Pakistan ve Hindistan Barışıyor Mu?

Pakistan ve Hindistan Barışıyor Mu?

Hindistan ve Pakistan Dışişleri bakanları, Keşmir ve terörizm konularını tekrar konuşacak.

Hindistan hükümetinden gelen açıklamaya göre, Pakistan ve Hindistan Dışişleri Bakanları, New York'ta düzenlenecek BM Genel Kurulu'nda ikili bir görüşme gerçekleştirecek. Gündem ise 'terörizm ve Keşmir dahil bütün sorunları çözmek' olacak. 

 Pakistan Başbakanı Imran Khan, Hint mevkidaşı Modi'ye yazdığı mektupla bu görüşmeyi talep etti.  'Terörizm ve Keşmir dahil ikili ilişkilerdeki sorunları çözmek' ve 'kilit noktalarda ikili görüşmeleri tekrar başlatmak' talebinde bulunan Khan'a Hindistan hükümetinden olumlu yanıt geldi. 

Hindistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Raveesh Kumar, 'Görüşme konusunu netleştirmedik, sadece Başbakan'ın teklifini kabul ettik. İki ülkenin Dışişleri bakanları, iki ülke için uygun bir tarih ve saatte, BM Genel Kurulu New York oturumunda görüşecek.' açıklamasında bulundu.

Görüşmenin gündeme gelmesinde, Pakistan Başbakanı Imran Khan'ın halktaki nefret buzlarını kırmasının etkisinin olduğu, aksi halde 'kilit noktalarda dahi biraraya gelinemeyeceği' söyleniyor.Zira, önceki Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in, 'Hindistan ile ikili ilişkileri geliştirelim.' cümlesi dahi vatana ihanet sayılmıştı.İki ülkenin de kendilerine bağlı özerk yönetimler ilan ettiği Keşmir sorunu ise uzmanlara göre 'çözülecek gibi görünmüyor'. Hindistan hükümetinin Keşmir'i çözümsüz bıraktığı biliniyor. İslami terörist ilan ettiği bölge için İsrail ile istihbarat işbirliği yapması gündemde. 

Bir diğer gündem maddesi ise Hindistan ve Pakistan arasında yazışmalara konu olan Kartarpur Koridoru'nun açılması olacak. Hintlerin kutsal saydığı Guru Nanak'ın öldüğü yer olan ve Hindistan Pakistan sınırında yer alan koridoru, Pakistan, yıldönümü etkinlikleri için ancak sınırlı sayıda ziyaretçi için açmıştı.  Pakistan ise 'konu üzerine resmi bir iletişim gerçekleştirilmediğini ancak olumlu ve açık fikirli olunacağını' belirtti.  Analistler ise bu hamleyi, Keşmir'in bir kez daha gündeme gelmesi için Pakistan hükümetinin sarf ettiği çaba' olarak yorumladı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler