pazarlamasıyla yoğun bir şekilde ilgileniyor. Şirketin içini ve dışını biliyor, teknik açıdan bilgili ve kesinlikle Apple’ın bir sonraki lideri olabilir.

John Ternus

Apple’ın yönetim ekibinin en genç üyesi olan Ternus, dikkat çekiyor. Teorik olarak beş yıl içinde CEO olursa, CEO görevini on yıldan fazla bir süre yerine getirebilir.

Hatta belki de bu listedeki herkesten daha uzun süre yapabilir. Bu yılın başlarında Apple’ın donanım mühendisliği şefliğine getirildi. Ternus, iyi bir aday olarak öne çıkıyor.

Jeff Williams

Cook önümüzdeki beş yıl içinde görevi bırakacak olursa, devralmak için Operasyon Direktörü Jeff Williams en öncelikli aday. Üretimden bileşen tedarikine ve teknik desteğe kadar Apple’ın tüm tedarik zincirini ve operasyonlarını yönetiyor. Apple’ın tüm donanımının günlük olarak geliştirilmesiyle ilgileniyor. Ayrıca Apple Watch için hem donanım hem de yazılım gruplarını yönetiyor.

Williams, şüphesiz Apple’daki en önemli ikinci kişi. Ancak şirket, yaş konusuna takılıyorsa Cook’tan yalnızca üç yaş daha genç olması, onu on yıl veya daha uzun bir sürelik görev için arka plana iter.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler