Dursun Yıldız

Dursun Yıldız

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız ;ABD’de yeni yayınlanan Araştırma Raporu Altın Madeni İşletmelerinin %74’ünün suyu kirlettiğini ortaya koydu dedi

2017 yılında ABD  Jeolojik Araştırma Kurumu (United States Geological Survey USGS) tarafından  ABD deki 27 büyük altın madeni işletme sahası incelenmiş ve bu işletmelerin  %74’inin su kaynaklarında  arsenik, siyanür, nitrat kirliliği yarattığı tespit edilmiş. Bu 27 altın madeni işletmesi ABD’nin ulusal altın üretiminin %93’ünü gerçekleştiriyor.
vczt.png

USGS in araştırma sonuçları ,Earthworks and Great Basin Resource Watch tarafından yayınlanan  “U.S. Gold Mines: Spills & Failures Report,” raporunda yer aldı. 

Buna göre ;

Altın madenleri en önemli toksik kirleticilerdir

27 altın madeninde yapılan bu çalışma sonucu;

  • Altın madeni işletmelerinin bulunduğu bölgelerdeki suya  siyanür  ,maden atığı,ve dizel sızıntılarının karıştığı,
  • Tüm madenlerde kesinlikle en az bir kez siyanür kaçağı vs. gibi bir kaza yaşandığını,
  • 27 madenin 20’sinde (%74) siyanür sızıntılarının önüne geçilemediğini, 
  • 27 madenin 20’sinin  suları kirlettiği ve doğal yaşama zarar verdiği,
  • 27 madenin 7’sinde su kirlenmesi durumu olmadığı belirtilmiştir. Bunun nedeni olarak bu  madenlerden 6 tanesinin çevresinde akarsu olmadığı gibi, yeraltı sularının da çok derinlerde (600 metrelere kadar inilmesine rağmen akifere rastlanılmamış) olması olduğu açıklanmıştır.
  • Genel olarak da Altın madenleri işletmelerinin  sadece su kaynaklarının olmadığı bölgelerde su için kirlilik riski yaratamadığı  ifade edilmiştir.

Dünyada çok saygın bir kurum  olan ABD Jeolojik Araştırma Kurumu USGS ‘in bu araştırması , ABD ‘deki altın madeni işletmelerinde  kirlilik önlemlerinin arttırılması için  “Maden  İşletme  Reformu”  yapılması çalışmalarını hızlandırmış.

Ülkemizdeki çevre koruma standartları gelişiyor ancak daha ABD ‘deki seviyede değil. ABD ‘de bile bu önlemlere rağmen su kaynakları kirleniyorsa Türkiye’nin çok dikkatli olması gerekir.

Çanakkale Kirazlı ‘da altın işletmesi için alınacağı belirtilen  önlemlerin onyıllar boyunca aynı hassasiyetle denetlenmesi gerekli . Tesis İşletmeye geçtikten sonra   maden atıkları ve atık suların o bölgede kirlilik yaratma ihtimali çok yüksek. Zaten  şu anda kesilen onbinlerce ağaç bu özel bölgede ekosistem dengesini altüst etmiş durumda. 

Bu koşullarda bu işletmeye bu kadar ihtiyacımız olduğunu gerçekten düşünüyor musunuz?

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.