SPK'dan, borsa cambazı Önder Tavukçuoğlu'na 1.2 milyon ceza

SPK'dan, borsa cambazı Önder Tavukçuoğlu'na 1.2 milyon ceza

Takipçilerine ‘al' tavsiyesi verip satışa geçen borsa fenomeni Önder Tavukçuoğlu ile Abdullah Ercan manipülasyon yaparken yakayı ele verdi. SPK, Tavukçuoğlu'na 1.2 milyon lira, Ercan'a ise 958 bin lira ceza kesti.

Operasyon yapacakları hisseleri önceden toplayıp manipülasyon yapan ünlü isimler yakayı ele verdi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Twitter’da ‘@derinhisse’ hesabını yöneten ekonomist Önder Tavukçuoğlu’na 1 milyon 175 bin lira, Abdullah Ercan ile Tolga Ercan’a 958’er bin lira idari para cezası kesti.

REYSAŞ’TA YAKALANDI

Ercan 2019 sonunda yaptığı manipülatif işlemler nedeniyle, Tavukçuoğlu ise sosyal medya üzerinden Reysaş hissesi için yatırımcıya ‘al’ tavsiyesinde bulunup hisseyi yükselterek satış yaptığı için ceza aldı. Önder Tavukçuoğlu, Twitter’da takipçilerine Reysaş hissesi aldırdıktan sonra hissenin yükselişe geçmesiyle birlikte elinde bulunan hisseleri satıp haksız kazanç elde ediyordu. 

Sosyal medya üzerinden hisse pazarladığı bilinen ve kendisini analist-ekonomist olarak tanıtarak konferanslar veren Önder Tavukçuoğlu’na daha önce de SPK tarafından birçok yasak getirilmişti. Tavukçuoğlu, ilk olarak 29 Nisan tarihinde Dardanel hisselerinde yakayı ele vermişti. O tarihte Önder Tavukçuoğlu ve Asuman Tavukçuoğlu’na 6 ay süreyle tedbir getirilmiş, söz konusu hissede de 3 ay süreyle tedbir uygulanmasına karar vermişti.

Tavukçuoğlu’na 16 Mayıs’ta ise Deva Holding’teki işlemler nedeniyle 6 ay geçici işlem yasağı konmuştu. Aynı kararda Gökhan Durak, Sadık Uslular, Ali Sırlı ve Volkan Yazgı da ceza almıştı. SPK, Twitter hesabı üzerinden ilk cezayı ise Petkim hisselerinde yatırımcıları yanılttığı ileri sürülen Harun Kahraman’a kesmişti. Karaman’ 1 milyon 175 bin lira para cezası uygulamıştı.

38 SİTEYE ERİŞİM ENGELİ

SPK ayrıca Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen internet sitelerine erişimin engellenmesi için hukuki işlem başlattı. SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu bir süre önöce sosyal medyayı sıkı takibe alacağını duyurmuştu.

MAĞDURLAR @DERİNHİSSE’DEN HESAP SORDU

@derinhisse hesabını yöneten Tavukçuoğlu, SPK’nın kararı sonrası hesabını bir süre kilitledi. Daha sonra açan Tavukçuoğlu “28 yıldır ağzımdan al ya da tut tavsiyesi çıkmadı” diyerek SPK’yı iddiasını mahkemede kanıtlamaya çağırdı. Bu tweet’e anında ‘SPK ispatlayacağına sen ispatla’’ şeklinde yüzlerce yorum geldi.

VURGUN NASIL YAPILIYOR

Twitter’da bir çok hesap, halen çeşitli grafikler paylaşarak Borsa İstanbul konusunda kendi takipçilerine çeşitli hisselerle ilgili yorum yapıyor. Bu hesaplar, zaman zaman ‘eğitim’ adı altında topladıkları yatırımcıları çoğunluğu kapalı iletişim platformları aracılığıyla belirli hisselere yönlendirerek alım yapmalarını sağlıyor.

Böylece önceden çok daha düşük fiyatlardan toplanan hisselerin yukarı çekiliyor. Ardından da sosyal medya cambazları küçük yatırımcıya pazarladığı hisseyi elden çıkarıyor. Yapılan satış sonrası binlerce yatırımcı hüsrana uğruyor. ‘Piyasa dolandırıcılığı’ suçuna giren bu duruma karşı SPK 5 yıla kadar hapis isteyebiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler