Rusya'dan Kanal İstanbul yorumu!!

Rusya'dan Kanal İstanbul yorumu!!

Vestiekonomika sitesi, "Türkiye altyapı savaşına girdi" başlıklı analizinde, söz konusu projeyle ilgili polemiğin, iki politikacı arasında hayati nitelik kazanabileceğini belirtti.

Rus devlet televizyonu Vesti'nin ekonomi haber sitesi, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kanal İstanbul projesinin, potansiyel cumhurbaşkanı adayı olan, zorlu rakibi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun direnişiyle karşılaştığını” yazdı.

Siyasette duygusal argümanların daha fazla hakim olduğuna işaret eden Vestiekonomika, "İmamoğlu da şu anda bunu yaşıyor. Onun sloganı ‘Ya Kanal ya da İstanbul.’ Erdoğan bu çekişmeyi kaybederse, kendisine pahalıya mal olacak" değerlendirmesinde bulundu.

İlk belirlemelere göre kanalın inşası için 200 binden fazla ağacın kesileceğini aktaran Rus analiz sitesi, "Jeologların tahminlerine göre, proje ile ilgili 7 yıllık döneminde yılda 360 patlama olacak, yaklaşık 4 bin ton amonyum nitrat kullanılacak. Halkı bu projenin gerçekten de gerekli olduğuna ikna etmek zor. Özellikle de bu kez zorlu bir karşıtı varken. İmamoğlu proje karşı zorlu bir mücadele yürütüyor" diye yazdı.

Medya Günlüğü’nün aktardığına göre dev projenin sonuçlarının çevre ve ekonomi için uzun vadeli ve geri döndürülemez sonuçlara yol açacağını öne süren Vestiekonomika, "Askeri bakımından sonuçlara değinmiyoruz bile" dedi.

Kanal İstanbul taraftarlarının geçecek gemilerin getireceği gelirleri esas argüman olarak gösterdiklerine işaret eden Rus sitesi, "Ama şurası da henüz belirsiz: 25 mil yakında Boğazlar'dan ücretsiz bir geçit varken, gemiler neden Kanal'a ödeme yapsın ki" diye sordu.

Türk halkının çevre ile ilgili sorunlarda tek yumruk olarak sokağa çıktığını da hatırlatan Rus sitesine göre, İmamoğlu bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylık konumunu güçlendirmek için Erdoğan'a karşı harekete geçme fırsatı buldu.

Vestiekonomika şöyle devam etti:

"İmamoğlu, Cumhurbaşkanı üzerinde ekonomik ve çevresel bir bakış açısıyla projenin sonuçlarını vurgulayarak baskı yapıyor. Bu projenin hangi kaynaklardan finanse edileceği de henüz belli değil. Kamu fonlarından finanse edilirse o zaman da seçmenler 2019'da bütçe açığının yüzde 70 artarak 21 milyar dolara ulaştığını ve yüzde 15’lik son asgari ücret artışının çok sayıda insanı yoksulluk sınırının altında bıraktığını söyleyecek ve bu koşullarda kamu kaynağının kanal için tahsis edilmesi doğru mu diye soracak."

Erdoğan'ın İstanbul seçimlerini iki kez (tekrar seçimler dahil) kaybettiğini hatırlatan Rus sitesi, "Bunların ardından İmamoğlu, Erdoğan'a karşı bu kez ulusal düzeyde bir zafer için hazırlanıyor. Kanal projesi hakkında halkın güvenini kazanmayı başarırsa, bu 2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Erdoğan'a ölümcül bir darbe olacaktır" diye yazdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya