PEYGAMBERE HAKARETTEN İDAM CEZASI ALAN ASYA BİBİ’YE BERAAT

PEYGAMBERE HAKARETTEN İDAM CEZASI ALAN ASYA BİBİ’YE BERAAT

Pakistan,Hz. Muhammed peygambere hakaret ettiği gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan ve yıllar süren eylemlere konu olan Asya Bibi’nin beraatine hükmetti.

Pakistan Yüksek Mahkemesi,Hz. Muhammed peygambere hakaret ettiği gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan Asya Bibi’nin beraatine hükmetti. Kararı protesto eden radikal İslamcı gruplar,bir Bakanı öldürdü,mahkeme heyetini ölümle tehdit etti.
 

Beraat Kararı Kesinleşti


Pakistan Yüksek Mahkemesi,Hz. Muhammed peygambere hakaret ettiği gerekçesiyle 2010 yılında idam cezasına çarptırılan Asya Bibi'nin cezasını kaldırdı. Mahkemenin hâkimi Sakıp Nisar, Bibi'nin “beraat ettiğini” söyledi. Bibi’nin avukatı Seyful Maluk, İslamabad'daki mahkemenin Asya Bibi'nin tahliye edilmesi hükmüne vardığını açıkladı.

Mahkeme heyeti kararında, savcılığın sanık hakkındaki iddiaları kuşkuya yer bırakmayacak şekilde kanıtlamakta yetersiz kaldığına işaret etti. Mahkeme böylelikle, tanıkların çelişkili ifadeler verdiğini savunan Asya Bibi'nin avukatlarına hak vermiş oldu.

Pakistan Yüksek Mahkemesi’ndeki temyiz davası Ekim ayının başında görülmüş, ancak mahkeme kararı açıklamayı ertelemişti.

Bir Bakan Öldürüldü, Sıra Mahkemede Mi?

Mahkemenin bugün aldığı karar, Pakistan’ın çeşitli kentlerinde İslamcı grupların protestolarına yol açtı. Radikal İslamcı Pakistan Tahrik-i Lebbeyk (TLP) partisine destek verenlerin İslamabad, Lahor gibi kentlerde düzenlediği protesto gösterilerinde polise taş atıldığı, barikatlar kurulduğu bildirildi. TLP yönetimi, mahkeme heyeti başkanı hâkim Sadık Nisar ve iki heyet üyesini ölümle tehdit etti. Parti sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, TLP yönetiminin "Asya Bibi'nin beraat etmesi kararına varan yüksek mahkemenin hâkimi ve diğerlerinin öldürülmesi talimatını verdiğini" belirtti.

Pakistan medyasına yansıyan haberlerde, radikal İslamcı kesimin davaya bakan hâkimleri tehdit ettiği iddia edilmişti.

Pakistan Azınlıklar Bakanı Şahbaz Batti de, Bibi’nin serbest bırakmasını talep ettiği için silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmişti.

 

Başbakan Imran Khan, ‘Küçük Bir Fraksiyonun Protestoları’ Dedi

 

Başbakan İmran Han, protestocuları uyardı: "Hep birlikte ayağa kalkmaya çalıştığımız bir dönemde toplumu şiddete davet ederseniz devlet gücünü kullanacaktır. Bizi zor kullanmaya mecbur etmeyin."

Ulusa sesleniş programından açıklamalar yapan Han, Anayasa Mahkemesinin kararına karşı çıkanları millete kötülük etmekle suçladı.

Mahkeme kararına karşı vatandaşları sokağa çağıran ve yolları kapatan Tahrik-i Lebbeyk Pakistan grubunu "küçük bir fraksiyon" olarak adlandıran Han, "Pakistan düşmanlarının dilini kullananlar, kararı veren hakimleri katli vacip olarak niteleyenler, orduyu isyana çağıranlar millete karşı büyük bir kötülük yapıyorlar. Bu kişilerin amacı tepki göstermek değil oylarını artırmaktır." diye konuştu


2010 Yılında İdam Cezasına Çarptırılmıştı

Katolik olan Asya Bibi'nin Pencap eyaletinde yaşadığı köydeki Müslüman kadınlar, Bibi'nin bir tartışma sırasında Hz. Muhammed peygambere hakaret ettiğini iddia etti. 4 çocuk annesi Asya Bibi hakkında Muhammed peygambere hakaret ettiği gerekçesiyle 2009 yılında dava açıldı. İddiaları reddeden Asya Bibi, 2010 yılında suçlu bulunarak idam cezasına çarptırıldı. Lahor'daki bir mahkeme tarafından da 2014 yılında cezası onanmıştı. Ancak 2015 yılında cezanın infazı geçici olarak durdurulmuş, temyiz davası da sürekli ertelenmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler