Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama: 4 ölü, 97 yaralı

Sakarya'da havai fişek fabrikasında patlama: 4 ölü, 97 yaralı

Sakarya'nın Hendek ilçesinde yüzlerce kişinin çalıştığı bir havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi.

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki Yukarıçalıca mevkisindeki bir havai fişek fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu. 

Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. ​Patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıkarken, bölgeye çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Patlamanın ardından fabrikanın bazı kısımlarında patlama göçükler meydana geldi.

'Patlama adeta deprem gibi şehrin her bir köşesinde hissedildi'

Gelecek Partisi Sakarya İl Başkanı Ender Serbes, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Sakarya’mızda faaliyet gösteren havai fişek fabrikasında gerçekleşen patlama adeta deprem gibi şehrin her bir köşesinde hissedildi. Bu facia ilk değil ama bu kadarı da hiç olmamıştı" ifadesini kullandı.

​Belediye Başkanı Yüce: Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz

NTV'ye konuşan Sakarya Belediye Başkanı Ekrem Yüce, "Vahim bir tablo var. Uzun yıllar hizmet veren saygın bir sanayi kuruluşuydu. Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Halen patlamalar devam ediyor. Düzce ve Kocaeli'den yardım istedik, bütün ekiplerden yardım istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Vali Kaldırım: İçeride yaklaşık 150-200 insan var

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım da Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada "Fabrika etrafında tüm güvenlik tedbirleri alındı. Havai fişek fabrikası olduğu ve patlamalar devam ettiği için şu anda olaya müdahale edemiyoruz. Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 insan var. Bütün çevre güvenliğini aldık, vatandaşların yaklaşmasına müsaade etmiyoruz" dedi.

Soylu, Koca ve Selçuk olay yerine gitti

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla incelemelerde bulunmak üzere havai fişek fabrikasında patlama meydana gelen Hendek'e hareket etti.

AFAD: Yangına müdahale çalışmaları devam ediyor

AFAD'dan patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, "Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası AFAD, 112, İtfaiye ve Jandarma ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, yangına müdahale çalışmaları devam etmektedir"denildi.

Aynı fabrikada 11 yılda üçüncü patlama

Sakarya'daki havai fişek fabrıkasında patlamanın ilk olmadığı ortaya çıktı. NTV'nin aktardığına göre, Hendek'teki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında 2009 yılında meydana gelen patlamada 1 kişi yaşamını yitirmiş, 37 kişi de yaralanmıştı.

Son olarak Aralık 2014'te aynı fabrikadaki patlamada da 1 işçi yaşamını yitirirken 2 işçi yaralanmıştı. Coşkunlar Havai fişek fabrikasında Ramazan ayında atılan topların yanı sıra çeşitli havai fişekler de üretiliyor.

Hendek Belediye Başkanı: Bomba düştü sandık

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu patlamaya ilişkin şunları söyledi:

"150-200 civarında çalışanı olduğu söyleniyor. Ambulans ve itfaiye dışında kimseyi almıyorlar. Net bir bilgim yok. 3-4 yıl önce de patlama yaşandı. Aynı fabrikada oldu. Patlamalar hâlâ sürüyor. Çok güçlü bir patlamaydı. Telefonlarımız susmuyor. Tüm kentte duyuldu. Çevre illerde de duyuldu. Bomba düştü sandık. Şu an güvenlik tedbirleri alındı. Güvenlik çemberi kuruldu."

 

Kızılay'dan patlamayla ilgili kimyasal gaz uyarısı

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından kimyasal gaz uyarısında bulundu.

Kınık, "Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip, kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz” dedi.

Pakdemirli: 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazözü bölgeye gönderdik

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sakarya-Hendek'te meydana gelen havai fişek fabrikasında yaşanan patlamanın ardından bölgeye 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazöz gönderdiklerini duyurdu. ​Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sakarya'da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sebebiyle Orman Genel Müdürlüğümüze bağlı 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazözü takviye olarak bölgeye gönderdik. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sakarya'ya büyük geçmiş olsun. Yaralılara acil şifalar diliyorum" ifadesini kullandı. 

​CHP’li Özkoç: Devletin bütün imkanları burada 

CHP milletvekillerinden oluşan heyet, Sakarya'da patlamanın yaşandığı fabrikada incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerin ardından açıklamada bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, devletin bütün imkanlarının seferber edildiğini belirtti.

Özkoç şu ifadeleri kullandı: 

" Şunu ifade edeyim önce, devletin bütün imkanları burada. Sayın valinin en baştan itibaren koordinatörlüğünde, daha sonra İçişleri Bakanı, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı ve Sağlık Bakanı içeride toplantı halindeler. Sakarya’nın bütün milletvekilleri seferber oldu, çalışmaları yakından takip ediyorlar. Türkiye´deki bütün imkanlar kullanılarak buradaki kazanın, bir an önce insanlar tahliye edilerek, tedaviye alınarak daha az can kaybıyla atlatılması için elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Cenazelerimize ve ailelerine sahip çıkacağız ama ondan sonra bu kazanın tekrarı olmaması için bu tür fabrikaların sendikalı olması, iş güvenliği açısından tedbirlerin alınması, tekrarlanmaması için gereken çalışmaları yapacağız." 

Soylu: 4 can kaybı var, 3 kişi aranıyor

Olay yerindeki incelemelerinin ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Şu anda söndürme çalışması tamamen sona erdi. Arama - kurtarma çalışmalarına başlandı. Yaklaşık 21 ayrı birim ve binadan 18'inin soğutma çalışması da sona erdi. Plan dahilinde yangın ve patlama ile karşı karşıya kalınan durumlar inceleniyor. 4 can kaybı var, 3 kişi aranıyor" dedi. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise gazetecilerin fabrikanın en son ne zaman denetlendiğine ilişkin sorusuna "Senelik bütün denetimlerimiz var" diye yanıt verdi.  

Soylu da aynı soruya "Mart ayında burayla ilgili bir denetim gerçekleştirildi. Bütün bu patlayıcı maddelerin üretimini yapan yerlerle alakası denetimler sıklıkla devam etmektedir. Bu denetimler aksamaksızın devam eder" ifadeleriyle cevap verdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler