Petrol 40 doların altına inmesinin ardından kayıplarını sürdürdü

Petrol 40 doların altına inmesinin ardından kayıplarını sürdürdü

Brent petrol, iki aydır 42-45 dolar aralığına sıkışmasını takiben, varil başına 40 dolar sınırının altına düştü.

Petrol fiyatları, küresel talep toparlanmasının ve hisse piyasalarındaki zayıf seyrin piyasa beklentilerini etkilemesiyle, 2 aydan fazla bir süre sonra en büyük günlük düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından kayıplarını artırdı.

Londra’da vadeli kontratlar Salı günü %5.3 düşerek 15 Haziran'dan bu yana ilk kez varil başına 40 dolar seviyesinin altında kapandıktan sonra %0.9 daha düştü. Asya ekonomilerinde talebin yavaşlaması, ABD’deki otomobil kullanma sezonunun bitmesi ve OPEC+ koalisyonundan gelen daha fazla üretim, petrol fiyatları için kısa vadeli görünümü kötüleştiriyor.

Ham petrol, ABD ve Çin arasında yaşanan gerginlikten, küresel piyasaların düşmesinden ve bir miktar da Kovid-19 aşısının gecikebileceğine dair endişelerden etkilendi. ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi S&P 500 son üç seansta %7 düştü.

Brent petrol, iki aydır 42-45 dolar aralığına sıkışmasını takiben, varil başına 40 dolar sınırının altına düştü. Pandemi artarak devam ederken, Bank of America Merrill Lynch petrol talebinin iyileşmesinin, aşı bulunsa dahi, en az üç yıl alacağını söyledi.

Oanda kıdemli piyasa analisti Edward Moya, “Ham petrol talebinin virüs öncesi seviyeye toparlanması zayıflamaya devam ediyor” dedi ve “Aşı tarihinin ertelenmesine düşünmeden gelen ani piyasa tepkisi ve rafinerilerin bakım sezonuna girmiş olması da bu düşüşlerde etkili oldu” dedi.

Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında, Singapur saatiyle 12:02’de %0.9 düşerek varil başına 39.42 dolar seviyesine geriledi. Küresel ham petrol göstergesi bu ay %13 değer kaybetti.

Ekim vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, %1.3 düşerek varil başına 36.29 dolar seviyesine geldi. Kontrat geçen Cuma’dan Salı gününe kadar yüzde 7.6 düştü. Pazartesi günü ABD piyasaları tatil dolayısıyla kapalıydı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler