Sabri Uzun Hakkında Karar Verildi

Sabri Uzun Hakkında Karar Verildi

Nisan ayında Cumhurbaşkanına hakaret ve FETÖ'ye bilerek, isteyerek yardım suçlamasıyla tutuklanan Emniyet İstihbarat eski Daire Başkanı Sabri Uzun'un yargılanmasına başlandı. Mahkeme, Sabri Uzun hakkında adli kontrolle tahliye kararı verdi.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü ilk celsesinde Sabri Uzun, savunmasına şu sözlerle başladı:

Türkiye'de şahıs olarak benden daha fazla FETÖ ile mücadele etmiş biri varsa, iddia makamı getirsin ben davadan çekileceğim ve tüm suçlamaları kabul edeceğim.

Katıldığım tüm davaları, Ankara ve İstanbul'da savcılara bu konuda verdiğim ifadeleri tek tek sayarsam, 30'un üzerindedir. FETÖ'yle birey olarak benden daha çok mücadele ettiğini söyleyen varsa çekiliyorum ve hiç savunma yapmıyorum.

Size delil olarak yazdığım İN Kitabını sundum. Kitabın sonunda, 'Hakkınızı helal edin' dedim. Bugüne kadar okuduğunuz hiçbir kitapta böyle bir cümle gördünüz mü? Ben ölümü göze aldım. Yazıklar olsun be, yazık! Bu adama FETÖ'cü diyorsunuz. Böyle bir şerefsizliği kabul etmiyorum.

Emniyet Teşkilat Kanunu ile İstihbarat Dairesi Çalışma Yönergesi hakkında bilgi verip, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde kimsenin Genel Müdürün bilgisi olmadan adım ve imza atamayacağını vurgulayan Uzun, iddianameyi yazanların bunları okuyup, anlamadan bir istihbarat yarattığını söyledi.

sabri-uzun-hakkinda-karar-verildi.jpeg

Sabri Uzun'un yakınları duruşmada yalnız bırakmadı

GURUR DUYUYORUM BANA CEZA VERİN

Zaman zaman gözyaşlarına boğulan Uzun, şöyle devam etti:

2015'te bir avukat geldi. Adı Robert Amsterdam'dı. Kitabımı Amerika'da basmak istediklerini söyledi. Türk Dışişleri bu avukatla anlaşma yapmış. Kitabımı FETÖ'cülerin iadesinde delil olarak kullanmak istediler.

'Olur, istediginizi yapın' dedim. Türkiye Cumhuriyeti Savcısı beni FETÖ'cülükle suçluyor. Ya ben ya Dışişleri yalancı ya da o dosyaları gönderen Adalet Bakanlığı yalancı. Bu nasıl yapılır ya!.. Yazık, yazık, yazık. Bana tuzak kuruluyor. Ben namaz kılanları fişlemedim. Gurur duyuyorum, bana ceza verin.

Başkan Bahtiyar Çolak'ın, "İsterseniz, soru-cevap şeklinde devam edelim" demesinden sonra savunmasını bitiren Uzun, Başkanın iddianamede geçen tanık ifadelerine ilişkin sorularını cevapladı.

Başkan Çolak, twettleri kendisinin atıp atmadığını da sordu. Uzun, "Hepsi doğru ve bana ait" karşılığını verdi. Başkan Çolak, "Neden attınız?" dedi. Uzun, şöyle konuştu:

Düşündüklerimi, duyduklarımı, hissettiklerimi ve yanlış gördüklerimi toplumla paylaşmak için. Yoksa kasıt, intikam yok.

Uzun bir başka soruyu cevaplarken, Başkan Çolak, İN'i okuduğunu, hatta kitapta yer alan bir arama kararının altında kendi imzasının olduğunu söyledi.

Savcı da Uzun'a, "İstihbarat Daire Başkanlığında ne kadar çalıştığı, kitabı yazmak için neden bu kadar beklediği" gibi sorular yöneltti. Uzun, kitabının yazımı konusunda şunu söyledi:

Hanefi Avcı yazdı da ne oldu? Dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in başına gelenler malum. Adalet Bakanı'nın Adalet Bakanlığı yapamadığı zamanda Sabri ne yapsın? Güvenli ortamı bekledim.

PENSİLVANYA BAYRAM HAVASINA BÜRÜNMÜŞTÜR

Heyetin sorularından sonra Uzun'un avukatlarının beyanlarına geçildi. Avukatlardan Muzaffer Özbayrak, "Uzun'un burada yargılanmasının Pensilvanya'yı bayram havasına büründürdüğünü tahmin ediyorum.

Ardından İddianamede ifadelerine yer verilen tanıklar dinlendi. Tanıklardan Cahit Polat, Sabri Uzun'u tanımadığını, ilk kez burada gördüğünü bildirdi. Hulusi Cemil Altunlu ise Uzun'un, faaliyetlerini tespit etmek için kendisine FETÖ'cülerin içine girmesi görevini verdiğini öne sürüp, Batman'da neler yaptığını anlattı. Altunlu, "FETÖ'ye yardımı Sabri Uzun'un üstüne atsanız, yapışmaz. Kendisini tebrik etmek lazım, o zamandan bu tehlikeyi gördüğü için" diye konuştu.

Altunlu Heyet, Sabri Uzun ve avukatlarının sorularını cevaplandırdıktan sonra Tamer Topsakal dinlendi. Sabri Uzun'u şahsen tanımadığını belirten Topsakal, ifadesinin aylarca sürdüğünü, yüzlerce sayfalık ifadesindeki bir ibarenin yanlış anlaşılmış olabileceğini söyledi. Topsakal, Uzun'un FETÖ'cü değil, aksine FETÖ mağduru olduğunu söyledi.

Uzun'un avukatlarının talebi üzerine tanık olarak dinlenen Emniyet  eski Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan, cezaevinde Hulusi Cemil Altunlu ile tanışmasını anlatırken, FETÖ'nün kendisine kurduğu kumpastan söz edince Başkan Bahtiyar Çolak, "Sizi basından biliyoruz.

SAVCI MÜTALAASINI VERDİ

Altunlu'nun kendisine hiçbir zaman, "Sabri Uzun örgüte sızma görevi verdi" demediğini kaydeden Arslan,  Uzun ismini çok sonra gündeme getirdiğini bildirdi. Arslan, Altunlu hakkında, "O da FETÖ'yle mücadelede çok büyük katkı sağlayan bir arkadaşımız. En güzel verdiği bilgi, Ordudaki yapılanmaydı. Bunu da ilgililere ilettik" ifadelerini kullandı.

Arslan'ın beyanları üzerine yeniden kürsüye çağırılan Altunlu, Uzun'un adından önce söz etmediğini doğrulayıp, Ancak Hanefi Avcı benim ismimi verince, 'Sabri Uzun artık konuşmamı istiyor' mesajının verildiğini düşünüp, Sabri Uzun'dan bahsettim.

Tanıklar dinlendikten sonra Savcı, Uzun'un tutukluluğunun devamı yönünde mütalaa verdi.

TAHLİYE KARARI

Mahkeme, Sabri Uzun hakkında adli kontrolle tahliye kararı verdi, duruşmayı Kasım ayına erteledi. Uzun’un bugün tahliye olması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler