Özge Aksu yazdı: Sular Durulmuyor, Durulmasın

Özge Aksu yazdı: Sular Durulmuyor, Durulmasın

Özge Aksu yazdı: Sular Durulmuyor, Durulmasın

Bağımsız Araştırmacı Gazeteci ve Adli Tıp Uzmanı Duncan Campbell, Facebook’un şubat ayında sızan 6971 sayfalık gizli ve resmî belgelerinin tamamını geçtiğimiz çarşamba günü yayımlayacaklarını Twitter hesabından açıklamıştı. 

whatsapp-image-2019-11-09-at-14-01-51.jpeg

https://www.duncancampbell.org web sitesinde, bahsedilen belgeleri medya ortaklarıyla (Computer Weekly, NBC News, Bill Goodwin, Olivia Solon ve Cyrus Farivar) birlikte yayımladıklarını belirten Campbell, bazı belgelerin daha önce İngiliz Parlamentosu Avam Kamarası’nın Dijital, Kültür, Medya ve Spor Dairesi tarafından Facebook hakkındaki raporlar için kullanıldığını yazdı. 

1200’den fazla sayfada Facebook tarafından “ÇOK GİZLİ” ibaresinin kullanıldığına dikkat çeken Campbell, sızan belgelerin, Facebook’un temmuz ayında kararlaştırılan, rekor seviyedeki 5 milyar dolar para cezasına ilişkin Federal Ticaret Komisyonu’yla (FTC) sağladığı uzlaşmayı pek çok kez ihlal ettiğini kanıtladığını belirtti. Bu belgelere göre, Facebook’un özel hayatın gizliliği konusunda kullanıcıları aldattığını, kullanıcı verilerinden gelir elde ettiğini, verilerin gizlice ayrıcalık tanınan şirketlere sağlandığını ifade ederek, bu uygulamanın Cambridge Analytica gibi suiistimallere imkân verdiğini yazdı.

Geçtiğimiz hafta ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi Antitröst, Ticaret ve İdare Hukuku Alt Komitesi’nin bütün belgeleri talep ettiğini, Facebook’un ise bu talebi dikkate almadığını ve ABD Kongresi’ne söz konusu belgeleri kendisinin sunduğunu ekledi. 

Facebook’a yönelik suçlamaların hepimizi ilgilendiren yanı, sosyal medyada doğru bilgiye erişim, sahteciliğin önlenmesi, veri gizliliği ve güvenliği sağlanmadıkça, bu ağlar üzerinden sağlıklı haber ve iletişimin mümkün olamayacağıdır. Sanal ile gerçeğin birbirine geçtiği, sahte hesaplar ve yalan haberlerle bilginin çarpıtıldığı, deepfake ve benzer teknolojilerle sahtekârlıkların yapılabildiği bilgi çağında, doğru bilginin ve gerçeğin peşine düşen Duncan Campbell gibi birçok araştırmacı gazeteciye ne kadar teşekkür etsek azdır.
 

Kaynak: Sular Durulmuyor, Durulmasın - Özge Aksu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler