Prizren'in yıkılan evlerinin kapı ve pencereleri sergide buluştu

Prizren'in yıkılan evlerinin kapı ve pencereleri sergide buluştu

Balkan ülkesi Kosova'nın tarihi ve turistik Prizren şehrinde yaşayan Valtida Shukriu, şehirdeki yıkılmış evlerden topladığı kapı ve pencerelerle sergi açtı.

Prizren'in yıkılan evlerinin kapı ve pencereleri sergide buluştu - 1

Kapıda Pencerede Beklerim adını verdiği ve Kosova Kültür Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğiyle hayata geçirdiği proje için 4 yıldır şehrin yıkılan evlerinden kapı ve pencereler toplayan Shukriu'nun sergisinde, 19. yüzyıla ait Osmanlı döneminden kalma 8 kapı ve 4 pencere bulunuyor.

Prizren'in yıkılan evlerinin kapı ve pencereleri sergide buluştu - 2

Shukriu, Prizren şehrinde bugüne dek kültürel miras değeri taşıyan 200'den fazla tarihi evin yıkıldığını aktararak, sergiyi açmasındaki amacın, kültürel mirasın korunması konusunda farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.

Prizren'in yıkılan evlerinin kapı ve pencereleri sergide buluştu - 3

Şehirdeki tarihi evlerin yıkılmasının verdiği üzüntü nedeniyle böyle bir yola girdiğini anlatan Shukriu, "Bu kapılar Prizren'in kültürel mirası olduğundan ve hayatımızdaki bir dönemi temsil ettiğinden korunması gerektiğine dair kolektif bir farkındalık yaratmaya çalıştım" ifadelerini kullandı.

Prizren'in yıkılan evlerinin kapı ve pencereleri sergide buluştu - 4

Shukriu, üzerinde fazlaca aksesuar bulunan tarihi Prizren kapılarının, genelde itibarlı ve yaşam standartları yüksek aileler tarafından kullanıldığına dikkati çekerek, Prizren kapılarında bulunan iki farklı tokmak geleneğine de değindi.

 

Prizren'in yıkılan evlerinin kapı ve pencereleri sergide buluştu - 5

Kapıdaki çekicin, vurulduğunda tok bir ses çıkardığını aktaran Shukriu, "Osmanlı döneminde erkek çanı olarak kabul edilirdi. Çalındığında, kapının önünde bir erkek olduğu ve evin erkeğinin kapıyı açması gerektiği bilinirdi" dedi.

Prizren'in yıkılan evlerinin kapı ve pencereleri sergide buluştu - 6

Shukriu, diğer taraftan kadın zili olarak kabul edilen yüzük veya Prizren halkının deyimiyle parmak olarak adlandırılan çanın ise çok daha tiz bir sese sahip olduğunu anlattı.

Prizren'in yıkılan evlerinin kapı ve pencereleri sergide buluştu - 7

Sergideki eserlerin Prizren'de yaşamış bir medeniyeti temsil ettiğini vurgulayan Shukriu, "Umarım gelecekte Prizren'e bir kültürel miras kazandıracak eski kapıların restorasyonu için yeni partnerlerimiz olur ve şehre gelen tüm turistlerin ziyaretine uygun bir yerde sergilenir" diye konuştu.

Prizren'in yıkılan evlerinin kapı ve pencereleri sergide buluştu - 8

Prizren'in yıkılan evlerinin kapı ve pencereleri sergide buluştu - 9

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler