Tel Aviv, Eurovision'a Ev Sahipliği Yapacak

Tel Aviv, Eurovision'a Ev Sahipliği Yapacak

Eurovision Yayın Birliği (Eurovision Broadcasting Union-EBU), Eurovision şarkı yarışmasının önümüzdeki yıl Tel Aviv’de yapılacağını ilan etti.

 

Eurovision Yayın Birliği (Eurovision Broadcasting Union-EBU), Eurovision şarkı yarışmasının önümüzdeki yıl Tel Aviv’de yapılacağını ilan etti.

Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 63. Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Toy" adlı şarkısıyla İsrail'i temsil eden Netta Barzilai’nin birinci olmasının ardından gelecek yılki yarışma için gözler, Eurovision Yayın Birliği’ne çevrilmişti. Jerusalem Post ve AP'nin haberine göre; Perşembe günü yapılan açıklamada, yarışmaya Tel Aviv’in ev sahipliği yapacağı belirtildi.

 

'Kudüs,Teamüllere Aykırı'

 

64. Eurovision Şarkı Yarışması, kazananın İsrail olması üzerine, birçok tartışmalı noktayı da beraberinde getirdi. Yarışma, kazanan ülkelerin başkentlerinde düzenlendiğinden, ‘Kudüs mü? Tel Aviv mi?’sorusu gündeme oturdu.

Mart ayında Eurovision Yayın Birliği’nin önüne ‘Kudüs, İsrail’in Güney Eyaleti'ndeki Eilat ve Tel Aviv’ şehirlerinden üç başvuru konuldu. İsrail’in Kudüs için ısrarlarının ardından hem ülke içi hem de ülke dışında ipler gerildi. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımamış Eurovision ülkeleri, duruma tepki gösterirken, iç politikadaki koalisyon ortaklarından Aşırı-Yahudi (Haredi) grup, Şabat günü (Cumartesi) kutsal şehirde çalışmaların yürütülmesine karşı olduklarını belirtti. Eurovision Yürütme Danışmanı Jon Ola Sand, “Cumartesi günleri çalışmaların yürütülemediği bir Eurovision düşünülemez. İmkansızdır, teamüllerin dışındadır. Finallerin dahi Cumartesi gecesi yapıldığı biliniyor.”, açıklamasında bulundu.

İsrailli siyasetçilerin büyük bir kısmı ise ‘Başkentlerde düzenlenen bir yarışmanın, İsrail’de Kudüs’ten başka bir yerde ağırlanması siyaseten kabul edilemez.’ şeklinde seslerini yükseltti.

 

Bakan Deri 'Tel Aviv, Siyasi Karşıtlıklardan Uzak Bir Başkenttir'

 

Mart ayından bu yana süregelen tartışmalara noktayı koyan EBU, ‘kültür başkenti’ olması sebebiyle Tel Aviv’i seçtiklerini ilan etti. İçişleri Bakanı Deri ‘Haredi tepkisinden, siyasi ve dini karşıtlıklardan uzak Tel Aviv’in seçilmesini onaylıyoruz.’ sözlerini kullandı.

 

Eurovision Ülkeleri, İsrail Yolcusu

 

Eurovision Yayın Birliği’nin Yürütme Kurulu ise ‘Filistin topraklarını işgal eden İsrail’in yarışmaya dahi katılmaması gerektiği’ görüşünü belirtmiş, 63. Eurovision Yarışması'nın kazanılması üzerine yarışmacı ülkelerden İsrail’in ev sahipliği konusunda tek tek görüş istenmişti. İzlanda’da konuyla ilgili yapılan oylamada 25.000 ‘Hayır’ imzası çıkmasına rağmen, İzlanda dahil Kuzey ülkeleriyle birlikte toplam 19 ülke, ‘Tel Aviv ilanından hemen önce’ katılımlarını bildirmişlerdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika