SPD Başkanı Yıldız : Doğu Akdeniz değil Artık Orta-Doğu Akdeniz var.Denklem çok karıştı

SPD Başkanı Yıldız : Doğu Akdeniz değil Artık Orta-Doğu Akdeniz var.Denklem çok karıştı

11 yılı aşkın bir süredir Doğu Akdeniz’de su ve enerji konularında araştırmalar yapan ve bu konuda 3 adet kitabı bulunanSu Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri değerlendirdi.

Yıldız:  artık  süreç “Orta-Doğu Akdeniz “e evrildi

Emekli Amiral Cem Gürdeniz ‘in  Doğu Akdeniz'de İkinci Sevr “Küresel jeopolitik, çok hızlı değişiyor. Tek kutuplu dünya düzeni, çok kutuplu dünya düzenine evriliyor. Asya yüzyılı başladı” Bu konjonktürde Türkiye, Doğu Akdeniz’de vazgeçilmez çıkarlarına karşı, büyük bir meydan okuma zinciri ile karşı karşıya açıklamalarını değerlendiren Dursun Yıldız artık  süreç “Orta Doğu Akdeniz “e evrildi dedi.

Yıldız şöyle devam etti;

SnCem Gürdeniz uzun zamandır çok değerli açıklamalar yapıyor. Bulunduğumuz bölgede enerji jeopolitiği,kenar kuşak jeopolitiği ve israil’in güvenlik jeopolitiğinden söz ediyor. Çok doğru bizim bu jeopolitik çıkarların Doğu Akdeniz’de  kesiştiğini görmemiz lazım.Buna Orta Doğu’daki bazı oluşumların Doğu Akdeniz’e ulaşma planlarını da eklediğimizde denklem daha da karışıyor ve Orta-Doğu Akdeniz denklemine evriliyor.

screenshot-4-002.jpg

“Doğu Akdeniz’deki hareketlenme 21. Yüzyılın başında bugünlerin işaretini veriyordu diyen Yıldız “Orta Doğu’da özellikle Suriye’de ve sınırlarımızın hemen ötesindeki gelişmeler, Doğu Akdeniz’in kaderini Ortadoğu’nun bu bölgesiyle birleştirmiştir. Orta Doğu-Akdeniz olarak adlandırdığım bu alandaki ilişkileri son kitabımda açıkladım. Orta Doğu Akdeniz satrancında en stratejik hamleler Rusya’dan geliyor.” açıklamasını yaptı. 

Kıbrıs bu denklemin merkezinde ,Kanal İstanbul ise Denkleme Girecek

Dursun Yıldız açıklamalarına şöyle devam etti ;

Orta-Doğu Akdeniz’deki gelişmelerde  iki jeopolitik etkiyi gözardı edemeyiz. Bunlar Kıbrıs’ın merkez etkisi ve Karadeniz’in çevre etkisidir.

Libya’daki belirsizlik nedeniyle Kıbrıs’ın belirleyici etkisi gün geçtikçe artıyor diyen Yıldız, KKTC Orta -Doğu Akdeniz’de Türkiye çıkarlarının bölge istikrarının anahtarı durumuna geldi açıklamasını yaptı. KKTC konusunda  yapılacak bir değerlendirme hatası Türkiye’yi Orta-Doğu Akdeniz’de kilitler.

Doğu Akdeniz’deki satranç çok uzun dönemdir Kıbrıs üzerinden oynanıyor. Rusya zaman zaman  Kıbrıs’ın egemenliğinin ihlal edilmemesine dikkat çekiyor. Son“Kuzey Irak’tan Kıbrıs’a Ateş ve Su “ kitabımda bu hattın kuzey Irak ve Kuzey Suriye’deki gelişmeleri de tetikleyeceği veya oradaki gelişmelerden etkileneceğini belirtiyorum.

Artık Orta-Doğu Akdeniz Var

Doğu Akdeniz’in geleceği artık Orta Doğu’nun geleceği ile iç içe geçti. Burada Rusya stratejik ve ekonomik ,İsrail ve Mısır da  büyük ekonomik avantajlar sağladı. Şimdi bu bölgedeki doğalgazın bir an önce çıkartılıp ekonomiye kazandırılması planlanıyor. Özellikle Mısır ve İsrail bunun peşinde .Güney Kıbrıs Rum Kesimi de Türkiye’nin elini zayıflatma ataklarını Yunanistan ile birlikte yürütüyor. Çok kutuplu yeni dünya düzeninde Orta-Doğu Akdeniz en önemi ve hareketli jeopolitik eksenlerden biri olacak .Doğu Akdeniz’in tarihsel hareketli karakteri Orta Doğu’nın kaos içinde dengeye kilitli düzeni ile birlikte ele alındığında buradaki küresel satrancın çok uzun süreceği görülüyor.

Bölgede istikrar için  Türkiye İsrail ilişkisinin düzelmesi  kilit öneme sahip.

Ancak kıyıdaş ülkelerin yanısıra  bölgede büyük maliyetlerle yatırım yapmış ve  sondaj yapmayı bekleyen ulusötesi şirketlerin bölgede dönemsel de olsa bir istikrar arayışı içinde olduklarını da gözardı etmemek gerekir. 

Bu arada bölgedeki istikrarın sağlanması için Türkiye İsrail ilişkilerinin düzelmesi kritik öneme sahiptir. İsrail ile Türkiye  ilişkilerin düzelmesi, Doğu Akdeniz'deki jeopolitik dengelerin Türkiye ve bölge lehine oluşmasına imkân verecek bir sürece yol açar.

Bu durum İsrail ile enerji alanında stratejik önemde projeler için işbirliğinde bulunmamızın da önünü açar. Biz Hidropolitik Akademi olarak Doğu Akdeniz doğal gazının Türkiye üzerinden geçmesi gerektiği ve geçeceği tezini savunuyoruz. Bu karar zor alınacak bir karar  ama bölgede istikrar için önemli bir adım olacaktır.

screenshot-5-001.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler