Bestami Bozkurt

Bestami Bozkurt

Sigarayla Etkin Mücadele

Sigara ile etkin mücadele şart. Sigara bağımlılığına yol açan nikotinin etkisi bitirilip bağımlılık eşiği enterne edilebilir ve etkin mücadele ortaya konulabilir.

Dünyanın önde gelen nikotin uzmanları Bennowitz ve Jack Henningfield “New England Journal of Medicine” dergisinde yayınlanan bir makaleye göre otlakçılar günde beş sigara tüketen kimseler. Beş adet sigarada bulunan nikotin aşağı yukarı 5-6 miligram.

5 adet sigaranın erişkin birinin sigaraya başlaması için yeterli oranda nikotini barındırdığını…

Bu uzman arkadaşlar günde 5 adet otlanılan sigaranın bağımlılık eşiğini geçtiğini…

Sigara şirketlerinin bir sigarada bulunan nikotin miktarını azaltmaya zorlanması gerektiğini öneriyorlar.

Böylece günde 30 sigara içen ağır tiryakinin bile günlük aldığı nikotin miktarının 5 miligramdan fazla olmayacağını savunuyorlar.

Burada sigara şirketleri açısından komplike olan durum müşteri kaybı…

Belki bu vesileyle merdivenaltı sigara sektörü  nikotini bolca doldurup bir fırsat oluşturmaya çalışabilir ama o güvenlik güçlerinin ilgisine giriyor.

Ancak böyle bir düzenleme halinde gençler arasında sigara konusunda ciddi bir önleme veya en azından bir sınırlama getireceği aktarılıyor.

Toplumsal duyarlılık açısından ağır nikotine maruz bırakılan çocuklarımızın bu denli zehirlenmesini önlemek için yeni paratonerlere ihtiyacımız muhakkak.

Bu da tamamıyla sigarayı yasaklamak şeklinde olamaz ama en azından sigara şirketlerine caydırıcı tahditler konulabilir.

Bilaistisina merdivenaltı ile de mücadeleyi bırakmadan…

Nikotini düşürülen sigaralar ile çok büyük meziyetmiş gibi somurta somurta içen havalı insanların etraflarına yaydıkları özenti makul seviyelere geriletilecek ve saçma sapan bir iş yaptığını anladığında nikotine ağır derece maruz kalmadığı için bırakması daha kolay olabilecek.

Nikotin seviyesinin bağımlılık eşiğinin altında tutulması sigara alışkanlığının takıntı oluşturması ve sinir bozucu bir hale gelmesini engellemiş olacak.

Sigara içmek kolay başlanabilen ancak çabuk bırakılabilen duruma indirgenecek. Soğuk algınlığı, nezle gibi çabuk kapılan ve çok minimal düzeyde yapılacak durum tespiti sonrası küçük tedavilerle üstesinden kolay gelinebilir vaziyet alacak.

Yıllardır yapılagelen sigara karşıtı kampanyalara bakarsanız etki etmediğini toplumsal arenada görebilirsiniz.

Sigara fiyatlarını arttırmak, sigara reklamlarını yasaklamak, TV ve radyolarda kamu sağlığına ilişkin mesajlar vermek, sigara karşıtı kamu spotları, 18 yaşından küçüklere sigara satılmasını engellemek, sigara paketlerinin üzerine “sigara öldürür” benzeri sloganlar yazdırmak, TV’lerde sigara içen figürlerin sigaralarını karartmak, sigarayı bırakma hattı, kapalı alanlarda ve araçlarda sigara içme yasakları hep duyarsızlaşmaya maruz kalıyor ve etki etmiyor.

Sigaralarda nikotin miktarı azaltılıp bağımlılık eşiğinin altına düşüldüğünde yukarıdaki yapılacak düzenlemeler çok işe yarar hale gelecek.

Belki burada elde edilecek türden bir başarı hikayesi alkol, uyuşturucu ve türevlerinde de uygulanabilir bir aktarımı sağlayabilir.

Bu şekilde dünyanın başının belasını azaltmada örnek olabiliriz.

bestamibozkurt@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.