Son Dakika: Hafter'den küstah karar ve şoke eden talep! Erdoğan rest çekti

Son Dakika: Hafter'den küstah karar ve şoke eden talep! Erdoğan rest çekti

Son Dakika Haberi: Darbeci Hafter'in, Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuk ettiği ateşkes anlaşmasını imzalamadan Moskova'dan ayrıldığı açıklandı. Hafter'in Türkiye'den talep ettiği istekler ise pes dedirtti. Hafter'in kararına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erd

Dün Moskova'da hareketli bir gün yaşanmıştı. Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda ateşkes ile ilgili çok sayıda görüşme gerçekleştirilmiş ve taslak bir metin hazırlanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı (UMH) Fayiz es Sarrac'ın metni imzaladığını aktarırken, Hafter'in yarına kadar süre istediğini kaydetmişti.

 

 

"İMZALAMADAN ÜLKEDEN AYRILDI

 

Rus devlet ajansı TASS'ın Al Arabiya televizyonuna dayandırarak verdiği son dakika haberine göre; dün başkent Moskova'da yapılan görüşmeler sonunda Rusya ve Türkiye'den ateşkes anlaşmasını imzalayıp imzalamamak için süre isteyen darbeci Hafter, Moskova'dan mutabakatı imzalamadan ayrıldı.

RUSYA'DAN İKİ AÇIKLAMA BİRDEN

Al Arabiya'nın geçtiği haberi Rusya Dışişleri Bakanlığı da doğrulayarak şu açıklamayı yaptı: "Bir uzlaşmaya varmak için Libya'da çatışan taraflarla birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Hafter uzlaşma anlaşmasını imzalamadı ve Moskova'yı terk etti."

Öğleden sonra ise  Rusya Savunma Bakanlığı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, dün Moskova'da yürütülen Libya görüşmelerinin sonucunda ateşkes üzerinde prensipte anlaşma sağlandığı belirtilirken, "Moskova'daki görüşmeler Berlin Konferansı'na zemin hazırlıyor. Hafter, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ateşkes anlaşmasının son haline olumlu bakıyor. Yerel istişareler için 2 güne ihtiyacı var" ifadesi kullanıldı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve darbeci Hafter, dün Moskova'da bir araya gelmişti.Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve darbeci Hafter, dün Moskova'da bir araya gelmişti.

ANLAŞMAYI İPTAL ETME SEBEBİ VE TALEPLERİ

Gece Moskova'dan ayrılan isyancı General Hafter, anlaşmayı imzalamasına neden olarak Libya Ulusal Ordusu'nun birçok isteğinin karşılanmamış olmasını gösterdi.Libyalı generalin, darbeci ordusunun Trablus'a girmesine izin verilmesini, Ulusal Birlik Hükümeti kurulup kendisinin kurduğu Tobruk'taki Meclis'ten güven oyu almasını, ateşkeste Ankara'nın katılımının olmamasını ve Türkiye'nin askerlerini ülkeden çekerek UMH ile imzaladığı anlaşmaları iptal etmesini talep etti.

Sisi, darbeci Hafter'in en büyük destekçilerinden....Sisi, darbeci Hafter'in en büyük destekçilerinden....

TÜRKİYE'DEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Metin tamamlanmıştı, imza aşamasında Ruslar "Hafter sabaha kadar süre istiyor" dediler. Şu anda bu metni imzalamayacaklar dedi. Hafter böyle devam ederse Berlin Süreci'nin anlamı olmaz."

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar"İdlib'de ve Libya'daki ateşkesin büyük ölçüde uygulandığını görüyoruz alanda. Biz bunu sonuna kadar destekliyoruz. Dileğimiz, bir an önce hem İdlib hem Libya'ya barışın, huzurun gelmesi, akan kanın durmasıdır."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan"Ateşkesi yazılı hale getirmek amacıyla dün Moskova'da yapılan görüşmelerde Trablus hükümeti uzlaşmacı tavır sergiledi. Bu tutuma rağmen darbeci Hafter ateşkesi imzalamaya yanaşmadı. Önce evet dedi, sonra ne yazık ki Moskova'yı terk etti, Moskova'dan kaçtı ve imzalamadı. Ama heyetimiz oradaki dürüst duruşunu sergileyerek imzasını arkadaşlarımız attı ve şu anda belge evrak her şey bizim elimizde. Biz görevimizi yaptık, bundan sonrası sayın Putin ve onun ekibine ait... Biz hiçbir zaman söylediğimiz sözü inkar etmeyiz. Hafter'in ortaya koyduğu şartlar gerçek yüzünü gösteriyor. Daha önceki anlaşmalarda sicilinin hiç de iyi olmadığını gayet iyi biliyoruz. Bugün ateşkesi reddetmesi bizi hiç de şaşırtmadı. Ancak bu defa geçmişten farklı olarak işin içinde Türkiye var. Dün Moskova'da yürütülen görüşmelerin, darbeci Hafter'in gerçek yüzünü göstermesi bakımından olumlu buluyoruz.Önümüzdeki günlerde darbeci Hafter ile meşru yönetim arasındaki tercihleri dikkatle takip edeceğiz. Saldırıların sürmesi halinde darbeci Hafter'e hak ettiği dersi vermekten de asla geri durmayacağız."

BM'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Libya'daki taraflardan ateşkese bağlı kalmalarını ve devam eden diplomatik çabalara destek olmalarını istedi. UNSMIL tarafından yapılan yazılı açıklamada, çatışmaların kalıcı şekilde sonlandırılabilmesi için taraflara ateşkese bağlı kalmaları çağrısında bulunuldu. Açıklamada, "UNSMIL, Trablus'taki sivil nüfus, evlerini terk eden yüz binlerce insan ve okullarına gidemeyen 116 bin çocuk adına, tarafları devam eden diplomatik çabalara bir fırsat vermek için ilan edilen ateşkese bağlı kalmaya çağırıyor" ifadesine yer verildi.

LİBYA: RUSYA BASKI YAPIYOR

Libya'da Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Rusya'nın, ateşkes anlaşmasını imzalaması için ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e baskı yaptığını bildirdiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Muhammed Seyyale, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, "Rusya bize, ateşkes anlaşmasını imzalaması için Hafter'e baskı yaptığını söyledi" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler