Suudi Arabistan’da büyükşehirlerde sokağa çıkma yasağı

Suudi Arabistan’da büyükşehirlerde sokağa çıkma yasağı

Suudi yetkililer, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede alınan önlemler kapsamında başkent Riyad, Tebuk, Dammam, Zahran, Hufuf, Cidde, Taif, Katif ve Habar’da bir sonraki uyarıya kadar 24 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan etti

Suudi yetkililer, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede alınan önlemler kapsamında başkent Riyad, Tebuk, Dammam, Zahran, Hufuf, Cidde, Taif, Katif ve Habar’da bir sonraki uyarıya kadar 24 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bu şehirlere giriş çıkış yasakları ise devam ediyor.
Suudi İçişleri Bakanlığı; kamu ve özel sektördeki hayati sektör çalışanlarının şehirlere giriş ve çıkış yasağından muaf tutulduğunu açıkladı.

Mümkün olan en dar aralıkta, söz konusu şehirlerin sakinlerinin yalnızca gıda veya ilaç alışverişi gibi gerekli ihtiyaçları karşılamak için ikamet ettikleri yerleşim yerlerinde 06.00 ila 15.00 saatleri arasında evlerinden çıkmalarına izin veriliyor. Şehirlerde seyredecek araçlardaki kişi sayısı ise sosyal temasın minimuma indirilmesi için şoför hâriç yalnızca bir kişi ile sınırlı. Aynı zamanda sağlık kurumları, eczane ve marketler, benzin ve gaz istasyonları, bankalar, bakım ve işletme işleri, sıhhi tesisat, elektrik ve klima sistemleri kurumları, su dağıtım hizmetleri ve kanalizasyon idareleri hâriç kurumların herhangi bir ticari faaliyette bulunmaları yasaklanmış durumda.

Bakanlık, hâriç tutulan bu faaliyetleri periyodik olarak gözden geçiren ve sürekli güncelleyen uzman bir komisyonun İçişleri dâhilinde mevcut olduğunu da açıklamalarına ekledi.

Söz konusu önlemlerin ve yeni tip koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek için yürütülen çabalar kapsamında Suudi Arabistan’ın halk sağlığını korumak için alındığı vurgulandı. Bununla birlikte bakanlık, herkesi bireysel sorumluluklarını hissetmeye, yetkili sağlık otoriteleri ile sürekli değerlendirmeye tâbi olan bu önlem ve talimatlara bağlı kalmaya ve izolasyon prosedürlerine uymaya çağırdı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, krallığın farklı şehirlerinde toplamda 2 bin 605 vaka ve 38 can kaybı kaydedilirken, 551 kişinin iyileştiği, 2 bin 16 aktif vakanın bulunduğu doğrulandı. Başkent Riyad’da 177, Cidde’de 123, Mekke’de ise 114 kişinin iyileştiği bildirildi.

Suudi Arabistan, salgınla mücadelede 15 bin hijyen mekanizması ve yaklaşık 100 bin personel ile şehirleri kontrol ve sterilize etme, hijyen sağlama çalışmalarını sürdürüyor.

Belediye ve Köy İşleri Bakanlığı Sözcüsü Nayif el-Uteybi koronavirüsle mücadelede sterilizasyon ve kontrol işlemleri kapsamında entegre bir önleme ve çevre sağlığı koruma üzerinde çalışıldığını açıkladı. Uteybi, 22 bin çevre sağlığı koruma mekanizması, 15 bin hijyen malzemesi, çevre kontrol ve hijyeni için 15 bin çalışan ve en az 86 bin temizlik personelinin bu süreçte aktif edildiğini bildirdi.

Turizm Bakanlığı Sözcüsü Enes es-Salii, Kral Selman bin Abdülaziz’in direktifleri doğrultusunda, dünyanın çeşitli ülkelerinden ücretsiz bir şekilde ülkelerine dönen Suudi vatandaşları misafir edecek 11 binden fazla otel odası ve konut biriminin hazırlandığını bildirdi. İhtiyaç durumunda yedeklerin temin edileceğini de sözlerine ekledi.

Yeni Tip Koronavirüs Kovid-19’a Dair Sağlık Durumunun İzlenmesi Komisyonu, Sağlık Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia başkanlığındaki toplantısında, ülkeye giriş noktalarında tüm önleyici tedbirlerin sürekli olarak uygulandığını ve artırıldığını, koronavirüsle mücadelede gerekli tüm önlemlerin alındığını vurguladı. Sokağa çıkma yasağının herkes tarafından karşılık bulmasına övgüde bulunan komisyon; ülke sakinlerini evde kalmaya, gerekli durumlar hâricinde dışarı çıkmamaya çağırdı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yeni sağlık konseyi

Daha önce kaydedilen vakaların temasta bulunduğu kişiler arasından 277 yeni vaka kaydeden BAE, ülkede doğrulanan toplam vaka sayısının 2 bin 76’ya ulaştığını bildirdi.

BAE Sağlık Hizmetleri Kurumu Sözcüsü Dr. Feride el-Husani, farklı milletlerden kaydedilen vakalardan çoğunun durumunun stabil olduğunu ve gerekli sağlık hizmetlerini aldıklarını açıkladı. Husani, 23 kişinin daha taburcu edildiğini, böylece toplamda iyileşen kişi sayısının 167’ye çıktığını, diğer yandan bir kişinin daha hayatını kaybettiğini bildirdi.
Diğer yandan BAE Bakanlar Kurulu, BAE Sağlık Hizmetleri Kurumu’nun yönetim kurulunun Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı vekili Dr. Muhammed el-Ulema başkanlığında oluşturulduğunu açıkladı. ‘BAE Sağlık Hizmetleri Kurumu’nun yönetim kurulunda, ülkenin çeşitli emirliklerinden ilgili devlet kurumlarının üyelik temsilcileri ve gençlik temsilcileri bulunuyor.

Kuveyt’te sağlık kampanyası: ‘Güvenli Bir Şekilde Ayrıl’

Kuveyt İçişleri Bakanı Enes es-Salih, hükümetin koronavirüs salgınının önüne geçmek için ülkenin belirli bölgelerinde tam bir sokağa çıkma yasağı uygulamaya karar verdiğini açıkladı. Kısmi yasağın ise akşam 17.00’dan sabah 06.00’ya kadar uzatıldığını bildiren Salih, Celib eş-Şuyuh ve el-Mehbule şehirlerinin kapatılmasının ise iki hafta süreyle uzatıldığını belirtti.
Salih, ‘Güvenli Bir Şekilde Ayrıl’ kampanyası kapsamında Mısırlıların ikamet kanununu ihlal etmeleri prosedürlerinin sona erdirilmesi için belirlenen merkezi dün teftiş ettiği sırada açıklamada bulundu. Salih, ikamet yasasını ihlal edenleri, kendilerine verilen beş günlük süreden yararlanmadıkları taktirde sınır dışı edilecekleri konusunda uyardı. Salih, Kuveyt İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Medya Genel İdaresi tarafından nakledilen açıklamasında “Engellerin üstesinden gelmek ve gereken hızda doğru hareket edilmesini sağlamak için Mısır Cumhuriyeti’ndeki kardeşlerle üst düzey koordinasyon kuruluyor” dedi.
Kuveyt Sağlık Bakanlığı, dün 109 yeni koronavirüs vakasının daha doğrulanmasıyla ülkede toplamda 665 vakanın kaydedildiğini açıkladı. Aynı zamanda 4 hastanın daha iyileşmesiyle toplamda 103 kişinin iyileştiğini bildirdi.

Bahreynlilerin tahliyesi

Bahreyn Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, tahliye planı kapsamında bir grup Bahreyn vatandaşının özel olarak kiralanan bir uçak ile İran’dan ülkeye geldiği, gereken sağlık önlemlerinin ise alındığı belirtildi.
Şuanda Bahreyn’de toplamda 294 aktif koronavirüs vakasının bulunduğu, 4 kişinin yoğun bakımda olduğu, 458 kişinin ise iyileştiği biliniyor. Şuana kadar 756 vakanın kaydedildiği ülkede 4 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler