SPD ‘nin yeni araştırma raporu: 2018’de  Rüzgar Santrallerinin verimi  HES’lerin Çok Önünde

SPD ‘nin yeni araştırma raporu: 2018’de Rüzgar Santrallerinin verimi HES’lerin Çok Önünde

Su Politikaları Derneği tarafından yapılan HES’lerin Üretim Verimliliklerinin ve Kapasite Faktörlerinin belirlenmesi çalışması tamamlandı.

Su Politikaları Derneği tarafından yapılan HES’lerin Üretim Verimliliklerinin ve Kapasite Faktörlerinin belirlenmesi çalışması tamamlandı.

Su Politikaları Derneği HES’lerin kapasite faktörlerinin incelenmesi çalışmasını bir rapor olarak yayınlamıştı. Bu çalışma sürmekte olup, bu kapsamda YEKDEM maliyetlerinde bu yıl Mart ayından itibaren oluşan hızlı artışın nedenleri de araştırılıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan SPD Başkanı Dursun Yıldız:

“Enerji konusu, su ile doğrudan bağlantılı olması nedeniyle zaman zaman  bizim yuvarlak masa analiz toplantılarımızın konuları arasında yer alıyor. Geçenlerde  enerji konusu gündeme geldiğinde bu yılın şubat ayından bu yana hızla artan  YEKDEM maliyetleri  üzerine konuştuk.

YEKDEM maliyetlerini etkileyen parametreler belli. Bunlardan en önce akla geleni döviz kurlarındaki artış. Yuvarlak Masa Analiz toplantısı sonrasında bu artışı araştırdık ve aşağıdaki grafikteki  durum ortaya çıktı.

Bu grafikte YEKDEM maliyetindeki artışla döviz kuru artışı arasında lineer bir ilişki görünüyor ama artış oranları çok farklı . ABD doları olarak kur %15 artmış ama YEKDEM  maliyeti %250 artmış.

Burada YEKDEM maliyetinde  ikinci değişken olan enerji üretim miktarını araştırma zorunluluğu  ortaya çıktı.Bunu araştırırken 2019 yılının YEKDEM kesin listesini inceledik

Bu listede yer alan  çeşitli Enerji Santrallerinin bir önceki yıldaki üretimlerini sınıflandırdık ve şu tablo ortaya çıktı ;

Bu tabloda birim kurulu güç başına yapılan  üretimde 2018 yılı için Rüzgar Santrallerinin HES’lerin çok önünde olduğu ortaya çıktı.

Bu durum HES’lerimizin yıllık çalışma sürelerindeki düşüklüğü ortaya koyduğu gibi   özellikle kurak dönemlerde havza ölçeğinde yapılması gereken işletme optimizasyonu çalışmalarının önemini de gösteriyor “ dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler