Tarım Bakanlığı'ndaki Siber Yangın Kimi Yakacak?

31 Temmuz 2021 tarihinde hacklenen ve ardından da hackleyenlerin fidye istediğini, hatta olayın FETÖ ile bağlantısına dönük iddiaları gündeme taşıdığımız yazılarımız üzerine,  bakanlıktaki ‘siber yangın’ boyut değiştirerek devam ediyor.

Bakanlık yetkilileri ellerinde yedeklerin olduğunu ancak güvenlik nedeniyle üçüncü yedekleri devreye sokarak bir iki gün içinde sistemin açılacağını söylerken, önceki gün muhalefet milletvekilleri hackerların istediği fidyenin ödendiğini açıkladılar.

Öte yandan bakanlık içersinde orman yangınları ile paralel yaşanan siber yangında FETÖ izleri olduğu ileri sürülürken,  bakanın en yakın danışmanlarının FETÖ soruşturmalarının sürdüğü,  bu nedenle resmi ataması yapılamayan danışmanların özel ‘imza yetkileri’ ile görev yaptığı, yine sistem odasının anahtarının hizmet alımı yapılan bir özel şirket sahibine teslim edildiği,  bakanlıktaki diğer akıl almaz ve açıklanamaz konulardan sadece bir kaçı.

Doğrusunu isterseniz durum trajikomik!

Dünyanın her yerinde ‘gıda güvenliği’ konusu bu yüzyılda en önemli milli güvenlik olarak kabul edilirken; son bir haftada en önemli bakanlığımızdaki yaşananlar aakıl sır ermiyor…

Normal makale ile anlatmakta zorlandığımız bu olayları bugün size ve özellikle yarınımız gençlerimize ve yeni devlet memuru olacaklara KPSS sorusu gibi eldeki belgelerle anlatarak bana yardımcı olunmasını istiyorum:

Hazır mısınız?

SORU.

Gazete’de bir bakanlığın siber saldırıya uğradığı, verilerinin kaybolduğu ve fidye istendiği haberi çıkar. Ertesi günü bakanlık olayı doğrular fakat yedeğin yedeğinden veriyi kurtararak bir gün içinde sistemleri çalıştıracaklarını söyler.

Bu açıklamadan üç gün sonra ana muhalefet milletvekili mecliste fidyenin ödendiği açıklamasını yapar. Birkaç saat sonra bir haber ajansı “bakanlığın siber saldırıya uğraması sonrası sistemlerin kurtarıldığı” şeklindeki bakanlık açıklamasını yayınlar. Ancak bu açıklamanın ertesi günü bile e-devlette https://www.turkiye.gov.tr/gthb-buyukbas-hayvancilik-bildirimleri sayfasından Büyük Baş Hayvan bildirimi için girildiğinde “Uygulamaya Git” butonu tıklanırsa,  sayın Bakanın otururken resminin olduğu ana sayfa ve bu sayfadaki ilgili haber duyurusu gelmektedir.

Aynı sisteme bakanlık ana sayfasındaki e-hizmetlerden girilmek istendiğinde  “Sistemde yaşanan bir teknik aksaklık nedeni ile işleminiz tamamlanamadı.” Şeklinde hata mesajı gelmektedir.

Bu durumda aşağıdaki önermelerden hangisi doğru olabilir?
a) Fidye yanlışlıkla, haberi duyup araya giren dolandırıcılara ödenmiştir (Hem para,  hem veri kayıp).
b) Bakanlık Bitcoin ile fidyeyi ödemiş fakat fidyeci heyecandan Eskişehir yolunda kaza yapınca sistemleri açamadan vefat etmiştir
c) Fidye ödenmiş fakat kapatılan sunucuları tekrar açmak için odanın anahtarı işleten firma yetkilisinden halen alınamamış ya da yeni sözleşme yapılmadığı için sunucu şifreleri de kaybolmuştur.
d) Fidye ödenmemiş fakat yedeklerin de gerçek olmadığı ortaya çıkmıştır.
e) Hepsi

Evet yazarken bu trajik durumu zorlanan ben, yetkililere sesleniyorum:

BU YANGINI KİM SÖNDÜRECEK?

 

FOTO GALERİ:

  1. BAKANLIK SİSTEMİNDEN UYGULAMALARI SEÇTİĞİNİZDE BUGÜN İTİBARIYLA KARŞIMIZA ÇIKAN EKRAN GÖRÜNTÜLERİ ŞÖYLE:

tarimbakanligisiberyangin-001.jpegtarimbakanligisiberyangin1-003.jpegtarimbakanligisiberyangin2-003.jpegtarimbakanligisiberyangin3-003.jpegtarimbakanligisiberyangin6-001.jpeg

  1. E- DEVLETTEN BÜYÜKBAŞ HAYVANI SEÇİNCE, UYGULAMAYA GİT BUTONU ÇIKIYOR, TIKLARSANIZ ŞU AN KARŞINIZA WEB’DEKİ İLK MANŞETTEKİ ŞU RESİM GELİYOR:

tarimbakanligisiberyangin5-001.jpeg

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.