Taşkın: Bilinçsiz sosyal medya kullanıcısı her an başını derde sokabilir

Taşkın: Bilinçsiz sosyal medya kullanıcısı her an başını derde sokabilir

Dünya e-Basın Konseyi (DEBK) Yüksek Kurul üyeleri, Yurtiçi ve yurtdışı temsilcileri İstanbul Sarıyer Sheeshe Cafe’de toplandı. Toplantıya Sarıyer’de bulunan yerel gazete temsilcileri de katıldı. 

Toplantıda konuşan DEBK Genel Başkanı Hasan Taşkın, e-Basın ve sosyal medyanın yerel, ulusal veya uluslararası sınırları ortadan kaldırdığını, artık çağın gerçeği olduğunu, herkesin kendince de haberci olduğunu belirterek, “Çağın medyası artık elektronik medyadır. İnternetten anlık haber ve bilgi edinme ve bilgi paylaşma imkânı herkes için en kolay ulaşılır olmuştur. Şimdi herkes kendince de muhabirlik yapabilmektedir. Takipçisi kadar da tanınma şansını yakalamaktadır. Fenomenler ortaya çıkmakta ve bazen de takipçi artırma hırsı ile de yanlışların içine düşülmektedir. Hukuki durumla karşılaşılabilmektedir” dedi. 

Hasan Taşkın, sosyal medya alanının herkesin içinden geldiğini yazma yeri olmadığını da ifade ederek şunları söyledi. 

“Bilinçsiz bir sosyal medya kullanıcısı her an başını hukuk karşısında derde sokabilir. Tazminat ile karşı karşıya kalabilir. Kişilik haklarını ihlal edebilir. Her sosyal medya kullanıcısının yazdıkları ileride karşısına çıkar ve başına dert açabilir. Hele hele sosyal medya kızdıklarına sövme alanı asla değildir. Sosyal medya en güzel şekilde kelimeleri bir araya getirerek insanları fikirlerinle etkileme sanatı olmalıdır. Eleştirilerin dahi düşündürücü ve doğruyu gösterici olmalıdır. Kızgınlığın ve kinin ortaya döküldüğü alan değildir. Bu nedenle el birliği içinde ‘Bilinçli sosyal medya kullanıcısı’ fikrini yaymamız gerekiyor. Konferans ve panellerle sosyal medya kullanıcılarına doğru kullanım konusunda destek olmamız gerekiyor. Bu noktada da gazetecilerin önemli görevleri ortaya çıkmaktadır. E-Basın üzerinden yaptıkları haberler de artık sosyal medyadan paylaşmakta oldukları gerçeği var. Gazetecilerin özel paylaşımlarında amatör sosyal medya kullanıcılarına örnek olmaları gerekmektedir. Fikir adamları, toplumun gözünde değer gören kişilikler de yazdıklarının örnek teşkil edeceğini bilmeleri gerekmektedir. Sosyal medyada kullanılan dil kötü örnek teşkil ederse, toplum da buna göre bu alanı kullanmaya çalışır. Hatta daha kötü sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir. 

DEBK olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz

Sosyal medya günümüzde aynı zamanda toplumun eğitimine iyi ya da kötü etki eden bir alan olduğu gerçeğini unutmamak gerekir. Yasallar veya cezalandırmalar yerine, bilinçli sosyal medya kullanımını özendirmeli ve özellikle gazetecilerin bu işin öncülüğünü yapmalıdırlar. DEBK olarak bu konuda üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çalışacağız. Zaman zaman değişik yerlerde bu konuda milletimizin aydınlanmasına katkı sunmaya çalışacağız.”

Taşkın, 2019 yılında DEBK’nın Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’ne (UNCCD) akredite olarak kabul edildiğini de ifade ederek, “e-Basın Konseyi olarak, çölleşme ile mücadeleye katkı sunma noktasında çalışmalar yürüttüklerini belirterek, şöyle konuştu: 

“Elektronik ortamda dünyanın tüm sınırları ortadan kalkmaktadır. Bir bilgisayar ya da bir cep telefonu ile hemen her bilgiye kolayca ulaşılabilmektedir. Her bilgi ve belge de kişisel hesaplardan paylaşılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra dijital alanda yapılan her işlem de kayda girmektedir. Kimin ne yazdığı, ne paylaştığı, ne araştırdığı, fikirleri, sevdikleri ya da sevmedikleri. Sosyal medya kullanıcıları bazen çok özellerini de paylaştıklarından ummadıkları takipçileri ile de karşılaşabilmektedirler. İyi veya kötü niyetli… Tüm bu nedenlerle de bilinçli sosyal medya kullanıcılığını yaymalı ve sorun yerine faydalı alanlar olarak hayatımıza dahil etmeliyiz.”

Özgürlükçü ve eğitici yasa çıkmalı

DEBK Yüksek Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Büyükasar’da elektronik ortamda yalana dayalı algı oluşturma çabaları ve bu alanın profesyonel trol hesaplarla yapılmaya çalışılmasının yanlışlığının zamanla anlaşılacağının altını çizerek, “Hep birlikte yalan ve yanlış algılar üzerine yayılmaya çalışılan bu alan ile mücadele etmeliyiz. İnternet medyasının da özgürlükçü ve eğitici yönlerinin ortaya konduğu bir yasanın da çıkması kaçınılmazdır” dedi. 

Toplantıda, DEBK Yüksek Kurulu Başkan Yardımcısı Ertan Özyiğit, Yüksek Kurul üyesi Dr. Viron Matarangas, Denetim Kurulu Başkanı Av. Sadık Durak, Denetim Kurulu üyesi Ali Yavuz Hacımustafaoğlu, Kocaeli Temsilcisi Halim Bülbül, Belçika Temsilcisi İbrahim Akif Dankuş, Avrupa Koordinatörü Rasım Saka, üyeler Gazeteci Yazar Hamza Yardımcıoğlu, Rıfat Sarıgül, iş adamları Koray Büyükasar, Hasan Ali Cesur, Sarıyer Gazetesi Sahibi Bekir Batu ve Sarıyer ilçesinde yayın yapan yerel gazetelerin temsilcileri de hazır bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler