Rus uzmandan şok Ukrayna yorumu! 'Karşımızda İngiliz istihbaratı var...'

Rus uzmandan şok Ukrayna yorumu! 'Karşımızda İngiliz istihbaratı var...'

Rus devlet televizyonunda, zaten savaşın eşiğine gelinen bölge için şoke eden açıklamalar yapıldı. İngiliz Gizli İstihbarat Servisi'nin (MI6) Ukrayna'da hakim güç olduğunu söyleyen Rus uzman, ortalığı birbirine kattı.

Rus devlet televizyonu Ukrayna'nın "iki gün içinde" ortadan kaldırılacağını iddia etti ve "uzman" Sergey Kurginyan'ın, İngiliz istihbaratının Ukrayna'da "baskın bir güç haline geldiğini" söylediğini aktardı.

Rus devlet televizyonu, İngiliz Gizli İstihbarat Servisi'nin (MI6) Avrupa'da kanlı yeni bir savaşı tetiklemek için Ukrayna ile bağlantı kurduğunu iddia etti.

En son yayınlanan videolar, Doğu Ukrayna ve ilhak edilmiş Kırım'a yakın Rus mevkilerinin daha da desteklendiğini ve şu anda çeşitli bölgelerde savaşa hazır olma durumunu gösteren askeri tatbikatları gösteriyor.

Kiev, işgal korkusu nedeniyle Moskova'nın sınır bölgesindeki askeri gücünü ikiye katladığını iddia ediyor.Ukrayna'dan alınan görüntüler, eski askeri araçların ülkenin doğusundaki çatışma bölgesine hareketini gösteriyor ve Putin'in yüksek teknolojili tankları ve füzeleri ile başa çıkabilecek gibi görünmüyor.

'İNGİLİZ İSTİHBARATI BASKIN GÜÇ OLUYOR' 

Rus devlet televizyonu bir yayında "uzman" Sergey Kurginyan'ın İngiliz istihbaratının Ukrayna'da "baskın bir güç haline geldiğini" söylediğini aktardı.

Kurginyan MI6 başkanı Richard Moore'a atıfta bulunarak, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin uyuşmazlığa karşı bir İngiliz taktiğini itaatkar bir şekilde takip ettiğini iddia etti.

Rus uzman ayrıca, Alman istihbaratının “Ukrayna'da fiilen çalışmayı bıraktığını” iddia etti.Kurginyan, Rossiya 1 kanalında şunları söyledi: “Kıta Avrupası potansiyel kazalardan biraz korkuyorsa, bunlar (İngilizler) umursamıyor ve sürekli olarak alevlenmesi için bastırıyorlar.

"Dikkatinizi çekmek ve bir kez daha söylemek istiyorum - bu Richard Moore’un kariyerinin sonu değil. MI6, onun kariyerinin sonu değil. Burada çok ileriyi ve geleceği düşünen bir kişiden bahsediyoruz."

Milliyetçi Kurginyan, Zelenski için "Zaten etraflarında her şey çöktüğü için, çatışma durumunda gitmeyi tercih ediyor" dedi.

'SİBER ÇATIŞMA' İDDİASI 

Ancak devlet tarafından finanse edilen RT medya imparatorluğunun başı Margarita Simonyan, "sıcak savaşın" olası olmadığını ancak Batı'nın bir siber çatışmaya hazırlandığını iddia etti.

Simonyan, "Sıcak savaş durumunda iki gün içinde Ukrayna'yı alırız" dedi ve ekledi: "Tanrı aşkına orada kazanacak hiçbir şey yok, bu sadece Ukrayna.

"Çatışma noktasını bastırın böylece bu fakir kasabaları bombalamaya gerek kalmayacak."

Simonyan, Rusya'nın bir Batı saldırısına karşı savunmasız olduğunu iddia etti - "bir adamın bir düğmeye basıp (şehri) Voronezh'i kapatacağı" bir siber çatışma.

Simonyan şöyle devam etti: "Sıcak savaş açısından yenilmeziz - ama unutun gitsin, böyle bir şey olmayacak. Çok fazla güvenlik açığımızın olduğu bir altyapı savaşı olacak."

Simonyan, "Kaçınılmaz olan ve tabii ki Ukrayna'dan başlayacak olan bu savaşa hazırlıklı olmalıyız. Bunun için Stalin tipi mobilize rejimde bu kırılganlıkları gidermeye başlamalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

'PROVOKASYON' UYARISI 

Rusya bugün, iki ABD savaş gemisinin Karadeniz'e girmeye hazır olması nedeniyle Batı'yı Rusya ve ilhak edilmiş Kırım'dan uzak durması konusunda uyardı.

Karadeniz'e girecek ABD gemilerinin bir 'provokasyon' olduğunu savunan Ryabkov, şöyle konuştu: "ABD savaş gemilerinin kıyılarımız yakınlarında kesinlikle hiçbir işi olamaz. Bu yaptıkları, düpedüz provokasyondur. Yaptıkları, kelimenin gerçek manasıyla provokasyon.

Zira gücümüzü sınıyor, sinirlerimize oynuyorlar. İstediklerini alamayacaklar. ABD donanma güçleri kendi konuşlanma yerlerinden binlerce mil uzağa gidiyorlarsa, burada kesinlikle jeopolitik unsurlar mevcuttur."

ABD DRONE'LARI GÖRÜLDÜ 

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Donbas'taki Rus ayrılıkçılara karşı saldırıya geçtiğini öne süren Rus medyası, saldırıdan birkaç gün önce ise ABD drone'larının bölgede görüldüğünü yazdı.

Yerel medya ABD'ye ait bir RQ-4A Global Hawk'ın Kırım bölgesinde alışılmadık bir uçuşa imza attığını aktarırken, Ukrayna ordusunun Nisan ayının ikinci yarısında saldırıya geçeceğini ileri sürdü. Rus ordusuna ait resmi televizyon Zvezda ise bambaşka görüntüleri ekrana getirdi.

BU KEZ SAVAŞ UÇAKLARI HAVALANDI

Hafta sonunda Rus savaş gemilerinin Karadeniz'de füzeler ateşlediğini bildiren resmi televizyon, bu kez Karadeniz'e doğru havalanan savaş uçaklarının gövde gösterisine giriştiğini duyurdu.

Habere göre, Güney Askeri Bölgesi'ne ait jetler ve Karadeniz Filosu'ndaki savaş uçakları birlikte kalkış yaptı. Zvezda, Su-27SM, Su-30SM, Su-24M ve Su-34'lerden oluşan saldırı grubunun düşman hedefleri yok ettiğini bildirdi.

ASKER SAYISI 100 BİNİ BULDU

Amerikalı yetkililer, Rusya'nın Ukrayna sınırında 2014'ten bu yana hiç bu kadar fazla sayıda asker konuşlandırmadığını söylüyor. Ukrayna ordusunun Mart ayı sonundaki tahminine göre, sınıra hareket eden Rus askerlerin sayısı yaklaşık 20 bindi.

ABD'NİN ARTAN ENDİŞELERİ

Son günlerde üst üste açıklamalar yapan Beyaz Saray, Doğu Ukrayna'da artan Rus askeri varlığının NATO müttefikleriyle görüşüldüğünü açıkladı. Washington’ın bölgede yaşananları Rusya’nın artan saldırganlığı olarak gördüklerini kaydeden Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "Rusya'nın şu anda Ukrayna sınırında 2014’ten bu yana hiç olmadığı kadar çok birliği var" diye konuştu.

Rusya'yla Ukrayna arasında son haftalarda gerginliğin artmasının ardından geçtiğimiz haftalarda ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin, Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Ukraynalı meslektaşlarını aramışlar ve Washington'un Kiev'e destek mesajını iletmişlerdi.

Rus nüfus ve Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesinde (Donetsk ve Lugansk) tek taraflı bağımsızlık ilan edilmesinin ardından, Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar 2014'ten bu yana aralıklı olarak devam ediyor.

Ukrayna Ordusu, Perşembe günü bir askerin daha hayatını kaybettiğini, böylece bu yılın başından bu yana öldürülen Ukrayna askerlerinin sayısının 25’e çıktığını açıkladı. 2020 yılında toplam 50 Ukrayna askeri hayatını kaybetmişti.

Donbas krizinin çözümüne ilişkin müzakereleri Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) oluşan Üçlü Temas Grubu yürütüyor. Taraflar arasındaki en son kapsamlı ateşkes, Temmuz 2020'de sağlanmıştı.

Ukrayna Parlamentosu, yedi yıl önce Kırım'ın ilhakı ve Donbas'taki gelişmeler sonrası Rusya'yı 'saldırgan' ülke olarak nitelendiren yasayı onaylamıştı. Vladimir Zelenskiy de, iki hafta önce Kırım'ın kurtarılmayı amaçlayan Askeri Güvenlik Stratejisi'ni onaylamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler