Şok İddia! "Konut Fiyatları Yerle Bir Olacak"

Şok İddia! "Konut Fiyatları Yerle Bir Olacak"

İnşaat sektörü uzun süredir yaşanan finansman sorunları nedeni ile sıkıntılı günler yaşıyor.

İnşaat sektörü uzun süredir yaşanan finansman sorunları nedeni ile sıkıntılı günler yaşıyor. 

Yükselen döviz kuru nedeni ile inşaat maliyetleri sürekli artarken TÜİK inşaat maliyeti endeksi verileri de yaşanan yükselişi net bir biçimde gözler önüne seriyor. 

Konut Maliyeti Arttı Ama Konut Fiyatları Yükselmedi! 

İnşaat sektöründe konut maliyetleri sürekli olarak yükseliyor ancak düşen konut satışları nedeni ile müteahhitler konut fiyatlarına zam yapmak bir yana konut fiyatlarına indirim yapıyor. 

Vatandaş yükselen konut kredisi faiz oranları nedeni ile kredi çekerek konut satın almayı tercih etmezken beklemede kalmayı sürdürürken, elinde nakit para birikimi olan kişilerde paralarını yüksek faiz oranları nedeni ile bankaların vadeli mevduat hesaplarında değerlendirmeyi tercih ediyorlar. 

Durum böyle olunca da müteahhitler hem yatırım yapmak hem de ev sahibi olmak isteyen kişilere konut satmayı başaramıyor ve konut satışları erimeye devam ediyor. Seçim öncesi kredi faiz oranlarında yaşanan hafif bir kıpırdanma ve aşağı yönlü hareket dahi konut satışlarını arttırsa da seçim sonrası yükselişe geçen faiz oranları bunun geçici bir hareketlenme olduğunu gösterdi. 

Konut Fiyatları Eriyecek İddiası Doğru Mu?

Aslında inşaat sektörünün her ayağı tökezlediğinde ortaya atılan bir iddia olarak gündeme gelen "konut fiyatları yerle bir olacak" iddiaları doğruyu yansıtmıyor. 

 

Türkiye'de bir dönem özellikle de İstanbul'da konut fiyatları aşırı derecede yükselmiş olsa da şu anda yaşanan fiyat düşüşü aslında piyasada bir nevi düzeltme olarak kabul ediliyor. Yani konut fiyatları iddiaların aksine erimiyor sadece normalleşme sürecinden geçiyor. 

Türkiye gibi gelişen, kentsel dönüşüm projeleri ile sürekli yenilenmeye ihtiyaç duyan, göç nedeni ile şehirleşmenin her zaman genişlediği ve yabancı ülkelerden her dönem yoğun ilgi gören bir ülkede inşaat sektörünün tamamen dibe vurması oldukça güç bir ihtimal olarak görünüyor. 

Her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe inişler ve çıkışlar yaşanması gayet normal olarak kabul edilirken şu anda inşaat dünyasının yaşadığı süreç aslında global dünyada yaşanan ekonomik gelişmelerin bir sonucu olarak gösteriliyor. Diğer yabancı ülkelerde açıklanan verilere göre de düşüş devam ederken şu anda inşaat sektörü gibi diğer sektörlerde zorlu bir süreçten geçiyor. 

İnşaat Sektörü Bu Dönemden Güçlenerek Çıkacak! 

Sektör zorlu günler yaşarken yapılan yasal düzenlemeler, müteahhitlere getirilen sınıflandırma, kentsel dönüşüm hamleleri gibi pek çok müdahale ile inşaat sektörünün bu dönemden güçlenerek çıkması bekleniyor. 

Sık sık eleştirilen Türkiye'de ki müteahhit sayısı ve deyim yerindeyse "her önüne gelenin müteahhit" olması sorunu da bu dönemde kendiliğinden çözülmüş olacak. Sektörel deneyimi olan güçlü markalar yoluna devam ederken piyasayı gereksiz konut arzı ile şişiren firmalar ise elenecek. 

Kaynak: Emlak365.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler