SpaceX'in Uzay Aracı İlk Denemede İniş Sırasında İnfilak Etti

SpaceX'in Uzay Aracı İlk Denemede İniş Sırasında İnfilak Etti

SpaceX şirketinin Starship adını verdiği uzay aracı, deneme uçuşunun inişi sırasında infilak etti.

SpaceX şirketinin Starship adını verdiği uzay aracı, deneme uçuşunun inişi sırasında infilak etti. Uçuş insansız olarak gerçekleştirildiği için patlamada ölen ya da yaralanan olmadı.

Starship, ileride yapılacak Ay ve Mars seyahatlerinde kullanılmak üzere geliştiriliyor. 16 katlı bir apartman uzunluğundaki uzay aracı, içerisinde yolcu ve 100 ton kargo taşıyabilecek tasarıma sahip.

Uzay aracının test uçuşu SpaceX'in Teksas eyaletindeki roket merkezinde yapıldı. Deneme uçuşunda SpaceX tarafından yeni geliştirilen Raptor motorları kullanıldı ve yaklaşık 12 bin 500 metre yüksekliğe ulaşılması hedeflendi.

Araç, iniş sırasında yere temasının ardından infilak etti.

SpaceX'in sahibi Elon Musk, olayın ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, uzay aracının yakıt başlığı tankındaki basıncın düşük olduğunu, bunun iniş sırasında hızı yükselttiğini belirtti. Musk, denemenin kendileri açısından başarılı olduğunu ve istedikleri tüm verileri elde ettiklerini ifade etti.

SpaceX'in Starship projesine Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) de 135 milyon dolarlık destek sağlıyor. SpaceX dışında uzaya insanlı seyahatler gerçekleştirmek için Amazon şirketinin sahibi Jeff Bezos’un kurucusu olduğu Blue Origin ve Dynetics şirketleri de uzay aracı geliştiriyor.

Bu şirketlerin üçü de NASA’nın yakın gelecekte Ay’a üs kurma projesi olan Artemis Programı’na dahil olmak için mücadele ediyor.

Öte yandan Elon Musk’ın şirketi SpaceX, Teksas eyaletinde roket fabrikasının bulunduğu ve denemelerin yapıldığı Boca Chica bölgesinde tesislerini genişletmek üzere arazi satın alıyor. Ancak bazı bölge sakinleri, arazilerini satmayarak SpaceX şirketine direniyor. Elon Musk, buradan Mars’a seyahat başlatmayı umuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler