Suudi Arabistan'dan yeni Kaşıkçı açıklaması

Suudi Arabistan'dan yeni Kaşıkçı açıklaması

Suudi Arabistan'dan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin açıklama geldi. "Bir şüphelinin Kaşıkçı için İstanbul'a gittiği tespit edildi" ifadelerine yer verildi


Suudi Arabistan'dan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin açıklama geldi. "Bir şüphelinin Kaşıkçı için İstanbul'a gittiği tespit edildi" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Konsoloslukta Kaşıkçı ilke şüpheliler arasında kavga çıkmış. Şüpheliler olayı kapatarak örtbas etmeye çalışmış. Gözaltındaki 18 Suudi vatandaşının soruşturması sürüyor. Suçlular Suudi Arabistan'daki mahkemelere intikal ettirilecek." ifadelerine yer verildi.

Suudi Arabistan Krallığı yetkili kaynaklarından yapılan açıklamada;

Suudi vatandaşı Cemal B. Ahmed Kaşıkçı'nın kaybolma davasını Suudi Arabistan Yüksek Makamları yakından takip etmiş, konu ile ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılması için gerekli işlemleri başlatmıştır. Bu çerçevede ve tüm gerçeklerin ortaya çıkarılmasını teminen Krallık, 6 Ekim 2018 tarihinde, soruşturma başlatmak ve Türk meslektaşlarıyla işbirliği yapmak üzere Türkiye'ye bir güvenlik ekibi göndermiş akabinde Suudi Arabistan Krallığı ile Kardeş Türkiye Cumhuriyeti arasında ortak güvenlik komisyonu kurularak, Türk güvenlik yetkililerinin SAK İstanbul Başkonsolosluğu ile Başkonsolosluk Rezidansına girişine izin vermiştir.

Bu bağlamda, İki Kutsal Mescid Hizmetkarı Kral Salman bin Abdülaziz'in 03.02.1440 tarih ve 5709 sayılı talimatı doğrultusunda Başsavcılık tarafından Türk tarafının ortak güvenlik grubuna bildirdiği bazı şüpheliler hakkında olay ile ilgili bilgilerinin ve ilişkilerinin olup olmadığının tespiti için soruşturma başlatılmıştır, ki bu arada daha önce güvenlik makamlarına iletilen bilgiler vatandaşımız Cemal Kaşıkçı'nın Konsolosluk binasından ayrıldığına işaret etmekteydi.

Çok açık ve net bir şekilde olayın aydınlatılması ve gerçeklerin ortaya çıkarılmasının gerekliliği doğrultusunda devletin verdiği talimatları yerine getirmek amacıyla Başsavcılığın başlattığı ön soruşturmanın neticesinde; Cemal Kaşıkçı'nın ülkesine dönebileceğine dair bazı bulguların bulunduğundan şüphelinin Cemal Kaşıkçı ile görüşmek üzere İstanbul'a gittiği tespit edilmiştir.

Ön soruşturmaların neticesinde Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğunda bulunduğu sırada kendisi ile şüpheliler arasında cereyan eden görüşmenin istenilen yönde gerçekleşmediği ve olumsuz bir şekilde geliştiği belirlenmiştir. Bunun sonucunda Cemal Kaşıkçı ile şüphelilerin bazıları arasında kavga çıkmış ve elle arbede meydana gelerek olay büyümüş ve batandaş Kaşıkçı'nın vefat etmesine neden olmuşturç Bu olayın akabinde şüpheliler olayı kapatarak örtbas etmeye çalışmışlardır.

Bu olay çerçevesinde gözaltına alınan 18 Suudi vatandaşı ile yapılan soruşturmalar devam ederken, Suudi Arabistan Krallığı olay neticesinde yaşanan bu acı gelişmelerden dolayı derin üzüntü duyduğunu belirtmektedir. Ayrıca Suudi ilgili makamlarının bu olayla ilgili gerçeklerin kamuoyuna açıklanacağını ve olaya karışan suçluların tümünün cezalandırılması için Suudi Arabistan'da bulunan ilgili mahkemeler intikal ettirileceğini vurgular.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler