Seçime sayılı saatler kala AKP'deki son durum ortaya çıktı

Seçime sayılı saatler kala AKP'deki son durum ortaya çıktı

31 Mart yerel seçimlerine sayılı saatler kala, AKP'deki tablo netleşiyor

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, AKP'deki son durumu analiz etti. Babacan'a göre, İstanbul'da Murat Kurum zorlanırken, Ankara'da Mansur Yavaş Altınok'a karşı ezici bir üstünlük içindeyken AKP'lilerde 'seçmen bize ders verecek' düşüncesi öne çıkıyor.

DÜŞÜK MORAL, EKSİK MOTİVASYON

Seçimlerin son haftasında mitingler sıklaşıp, atışmalar artarken iktidar partisinde olası sonuçlara ilişkin yapılan değerlendirmeler, propagandalardan daha farklı. Öncelikle AKP’lilerin anket paylaşma heyecanını kaybetmesi, birkaç genel başkan yardımcının zayıf açıklaması dışında yönetimdeki derin sessizliği manalı bulanlar var. 48 saat sonra yapılacak yerel seçimin sonuçları, iktidar muhalefet fark etmeksizin, Türkiye’nin yeni dönem siyaseti açısından önemli mesajlar içerecek.


Yerel seçimlerin sonuçlarından bağımsız taşıdığı anlam, siyasi kulislerde çok konuşuluyor. Meydanlardaki konuşmaları bir tarafa bırakarak, kapalı kapılar ardındaki havayı analiz etmek gerekli. Son günlerde, iktidar partisinde anket sonuçlarını paylaşma konusundaki heyecanın söndüğünü görürsünüz. AKP’yle çalışan profesyoneller, “henüz sonuçlanmadı” geçiştirmesi içinde. Bunu moral bozukluğuna yoranlar var.

KURUM ZORLANDI
İktidarın var gücüyle yüklendiği İstanbul’da, adayları Murat Kurum’la ilgili sempati yaratma sorunu yaşandığı belirtiliyor. Bakanlık geçmişi ve deprem çalışmalarındaki deneyiminin avantaj olacağı hesabı, tam tersine o dönem yapılmayan işlerin veya yanlış verilen kararların ondan sorulmasına dönüştü.

15 YILIN HESABI
Her ne kadar Kurum, “yapacaklarıyla” gündeme gelmeye çalıştıysa da 2009’da Emlak Konut yöneticiliğiyle başlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla devam eden 15 yıllık kariyeri boyunca alt yapı ve depremle ilgili sorumluluklarından kaçamadı. Kurum’un İstanbul’daki ibresi, tüm hükümetin desteğine rağmen yükselmedi.

ALTINOK SORUNU
Ankara başka bir hikaye. Zaten AKP adayı Turgut Altınok’un kazanma şansı olmadığı, partide ilk günlerden satın alındı. Ancak Altınok’un tartışmalı kişiliği partiye sadece Ankara’da değil, Türkiye genelinde zarar verdi. Altınok’un “Mülk Allah’ın” sözünün ardından ortaya çıkan serveti, tüm AKP’li adaylarla ilgili imaj oluşturdu. Siyasi kulislerde, “Mülk Allah’ın değil, AKP’lilerinmiş” göndermelerine neden oldu.

ZOR ANLAR
Bu süreçten sonra AKP yönetiminin CHP adayı Mansur Yavaş’la olan farkı kapatma düşleri de suya düştü. Mal varlığı tartışmalarından önce partide yapılan ilk anketlerde, Yavaş ile Altınok arasında 15 puan olduğu belirtilmiş, birkaç hafta sonra da bu farkın, 11 puana düşürüldüğü savunulmuştu. AKP’liler, bundan daha iyisini düşünemez oldu.

GENEL BİR DÜŞÜŞ
Anadolu illerinin durumu da her sohbetin konusu. Tekrar tekrar iller masaya yatırılıyor. AKP’nin alması banko görülen Anadolu illerinde bile oy kaybının yaşanacağı kabul ediliyor. Anadolu’daki oy kayıplarının AKP’nin oylarını yüzde 30-32 bandına çekeceğini iddia edenler var. “Seçmen bize ders verecek” değerlendirmesi yapan AKP’liler bulunuyor.

SEÇİM PERFORMANSI
Seçimlere ilişkin iki önemli saptama var. Biri, genel seçimlerden yenik çıkan muhalefetin yerel seçimlerde yeniden tazelendiği, seçim sevinci yaşayan iktidarın ise yerel seçimlere tam tersi bir psikolojiyle girdiği yönünde. Bunun en büyük nedeni olarak da ekonomik kriz ve kötü adaylar gösteriliyor.

YORGUN VE BIKKIN SEÇMEN
Diğer bir saptama ise seçmen yorgunluğu. Hangi partiden olursa olsun siyasiler, bıkkın seçmen, seçim yorgunu seçmen değerlendirmesi yapıyor. Buna ilave olarak iktidara yönelik bıkkınlık ve güvensizlik de aynı değerlendirmeler içinde yer alıyor.

Önümüzdeki haftaya seçmenin mesajlarını yorumlayarak başlayacağız… Bakalım herkesin payına ne düşecek?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler