Stresle mücadele için 16 tavsiye

Stresle mücadele için 16 tavsiye

Geçen hafta stres ve strese karşi alinabilinecek önlemlerden bahsetmiştim. Bugünde stresle mücadele için de bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

Stresle mücadele için:

1.  Gevşeme egzersizleri: Düzenli egzersiz yapmak, bedensel faaliyetleri tamamlayıcı bir unsurdur.

2.  Müzik dinlemek: Stres için özellikle dingin müzikler iyi gelir. Müzik, düzenli bir şekilde gözler kapalı olarak dinlenilirse, sağlığın harmonisi güçlendirilebilir.

3.  Zamanı doğru değerlendirmek: Zamanla yarışmak stresi açığa çıkartır. Belirli görevlerin verilen zamanda gerçekleştirilememesi stresi açığa çıkartan sebeplerin başında gelir. 

4.  Doğadan gelen anti-stres maddeler: Ginseng, sarı kantaron, kava kava, kedi otu, oğul otu, lavanta, magnezyum, C vitamini, E vitamini ve selenyum vb.

5.  Sağlıklı beslenme: Mevsime uygun besin maddelerini tercih ediniz. Bunlar daha lezzetli, aromalı taze ürünlerdir. İyi beslenmenin temeli kaliteli gıda maddelerinden geçer.

6.  Ekolojik beslenme: Ekolojik tarımla elde edilmiş ve doğal ortamlarda yetiştirilmiş hayvanlardan elde edilen besinler aromatik ve daha lezzetli olup, vücudumuza daha az zararlı maddeler yükler ve bedenimizde kimyasal toksik artıklar bırakmazlar.

7.  Değerini koruyarak hazırlama: Kalitesi çok yüksek gıdalar bile tüketim öncesi ve sonrasında yanlış hazırlama biçimleri nedeniyle gerçek besin değerlerini kaybedebilir.

8.  Tempolu bedensel aktivite: Egzersiz yapmak için maraton koşucusu olmanıza gerek yok. Tempolu spor aktiviteleri örneğin jogging, yürümek, yüzmek ve bisiklete binmek gibi sporlarla gerekli bedensel aktiviteleri sağlayabiliriz. Haftada en az yarım saatlik periyotlarla 2-3 seanslık aktiviteler planlamalısınız.

9.  Sinirleri güçlendirme: Yağ yapısında olan lesitin ve protein yapı maddesi olan glutamin amino asidi zihinsel performansı artıran maddelerdir. Beynin enerji metabolizması için B vitaminleri özellikle B1 vitamini önemlidir. B vitaminlerinin doğal kaynağı mayalı ürünlerdir.

10. Beyin egzersizi: Unutkanlığınıza fiske vurun. Tempolu egzersiz nasıl kalp ve kan dolaşımınızı sağlıklı tutuyorsa, sık ve düzenli beyin jimnastiği de zihni zinde ve genç tutar.

11. Bağışıklık sistemini güçlendirme: Bedenimizin enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olan bağışıklık sistemi; timus, kemik iliği, lenf bezleri, lenf kanalları, lenf sıvısı, bademcik, karaciğer, dalak, kalın bağırsaklar ve apendiksten oluşur. Bu organların hepsinin beyinle sinirsel bağlantılıları vardır. Bağışıklık sistemimizle zihnimiz arasında doğrudan bir bağlantı olduğundan, stres bağışıklık sistemini doğrudan etkiler. Dayanıklı savunma sistemi, tüm hastalık yapıcı etkenlerin vücuda nüfuz etmesini önleyerek enfeksiyon oluşumunu engeller.

12. Ruhsal rahatlık: Henüz yeni bir bilim olan “psikolojik sinir bağışıklık bilimi”, sinir ve bağışıklık sistemleriyle ruhsal yaşam arasındaki etkileşimi inceler. Duyguları bastırma ve yoğun üzüntü bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını baskı altına alır, olumlu duygular savunma sistemini güçlendirir.

13. Bağırsak florası: Bağırsak florası bağışıklık sisteminin fonksiyonlarında esaslı bir rol oynamaktadır. İstenmeyen bakterilerin oluşması, yararlı bakterilerin eksik olması ya da mantar sayısında artış (ör: Candida albicans) bağışıklık sistemini zayıflatır.

14. Kaliteli uyku: Uyku, hayatımızda her şeyin düzene konduğu, bedenimizin tamir ve tedavi edildiği son derece önemli bir süreçtir. Uyku sağlıklı yaşam için son derece önemlidir. Uyku düzensizliğinin hücre yaşlanmasını hızlandırdığı kanıtlanmıştır. 

15. Sinirli değil sihirli koku: Özel kokularla yapılan aroma terapinin stresle mücadelede önemli olduğu düşüncesi her geçen gün daha çok kabul görmektedir. Eski Mısır ve Yunan uygarlıklarında da kullanılan bu yöntemde ruhu ve vücudu rahatlatan kokularla, özel parfümler ve yağlarla uygulanır. Bunlarla masaj ve banyolar yapılır.

16. Yazı terapisi ve benzeri hobi edinmek: Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, yazı yazan ve yazılarında, kendilerinde travma etkisi yaratan önemli olayları anlatan ya da heyecanlarından bahseden insanların streslerini pozitif enerjiye dönüştürdükleri görülmüştür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler