Perşembe Günü Piyasalarda Bilmeniz Gereken 5 Önemli Gelişme

Perşembe Günü Piyasalarda Bilmeniz Gereken 5 Önemli Gelişme

Türkiye'de ise piyasalar bugün iyimser. BİST 100 bir önceki günü 93,225 puandan kapattıktan sonra bugün 94.780 puana kadar yükseldi. Dolar/TL ise güne 6,76'dan başladıktan sonra 6,69 seviyesine kadar gerilese de günü 6,74 seviyelerinden sürdürüyor. Euro/T

Geçtiğimiz hafta işsizlik başvurusu yapan kişi sayısının 5,25 milyon olması bekleniyor. Rakamlar TSİ 15.30’da paylaşılacak. OPEC ve Rusya günlük 10 milyon varillik olası bir üretim kesintisini tartışmak için toplanacak – ancak herhangi bir anlaşmanın ABD’nin katkısını şart koşması muhtemel. New York’taki virüs vakalarında bir zirve umutları ile yaşanan son artışın ardından borsalar çoğunlukla düşük açılmaya hazırlanırken İngiltere, doğrudan İngiltere Bankası’ndan borç almaya başlayacak – ve ne sterlin ne de tahvil piyasası bunu önemsemiş görünüyor.

Türkiye'de ise piyasalar bugün iyimser. BİST 100 bir önceki günü 93,225 puandan kapattıktan sonra bugün 94.780 puana kadar yükseldi. Dolar/TL ise güne 6,76'dan başladıktan sonra 6,69 seviyesine kadar gerilese de günü 6,74 seviyelerinden sürdürüyor. Euro/TL, güne 7,34 seviyesinden başladı. Günün erken saatlerinde 7,27 seviyesine kadar gerileyen kur ilerleyen saatlerde 7,32 seviyesine yükseldi.

TCMB, Haftalık Para ve Banka İstatistikleri raporunu açıkladı. Merkezin verilerine göre 28 Mart’ta biten işlem haftasında 65,1 milyar dolardan 64,08 milyar dolara gerileyen TCMB brüt döviz rezervleri, 3 Nisan’da biten işlem haftasında 58,25 milyar dolara geriledi.

İşte 9 Nisan Perşembe günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Kemerlerinizi bağlayın – ABD için işsizlik başvurusu zamanı

Bugün yine işsizlik başvurusu günü. Çalışma Bakanlığı ilk başvurulara ait haftalık rakamları TSİ 15.30’da yayınlayacak ve analistler geçen haftaki rekor 6,65 milyondan 5,25 milyona yalnızca ılımlı bir düşüş bekliyor.

Eğer bu gerçekleşirse (ve önceki verilerin revizyonlarını izleyin), o zaman son üç hafta içinde 15 milyon Amerikalı, işsizlik başvurusu yapmış olacak.

Yine de ABD böylesi rekor rakamlar gören tek ülke değil. Alman Federal Çalışma Örgütü, devletin ücret sübvansiyonlarına başvuran şirketlerin sayısında %40 artış olduğunu ve 650.000’e yükseldiğini söyledi. Bu kapsamda son iki hafta içinde 1 milyon üzerinde şirket başvuru yapmış oldu.

2. 'OPEC+' bakanları radikal bir üretim kesintisini tartışacak

Dünyanın majör petrol ihracatçıları video konferans ile buluşacak ve dünya piyasalarını dengelemek için radikal bir üretim kesintisini tartışacak.

Cezayir petrol bakanı – özünde Suudi Arabistan, Rusya ve ABD arasında pazar payı için yapılan üçlü savaşta bir figüran – günlük 10 milyon varillik bir kesintinin ihtimal dahilinde olduğunu söyledikten sonra ham petrol fiyatları yükseldi. ABD ham petrol vadeli işlemleri %6,1 artışla 26,62 dolar olurken Brent %4,2 yükselerek bir ayın en yüksek seviyesi olan 34,23 dolara yükseldi.

Herhangi bir anlaşma, muhtemelen ABD, Brezilya ve Kanada gibi diğer büyük üreticilerin üretim kesintilerini de şart koşacak. G20 enerji bakanları Cuma günü bir araya gelecek ve anlaşmaya varmak için bir formül üretmeye çalışacak.

Esas değişken, yalnızca piyasa güçleri nedeniyle ABD hükümetinin, ülkedeki üretimin bu yılın sonuna kadar günde 1,2 milyon varil azalacağını öngördüğü itibari değeri Rusya ve Suudi Arabistan’ın kabul edip etmemesi.

3. Borsalar çoğunlukla düşük açılacak; Michigan tüketici hissiyatı açıklanacak

ABD piyasaları, işsizlik rakamları öncesindeki temkinlilik ile bir nebze düşük açılacak.

Dow Jones 30 73 puan düşerek 23.152 oldu. S&P 500 %0,5 ve Nasdaq 100 %0,6 geriledi. New York Valisi Andrew Cuomo’nun, kendi eyaletinde virüsün yakın zamanda pik yapacağı umutlarını teşvik etmesinin ardından ana endeksler Çarşamba günü %3 üzerinde yükselmişti.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0,2 düşüşle 99,99 oldu.

İşsizlik rakamlarına ek olarak, Michigan Üniversitesi tüketici hissiyat endeksi de ekonominin durumunu ortaya koyacak.

4. Disney’in yayın akışı servisi rüzgâr gibi geçiyor

Walt Disney (NYSE:DIS), Disney+ yayın akış servisinin 50 milyon abone sayısına ulaştığını söyledi.

Bu, Fransa ve İngiltere de dahil olmak üzere hizmetin son haftalarda sekiz Avrupa ülkesinde sunulmasını takip ediyor.

Şirket, mali 2024 yılının sonuna kadar 60-90 milyon arasında ücretli aboneye ulaşmayı beklediğini söylemişti.

Hulu ve ESPN+ ile birlikte sunulabilen hizmet, Disney’in doğrusal TV programlamasından uzak ve uzun vadeli geleceği için vazgeçilmez unsur. Şirketin hisseleri Çarşamba günü kapanış sonrasında çıkan haberlere karşılık %7 arttı.

5. İngiltere’nin para basma makinesi kükremeye devam ediyor – ve piyasalar umursamıyor

İngiltere hükümeti, İngiltere Bankası’ndan olan doğrudan borçlanmayı artırarak tahvil piyasasına aşırı yüklenmeden para toplayacak.

Ancak haberler, pandemi sonucunda savurgan bir enflasyonist para basımı olacağını tahmin edenler için satışları teşvik edemedi. Kısa vadeli düşük arz beklentisi, Perşembe günü Gilt fiyatlarının yükselmesini sağlayarak kısa ve orta vadeler için getirileri yaklaşık 4 baz puan, daha uzun vadeler için ise 6-7 baz puan aşağı çekti.

Öte yandan sterlin dolar ve euro karşısında yükseldi. Yine de altın düşkünleri bu haberleri sevdi ve altın vadeli işlemlerinin, %1,3 artarak 1.700 dolar üzerine çıkmasını sağladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler