Prof. Dr. İ. Hamit Hancı Yazılarıyla Ngazete'de

Prof. Dr. İ. Hamit Hancı Yazılarıyla Ngazete'de

Tıp ve adli bilimler alanında Türkiye ve dünyada ilkleri gerçekleştiren bilim adamı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı da NGazete Ailesine katıldı. Hancı'nın uzuzn yıllar biriktirdiği bilgileri bundan böyle NGazete okurları da okuma ve öğrenme fırsatı bulacak.

Bugüne kadar yaptıkları ve tecrübeleri sayfalara sığmayan Hamit Hancı'yı şimdi yakından tanıyalım.

HAMİT HANCI KİMDİR?

1963  yılında İzmir'de  doğdu.  1980 yılında girdiği Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini 1986 yılında tamamlayarak Tıp Doktoru ünvanını aldı.

Artvin Yusufeli ilçesi, Sarıgöl Sağlık Ocağında zorunlu hizmetini yaptı. 1988'de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı'nda ihtisas'a başladı. 1992'de Uzman , 1994 de Doçent oldu.1994-2001 arası Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp A.Dalı  Öğretim Üyesi olarak çalıştı.

Türkiye de ilk kez Tıp Fakültelerinde “Hekimin Yasal Sorumlulukları- Tıp Hukuku”  ile “İnsan Hakları İhlallerinde Raporlama” derslerini müfredata koydu.

1996-2000 yıllarında İzmir Tabip Odası’nda Onur Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.1996 - 1998  Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.

1997-1998 Yerel Gündem 21 (Yerel Habitat) İzmir’in Kentleşme ve Çevre Sorunları ile Çözüm Önerileri” toplantıları “Kenttte suçluluk ve kent suçu” grup sözcüsü olarak görev aldı.

1997 -1998 de Sağlık Bakanlığı Yüksek Sağlık Şurasında raportör olarak görev yaptı.1990 lı yıllarda Türkiyede çeşitli bölgelerde çocuk suçluluğu şehir haritalarını çıkardı. Çocuk suçluluğu nedenleri üzerinde çalıştı.

1998-2001 Arası Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu. 1998'de Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan “Hasta Hakları Yönetmeliği” taslağı hakkında görüş hazırladı.

1998-2001 Hasta Hakları Derneği  Yönetim Kurulu’nda 2. Başkanlık Görevini üstlendi. 1999-2001 Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.

1999 da “Tıp Hukuku ve Yargılama Usulleri Eğitim Programı” nda Düzenleme Kurulu Üyesi ve Eğitici olarak görev aldı.

1998 yılında Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü - Alman Teknik İşbirliği Kurumu GTZ tarafından hazırlanan Aile Sağlığı Programı “Birinci Basamak Sağlık Hizmetinde Çocuk Sağlığı Eğitim Dosyası.’nın “”Özel Yaklaşım Gerektiren Sorunlar “Çocuk Suçluluğu” bölümünü hazırladı.

İnternet ortamında Trafik ,Adlibilimler , toksikoloji , adlipsikiyatri , yangın isimli  e-gruplari oluşturdu.

2001 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim dalına Profesör olarak atandı.. 2002 de Sağlık Çalışanlarının Hakları Sempozyumunu düzenledi

2001 de Adli Tıp Kurumu Kanunu çalışmalarında TBMM'de Alt Komisyonda görev aldı. Ankara Üniversitesi Tıp  , Hukuk , Diş Hekimliği Fakülteleri, GATA , Ufuk Üniversitesi, TOBB ETÜ Üniversitesi Hakim ve Savcılar Eğitim Merkezi, Türkiye Adalet Akademisi , Polis Akademisi , Jandarma Okullar komutanlığı , Kriminal Polis Labratuvarları , Emniyet Genel Müdürlüğü TUBİM (Uyuşturucu İzleme Merkezi) ,  Öğretim Üyeliklerinde Bulundu.

2006 da Devlet kurumlarıyla BM Çocuk Hakları Sözleşmesine Ek Çocuk Satışı, Pornografisi ve Fahişeliği İhtiyari Protokole İlişkin İlk Ülke Raporunu hazırladı ve BM de Cenevre de heyet başkanı olarak sundu.

Türkiyede İlk Tıp Hukuku , Adli Bilimler, Çapraz Sorgu , Adli Entomoloji , Adli Psikiyatri ,Adli Hipnoz,Adli Koku ,Su altı olay yeri inceleme ve adli kozmetoloji Kitaplarını çıkardı.

2005 te , Adalet Bakanlığınca atanma sonucu , Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler Ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik Hazırlama Komisyon Başkanlığı Görevini Yürüttü.

2005 te DENETİMLİ SERBESTLİK VE YARDIM MERKEZLERİ İLE KORUMA KURULLARI KANUNU hazırlanmasında Adalet Bakanlığı Ceza Tevkif İşleri Genel Müdürlüğünce kurulan Komisyonda üye olarak çalıştı.

2009 da YARGITAY BASKANLIGI ve ADLI BILIMCILER DERNEGI isbirliği ile Yargitay da düzenlenen “CEZA YASASINA GORE ALKOLLU ARAC KULLANMANIN GUVENLI SURUS YETENEGINE ETKILERI CALISTAYI “ düzenleme kurulu başkanlığında bulundu.

Dünyada ilk kez düzenlenen,

a-Adli Bilimler ve Spor Kongresi

b-Türkçe Konuşan Adli Bilimciler Kongreleri düzenleme kurulu başkanı

Sağlık Bakanlığı , Tabip Odaları , Askeri Hastaneler, Barolar, Emniyet genel Müdürlüğü , Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı nda eğitimler verdi.

Hancı aynı zamanda Anadolu Adli Bilimler Kongreleri Düzenleme Kurulu Başkanı.

12 yıl EGM Narkotik Daire B. TUBİM (Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi)  Bilim Kurulu Üyeliğinde bulundu

İçişleri KİHBİ Dairesi Bilşm Kurulu üyesi.

Anabilim Dalında Türkiye'de ilk olarak Adli Hemşirelik , Adli Antropoloji, Adli Entomoloji, Adl, Diş Hekimliği, Adli Sanat Labratuvarlarını kurdu. Türkiyenin ilk hakemli Adli Bilimler , Adli Psikiyatri, Toksikoloji, Ulaşım ve Trafik Güvenliği Dergilerinin editörlüğünü yapıyor.

Türkiye de ilk kez Emniyet genel Müdürlüğü Köpek Eğitim Merkezi ile ile Ceset Köpeği Eğitimlerinde Adli Tıp Kısmının Sorumluluğunu Aldı.

Türkiyede ilk olarak düzenlenen  Adli Hemşirelik , Adli Antropoloji, Adli Diş Hekimliği sempozyumlarının düzenleme kurulu başkanlığı yaptı.

2014-2015 arası Ankara Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü ve Senato üyesi olarak görev aldı. Bu dönemde Adli Psikoloji, Sağlık Hukuku, Adli genetik, Adli Antroploji ve Adli Diş Helimliği Lisans üstü Programlarını Açtı.İzmir Kültür ve Dayanışma Derneği ile Egem Platformu Başkanlıklarında bulundu. Mobbingle Mücadele Derneği 2. Başkanlığı yaptı..

2011 de TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu alt komisyonu Mobbing Komisyonunun rapor hazırlığında katkıda bulundu. Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı TUSİAV Bilim Kurulu Başkanı. Ankara Sanayici İşadamlar Derneği (ASİAD) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi.Türkiye-Kosova Adli Bilimler Kongreleri Düzenleme Kurulu Başkanı.

İŞTE HANCI'NIN İLK YAZISI

Türk-Gürcü Üniversitesi Zorunludur.

Gürcistanın Ahiska Bölgesi, Ahiska Türkleri ve İsdihdam Sorunları. Yeni Versiyon..

İlk kez, Dünya Ahiska Türkleri Birliği (DATÜB)  Meclis Üyesi iken 2012 de hazırladığım Yöneticilere de yazılı olarak sunduğum ve Türk Bilim Dergisinde yayımlanan yazıyı düzenleyip 3. Versiyon olarak yeniden bilgilerinize sunuyorum. 1 Ağustos 2019 

Prof.Dr.İ.Hamit Hancı

(Ahiska Lobisi Başkan Vekili)

Eylül 2012 başında Sarp sınır kapısından girdiğimiz Gürcistanın Batum şehrinden dağları aşarak Ahiska ya, oradanda normal yolla Tiflis e gittik.

Batum-Ahiska arası kuzeyden güneye yaklaşık 170 km olmasına rağmen düzgün bir yol olmadığından 7 saatten fazla sürüyor. Oysaki yolda pek çok yerleşim birimi mevcut.

Genelde Gürcistan, özelde Ahiska birçok etnik , dini, kültürel topluluğun bir arada sakince yaşadığı  yerler.

Ahiska bereketli toprakları, boş arazileri, uygun iklimi ile yatırıma ihtiyaç duyan bir bölge.

Ne yazık ki Gürcistanın da en ihmal edilmiş bölgesi.

Halk ticaret, turizm konularında henüz (hala) acemi. Sağlık sektörü de gelişmemiş.

Ahiska Türklerinin  Gürcistan a dönüşü , kağıt üzerinde kabul edildiyse de fiiliyatta hayata geçirilemedi. Bunda ne Ahiska Türklerinin ne Gürcistan devletinin suçu var.

Gerek ülke gerekse Ahiska Türkleri maddi sıkıntı içindeler. Bu nedenle yatırım yapılamıyor.

Ancak,burada yaşayacaklara sosyoekonomik destek ve isdihdam alt yapısı sağlanmazsa buraya yerleşmeler ütopik olmaktan öteye geçemeyecektir.

Buraya iki ülkenin işbirliği ile kurulacak bir Türk-Gürcü Üniversitesi , en azından Tıp Fakültesi hastanesi ile Ziraat ve Veteriner Fakültelerini de içermelidir.

Bu fakültelerde Gürcü lerle birlikte isdihdam edilecek /okuyacak  Ahiskalı işçi, memur, öğretim üyesi ve öğrenciler  ile Üniversitenin çevresinde gelişecek hizmet sektörü  bölgede büyük bir canlanma sağlayacaktır.

Yörede yaşayanların Zirai ve Hayvansal etkinliklerine destek verip, ürünlerinin pazarlanmasına yardım edilecektir.

Üniversitede verilecek eğitim ve sağlık hizmetleri sadece Ahiska bölgesine değil, Kars, Ardahan , Iğdır , Artvin , Batum illerine de hitap edecektir.

Bu sayede Türkiye Gürcistan arasında bölgede sosyokültürel gelişme ve iletişim artacaktır

Üniversiteye , 1870 de Batum'un Ahıska kazasında doğan alimlerden olup 1915 yılında Şeyhulİslamlık’ta kurulan Telif Mesail Heyeti Reisliği’ne atanan Ahiskalı Ali Haydar efendinin adı verilebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler