SPK'nın işlem yasağı getirdiği Murat Güler hakkında iddialar

SPK'nın işlem yasağı getirdiği Murat Güler hakkında iddialar

Geçtigimiz günlerde SPK, borsada aracı kurumu olan RTA Labaratuvarları ve aynı zamanda A1 Capital’inde Sahibi olan Murat Güler ve şirketlerine işlem yasağı getirmişti.

Geçtigimiz Günlerde SPK‘ Borsada Aracı Kurum Olan RTA Labaratuvarları ve aynı zamanda A1 Capital’inde Sahibi olan Murat Güler ve şirketlerine işlem yasağı getirdi. Yapılan incelemede piyasa manipülasyonu yaptığı tespit edilen Güler Yatırım Holding İCG Finansal Danışmanlık şirketleri 6 Ay Süreyle İşlem yapamayacak.

SPK NEDEN CEZA VERMİŞTİ?

Borsa İstanbul'da hisse alım-satımına aracılık eden A1 Capital Yatırım Menkul Değerler'in sahibi Murat Güler'e Sermaye Piyasası Kurulu işlem yasağı getirmişti.

Bununla birlikte Murat Güler'in Borsa İstanbul'da işlem gören şirketi Güler Yatırım Holding ve İCG Finansal Danışmanlık şirketlerine de yasak kapsamına alındı. A1 Capital'in de bazı hisselerde işlem yapması engellendi.

Sermaye Piyasası Kurulu örnek karar aldı. Borsa İstanbul’da hisse alım-satımına aracılık eden A1 Capital Yatırım Menkul Değerler’in patronu Murat Güler ve şirketlerine işlem yasağı getirildi.

Murat Güler’in sahibi olduğu Güler Yatırım Holding hissesinde 18-03-2020 / 03-06-2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen işlemlerin Sermaye Piyasası Kanunu’na aykırı yapıldığı tespit edildi.

YÜZDE 1686 YÜKSELİŞ!

Güler Yatırım Holding hissesi 18-03-2020 tarihinde 1.37 lira seviyesinde işlem görürken bu tarihten sonra sürekli yükseliş göstermiş ve 14-05-2020 tarihinde 24.48 liraya seviyesine ulaşmıştı. Çok kısa sürede yüzde 1686 oranında prim yapan hisse sonrasında ise sert düşüşe geçmiş ve dün itibarıyla (04-06-2020) 7.35 liraya kadar geriledi.

Olağandışı fiyat hareketi nedeniyle Sermaye Piyasası Kurulu yaptığı incelemede piyasa dolandırıcılığı olduğunu tespit etti.

Kendi aracı kurumu olan A1 Capital Yatırım ile yine kendi şirketi olan Güler Yatırım Holding hissesinde yasalara aykırı işlem yapan Murat Güler’e Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/1 maddesi çerçevesinde işlem yapılmasına karar verildi. Bununla birlikte yine Sermaye Piyasası Kanunu’nun Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği uyarınca Murat Güler’e 05-06-2020 tarihinden itibaren başlamak üzere 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanmasına Sermaye Piyasası Kurulu karar verdi.

Murat Güler’in sahibi olduğu A1 Capital’in Güler Yatırım Holding hissesine de müşteri emirleri 6 ay boyunca yasaklandı.

Bu yasaklarla birlikte 05-06-2020 tarihli işlemlerden başlamak üzere Güler Yatırım Holding pay piyasasında 6 ay süreyle, emir iptalinin, emir miktar azaltımının ve emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanmasına karar verildi.

YİNE AYNI İSİM YİNE AYNI SUÇ!

Murat Güler’in adı, şirketi ve aracı kurumu bu sefer de RTA Laboratuvarları hissesinde ortaya çıktı. RTA Laboratuvarları hissesinde 11-03-2020 / 03-06-2020 tarihleri arasında yapılan işlemlere ilişkin yasak geldi.

BU SEFER KAZANÇ YÜZDE 2653!

11-03-2020 tarihinde 1.91 lira seviyesinde işlem gören RTA Laboratuvarları hissesi 14-05-2020 tarihinde 52.6 liraya kadar yükseldi. Olağandışı fiyat artışı Sermaye Piyasası Kurulu’nun radarına takıldı ve inceleme başlatıldı. 2 ay gibi kısa bir sürede yüzde 2653 oranında prim yapan hisse tarihi zirvesini gördükten sonra sert düşüşe başladı.

Bu noktada yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunmasını sağlamak için Sermaye Piyasası Kurulu yaptığı incelemelerde Murat Güler, Murat Güler’in sahibi olduğu Güler Yatırım Holding ve yine Murat Güler’in sahibi olduğu Güler Yatırım Holding’in bağlı ortaklığı İCG Finansal Danışmanlık şirketine Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği kapsamında 6 ay süreyle işlem yasağı getirildi.

A1 Capital’in RTA Laboratuvarları hissesinde de 6 ay boyunca emir kabulü yapmaması kararı alındı. Bunun yanında RTA Laboratuvarları hissesinde 05-06-2020 tarihinden itibaren emir iptali, emir miktar azaltımı ve emir fiyat kötüleşmesinin yasaklanmasına karar verildi.

İŞTE SERMAYE PİYASASI KANUNU MADDELERİ:

1. MADDE

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması için sermaye piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesidir.

107/1 MADDESİ

“Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar. Ancak, bu suçtan dolayı verilecek olan adli para cezasının miktarı, suçun işlenmesi ile elde edilen menfaatten az olamaz.”

101/1 MADDESİ

MADDE 101 – (1) Kurul, 106 ncı ve 107 nci maddelerde sayılan fiilleri işlediğine dair makul şüphe bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişilerin yetkilileri ile ilgili sermaye piyasası araçlarına ilişkin olarak;

a) Borsalarda geçici veya sürekli olarak işlem yapılmasının yasaklanması,

b) Takas yöntemlerinin değiştirilmesi,

c) Kredili alım, açığa satış, ödünç alma ve verme işlemlerine ilişkin sınırlamalar getirilmesi, ç) Teminat yükümlülüğü getirilmesi veya yükümlülüğün değiştirilmesi,

d) Farklı pazar veya piyasalarda işlem görmesi veya farklı işlem esaslarının belirlenmesi,

e) Piyasa verilerinin dağıtım kapsamının sınırlanması,

f) İşlem veya pozisyon limiti getirilmesi, dâhil piyasanın etkin ve sağlıklı işleyişini teminen gerekli her türlü tedbiri almaya ve bu tedbirlerin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği’nin 18. Maddesi:

MADDE 18 – (1) Kurulca yapılan incelemelerde, Kanunun 106 ncı ve 107 nci maddelerinde sayılan fiillerin işlendiğine dair makûl şüphe bulunduğunun tespit edilmesi halinde, ilgili gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişilerin yetkilileri ve ilgili sermaye piyasası araçlarına ilişkin olarak;

ğ) Yatırımcı, yatırım kuruluşu ve/veya sermaye piyasası aracı bazında emir iletim kanallarının kısıtlanmasına, Kurul tarafından karar verilebilir.

Kaynak: Burak Taşçı/Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler