RUSYA, ABD'Yİ YENİ BİR FÜZE DENEMESİNE KARŞI UYARDI

RUSYA, ABD'Yİ YENİ BİR FÜZE DENEMESİNE KARŞI UYARDI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin kıtalararası balistik füzeyi önleme denemesini gerçekleştirme niyetinin tehlikeli bir füze savunma politikasının tezahürü olduğunu belirtti.

Daha önce ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un 2020 yılında, kıtalararası balistik füzeleri önleme amacıyla geliştirilen SM-3 güdümlü füzeyi test edeceği bildirilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Washington uzun yıllar boyunca Moskova'ya, oluşturmakta olduğu füze savunma sisteminin Rusya'nın nükleer caydırma güçlerine tehdit oluşturmadığı yönünde güvence veriyordu" ifadeleri yer aldı.

2012'deki Moskova Güvenlik Konferansı'nda, Rus uzmanların sunduğu ve ABD'nin bu türden füzelerin Rus stratejik silahları yok etme ve böylelikle Rusya'nın stratejik caydırıcılığın etkinliğini azaltma yeteneğini ortaya koyan hesaplamaları değerlendiren ABD'li yetkililerin bu hesapların yanlış olduğuna ikna etmeye çalıştığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Hatta Rusya'nın tedirginliğinin güya fizik kurallarına ve coğrafya kavramlarına zıt olduğu formülü kullanılmaya başlandı. Bu formül, bir tür aksiyom gibi sürekli tekrarlanıp durdu. Görünüşe bakılırsa o anda Rusya ve ABD, fizik kuralları ve coğrafya kavramları farklı anlayışlara sahiptiler" ifadelerine yer verildi.

ABD'nin bir kez daha füze savunması konusundaki politikasının tehlikeli ve istikrarsızlaştırıcı niteliğini sergilediği kaydedilirken bu konuyu iyice düşünme ve uluslararası güvenlik alanındaki birikmiş sorunlara çözüm bulmak için ciddi bir şekilde ortak arayışa girme çağrısı yapıldı.

Bakanlık, Washington'un SM-3 Block IIА füzesini deneme planlarını hayata geçirmesi durumunda gereken yanıt tedbirlere başvurulacağını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler