Suriye Tasarısı Bir Kez Daha Rusya ve Çin'in Vetosuna Takıldı

Suriye Tasarısı Bir Kez Daha Rusya ve Çin'in Vetosuna Takıldı

Rusya ve Çin, Suriye’ye Türkiye üzerinde insani yardımın devamı konusundaki tasarıyı ikinci kez BM Güvenlik Konseyi’nde veto etti.

Rusya ve Çin, Suriye’ye Türkiye üzerinde insani yardımın devamı konusundaki tasarıyı ikinci kez BM Güvenlik Konseyi’nde veto etti. Böylece dün itibariyle süresi dolan kararın geçerliliği uzatılamadı ve karar yürürlükten kalkmış oldu.

Türkiye üzerinden Suriye’ye insani yardımların gönderilmesini sağlayan tasarının geçerlilik süresi 10 Temmuz tarihinde doluyordu. Hafta başında bu sürenin 6 ay uzatılmasıyla ilgili öneri Rusya ve Çin’in vetosuna takılmıştı. Ardından Rusya’nın getirdiği tasarı da Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmemişti. Perşembe günü ikinci kez gündeme getirilen tasarı yeniden Rusya ve Çin tarafından reddedildi.

BM Güvenlik Konseyi'nin 13 üyesi tasarı lehine oy vermesine rağmen, daimi üyeler olan Çin ve Rusya’nın vetosu nedeniyle karar kabul edilemedi.

Rusya’nın getirdiği tasarıdaysa Suriye’ye yardımların geçiş noktalarının sayısının ikiden bire düşürülmesi öngörülüyordu. Ancak BM Güvenlik Konseyi üyelerinin çoğunluğu, bunun yardımdan çok Rusya’nın askeri hedeflerine hizmet etmek amacında olduğu gerekçesiyle tasarı aleyhinde oy kullandı. Cuma günü geç saatlerde Rusya’nın tasarısı yeniden oylandı ancak bir kez daha reddedildi.

Diplomatlar ortak zeminde buluşulması amacıyla çalışmalara devam edeceklerini dile getirdi.

BM Güvenlik Konseyi Suriye’ye yardım ulaştırılmasına ilişkin tasarıyı ilk olarak 6 yıl önce kabul etmişti. Daha önce Ürdün ve Irak da Suriye’ye yardımların geçiş noktası durumundaydı ancak bu geçiş noktaları, Rusya ve Çin’in itirazı üzerine Ocak ayında kapatıldı.

Rusya 2011 yılından bu yana Güvenlik Konseyi’ne getirilen Suriye ile ilgili 16 farklı kararda veto yetkisini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler