Işın Erenoğlu

Işın Erenoğlu

ŞİFA ANAHTARI: "HBOT"

ŞİFA ANAHTARI: AYAK PARMAĞINDAN, BEYİN HÜCRESİNE KADAR ŞİFA SUNAN ‘’HBOT’’!

Her kilidi açan maymuncuk anahtarı gibi, neredeyse her hastalığa şifa sunabilen, bir şifa anahtarı olsun ister miydiniz? Bugünden sonra, aklınızdaki anahtarlığa, bir de şifa anahtarını ekleyeceğinizden eminim.

Açıklama: C:\Users\bbust\Downloads\20181128_225241.jpg

Sağlık, değeri ancak yokluğunda anlaşılan, yegane zenginliktir! Amaç hastalanmadan önlemek ama her zaman o kadar şanslı olamayabiliyoruz.

Türkiye’de, henüz yurtdışındaki kadar, değeri anlaşılmamış, adeta şifa anahtarı bir tedaviden bahsedeceğim. ‘’HBOT’’ yani HiperBarik Oksijen Tedavisi!

Hiperbarik Oksijen Tedavisi nedir? diye sorarsanız;

Açıklama: C:\Users\bbust\Downloads\20181129_222448.jpgÖzel olarak üretilmiş bir basınç odasının içinde, normal hava basıncından (atmosferik basınç = 1 ATA =760mmHg) daha yüksek bir basınçta (maks 3 ATA) hastalara saf oksijen solutularak gerçekleştirilen tedavi yöntemine Hiberbarik Oksijen Tedavisi denir[1]. Tedavi, süresi hastalığa göre Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı doktorlar tarafından belirlenerek, hastalığın iyileşmesi takip edilir. Bu yöntem normal hava basıncında hastanede verilen oksijen ile karıştırılmamalıdır[6] [8].

HBOT dünyada nasıl başladı? İlk adımları 1600’lere dayanan tedavinin, bilimsel olarak bir makalede yer alması ilk kez, 1878’de hava basıncının canlılar üzerindeki etkisini araştıran, Fransız bilim insanı Paul Bert ile oldu. Makalesinde ilk kez vurgunu tanımladı ve ilk kez basınç odası tedavisiyle vurgun hastalığını iyileştirdi[3]. Bu hastalığın ilk fark edilmesi ise Amerika’da Brooklyn Köprüsünde, çalışan işçilerde oldu. Vurgun; dalgıçlarda, madencilerde ve yüksek köprü yapımındaki işçilerde, hava basıncının değişimine bağlı olarak ortaya çıkan ve tedavisi yapılmazsa ölüme kadar götüren bir hastalıktır[3].

Vurgunu iyileştirmek için başlayan ‘’hiperbarik oksijen tedavisinin’’, günümüze kadar süren klinik ve deneysel çalışmalarıyla aslında sayısız hastalığa şifa kaynağı olduğu ispatlandı. Sayısız hastalık derken neler kastediliyor diye düşünüyorsanız?

HBOT’nin iyileştirdiği hastalıkların listesi:

Acil Endikasyonlar: (Acil müdahale gerektiren hastalıklar)

Beyin Ödemi, Hava ve Gaz Embolisi (Dolaşıma kabarcık karışması), Termal Yanıklar, Ani işitme Kaybı, Ani Görme Kaybı (retina arter oklüzyonu), Ani Gelişen Kol Bacak Atardamar/Arter Dolaşım Yetmezliği,

Gazlı Gangren, Orak Hücre Krizi (dolaşım yetmezliği), Beynin Kismi yada Tam Oksjen Yetmezliği (hipoksik ve anoksik ensefalopati), Dokunun İltihaplı Şişmesi (Kompartman sendromu), Ezilme Tarzı Yaralanmalar, Acil Bakteriyel Kan Tablosu Bozukluğu (purpura fulminans), Donuk Yaraları, Akut Kemik İltihabı(osteomyelit), Hücre Doku ve Ölümüne giden (nekrotizan) Enfeksiyonlar, Tedavilere Dirençli Sistemik Anaerobik Mantar Hastalığı (aktinomikoz, mukormukoz), Aşırı Kan Kaybı, Ani maruz kalınan ışın etkisiyle Doku Ölümü (radyonekroz), Toksik Gaz Zehirlenmeleri ve Kimyasal Zatüre (Pnömoniler), Kapanmayan Açık Yaralar, Vurgun (Dekompresyon hastalığı), Karbonmonoksit ve Siyanid Zehirlenmesi

Diğer Endikasyonlar: (Diğer Hastalıklar)

Kemik İltihabı (Kronik osteomyelit, tüberküloz osteomyelit), Dolaşım Yetmezlikli Kemik Erimesi (aseptik, avasküler nekroz), Omurga Eklem İltihabı, Diyabetik Yaralar, Atardamar Yetmezlik Ülseri, Tedaviye Dirençli Kapanmayan Yaralar, Omurilik Doku Zedelenmesi, Radyosyona Bağlı Sinir, Barsak, Mesane iltihabı (myelit, enterit,sistit), Beyin Abseleri, Kemik Kırığı Kaynama Geçikmesi, Kemik Doku Kaybı, Deri Nakli öncesinde Tutma Riski Bulunan Doku, Örümcek yılan ısırığında toksine bağlı doku hasarları, Doku ve Organ Ezilmesi, Yaşlanma Etkilerinin azaltılması (anti-aging), Sindirim Sistemi Bozuklukları (ülseratifkolit)

Peki, HBOT nasıl etki ediyor, nasıl iyileştiriyor diye düşünüyorsanız?

Oksijen, anaerobik (oksijensiz yaşayabilen) mikroorganizmalar dışında tüm canlıların hayatta kalması için temel şarttır. Arteryel (atardamarla ilg.) oksijen basıncı (pO₂), 3 ATA basınç altında %100 Oksijen solunduğu zaman (HBOT ile_Basınç odası tedavisiyle mümkün),  2100-2200mmHg’ya yükselir! Bu değer normal atmosferik basınçta 95-97 mmHg’dır. Arttırılan pO₂’nin etkisiyle kılcal damarlardan yaralı bölgeye yüksek düzeyde oksijen ulaşır ve hasarlı dokudaki oksijen basıncı arttırılarak dokunun iyileşmesi sağlanır. Geniş etki alanı ve iyileştirme prensiplerinden bazıları,

HBOT ile;                                                                                                                                                                         

 <>Kılcal damarların beslenmesi ve gelişmesini sağlayan kollajen üretimi ve hücre bölünmesinde artış sağlanır. Böylece damarsal yapı oluşumu hızlanır ve artar.                                                                        

<>Enfekte dokuda, beyaz kan hücrelerinin (lökositlerin) öldürme (fagositoz) kabiliyeti de, fagositlerin içine aldıkları bakterileri öldürme hızı da artar.                                                                                                       

  <> Santral sinir sisteminde (beyin ve omurilik), kalp kası hücrelerinde; hücresel solunum enzimlerine bağlanan korbonmonoksitin temizlenme hızı artar.                                                                                      

<>Yüksek basınç altında damar içi gaz kabarcığının küçülmesi ve yok edilmesi sağlanır.                                                                   

<>Beyin ödemini ilk tedavide %30 azaltır. Çevre dokunun kılcal damarlarının büzülmesini sağlayarak ve kan sıvısı geçirgenlik artışını düzelterek, beyin ödemini geriletir.

Tahminim varlıklı insanlar evlerine sinema salonları gibi, sualtı hekimleri gözetiminde çalıştırabilecekleri, bir yada iki kişilik basınç odaları yerleştirecekler. Düşünsenize hiç bir rahatsızlığınız yoksa bile, kitap okuyup, müzik dinlerken, tüm dokularınızın oksijen ile beslenerek bütün bedeninizin bir bakıma yenilenmesi söz konusu! Üstelik, estetik operasyonlar gibi, sadece lokal etkili ve ağrılı değil! Çünkü soluduğunuz basınçlı saf oksijen, dolaşım ile en ince kılcal damarlarınıza kadar ulaşıyor. Yani ayak parmağınızdan beyin hücrelerinize kadar ulaşarak, sizi bir bütün olarak tedavi ediyor. Eğer sağlıklıysanız da, gençleştiriyor ve moralinizin yükselmesini sağlıyor! Daha iyisi ne olabilir diye düşünüyor insan...

Peki Hiperbarik oksijen tedavisi için kime danışalım diye sorarsınız?

Doç. Dr. Emin Elbüken bu konuya yıllarını, kendini hastalarının iyileşmesine adamış, tecrübeli, güvenilir, ve güleryüzü hiç eksilmeyen değerli bir hekim. İstanbul Kozyatağı’nda Oksipol isimli tedavi merkeziyle, iyileşmek için gelen hastalara şifa dağıtıyor.

‘’Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi.’’

Işın Erenoğlu Üstündağ

Referanslar:

[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3058327/

[2]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5467109/

[3]https://pdfs.semanticscholar.org/efa9/7a58fb5ea0c1d048f340b03bbd586c739e2c.pdf

[4]https://www.generationrescue.org/latest-news/autism-treatment-breakdown-hyperbaric-oxygen-therapy-hbot/

[5]7’den 70’e taş devri diyeti, Prof Dr. Ahmet Aydın, 2018, hayykitap

[6]Otizme çözüm var! Prof. Dr. Ahmet Aydın Uz. Dr. Cem Kınacı, 2015 hayykitap

[7]Hyperbaric Oxygen for Neurological Disorders, John Zhang, Best Publishing Company,2008

[8]Thom SR, Elbuken E: Oxygen-dependent antogonism of lipid peroxidation in the rat. Free Radic Biol Med 10:413_426,1991

Önceki ve Sonraki Yazılar