Passolig soygunu: 4 Liralık kart 41.5 Liraya satılıyor

Passolig soygunu: 4 Liralık kart 41.5 Liraya satılıyor

2014 yılında futbol ve taraftar güvenliği için başlayan Passolig uygulaması tam bir soyguna dönüştü. Passolig kartının maliyeti sadece 4 lirayken, vatandaşlardan yıllık 41,5 lira alınıyor.

Güvenlik amacıyla 2014 yılında devreye alınan Passolig kart uygulaması, büyük bir soyguna dönüştü. 4 milyon 279 bin kişinin üyesi olduğu Passolig’e gelen son zamla birlikte 2018/2019 sezonu kart ücreti 36,5 liradan 41,5 liraya çıktı. Yüzde 18’lik son zamla birlikte yıllık kullanım bedeli 41,5 liraya yükselen Passolig kartı, devletin seyirci bilgilerini alarak işlenen tribün suçlarına karşı önlem amacıyla çıkarılmıştı.

BİLET FİYATIYLA YARIŞIYOR

İlk çıktığında haksız ücretlendirmeler sebebiyle tepki çeken uygulama; taraftar ve üye sayısının artışıyla dev bir rant kapısına dönüştü. İlk çıktığı 2014'te 15 lira olan Passolig kartının yıllık aidatı, son zamla birlikte 41,5 liraya çıkarıldı. Milyonlarca futbolseverlerin ödediği maç biletinin yanısıra passolig kartına da para ödemek zorunda bırakılması büyük tepki çekiyor.

4 LİRALIK KARTI 41,5 LİRAYA SATIYOR

Aradan geçen birkaç yılda yıllık ücreti yüzde 177 artırılan Passolig kartının büyük bir müşteri kitlesi var. Futbolseverlerin satılan ve her yıl kullanım ücreti tahsil edilen kartın maliyeti ise içindeki çipiyle birlikte 3-4 lira civarında. Maliyetinin on katı bir parayla satılan kartın 4 milyon 280 bin civarındaki üyesinden alınan yıllık para 180 milyon lirayı aşıyor.

PASSOLİG UYGULAYICISI ÇALIK’IN AKTİFBANK'I

Aktifbank futbol taraftarlarının hafızasında pek de iyi yer etmiyor. Zira Passolig sisteminin uygulayıcısı olan banka Aktifbank.

Tesadüf bu ya Aktifbank'ın sahibi hepimizin yakından bildiği Çalık Holding. Doğal olarak Passolig'i alması pek şaşırtıcı değil.

Passolig öncesi adı kadar aktif olmayan banka, Passolig sistemi sayesinde stada girecek her taraftarı doğal müşterisi yaptı. Aldığınız Passolig kartı aynı zamanda Aktifbank'ın hesap kartı.

TOPLAM GELİRİN 53'Ü AKTİFBANK'A

Passolig ücretlerinin yüzde 53’ü kart ve çip maliyeti gerekçesiyle kartı işleten Aktifbank'a gidiyor. Yüzde 47’lik kısım ise Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) havuzuna aktarılıyor. TFF bu tutarın yüzde 10’unu kendisine alıp kalan tutarı kart adedine göre kulüplerin hesabına yatırıyor. Cebinde bu kartı taşıyan 4 milyon 280 bin futbolseverden bu yıl yaklaşık 181 milyon 740 bin lira tahsil edilecek. Taraftarın haksız bir kazanç gözüyle baktığı bu paranın 96 milyon 322 bin lirası Aktifbank’ta kalıyor.

FEDERASYON DA GELİRDEN PAY ALIYOR

Türkiye Futbol Federasyonu 8,5 milyon lirayı kendi hesabına aktardıktan sonra geri kalanı kartlı üye sayısına göre kulüplere dağıtıyor. Kart tahsilatından ele edilecek bu yılki hasıladan kulüplere kalan para miktarı yaklaşık 76 milyon 876 bin lira olarak hesaplandı. TFF'nin kulüplere dağıttığı para, üye sayısı başına 17,5 liraya denk geliyor.

AKTİFBANK’IN KARI PASSOLİG’DEN

Aktifbank'ın işlettiği Passolig kartlar banka kartı ve kredi kartı özelliği de taşıyor. Passolig kartı olmaksızın maçlara girilemediği düşünüldüğünde bu kartı mecburi olarak alan 4,3 milyon futbolsever, banka için potansiyel müşteri konumuna düşüyor. 2017 yılında 178 milyon lira net kar açıklayan Aktifbank’ın en büyük gelir kalemlerinin başında passolig kart geliri geliyor. Açıklanan son faaliyet raporuna göre bankanın 6,6 milyon müşterisinin 3,5 milyonu passolig karttan kaynaklanıyor.

TEK GEÇİŞLİK KART 15 LİRA

Passolig’siz maçlara girmek isteyen seyirciler için de statlarda 15 liraya tek geçişlik kartlar satılarak rant sağlandığı düşüncesi ortaya çıkıyor. Passolig sahipleri 1 maça dahi girse 41,5 liralık ücret yıl boyunca alınıyor. Bir yıl sonra yenilenmediği zaman devreden çıkan Passolig’de maç giriş-çıkış sayısına bakılmıyor.

HANGİ KULÜPTE KAÇ KART VAR?

Passolig’in sitesinde yer alan güncel bilgilere göre: Spor Toto Süper Lig ve Spor Toto 1. Lig’de oynayan 36 takımın sisteme kayıtlı toplam üye sayısı, 3 milyon 978 bin kişi. Türkiye Futbol Federasyonu ve diğer kulüplere kayıtlı üye sayısı ise 401 bin kişi civarında. 851 bin Passolig kartlı taraftara sahip Galatasarayı 795 bin üye ile Fenerbahçe, 706 bin üye ile Beşiktaş ve 253 bin üye ile Trabzonspor takip ediyor.

Kaynak: Şuayip Alabay/Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler