Dr. Mehmet Cavlı

Dr. Mehmet Cavlı

Özelleştirme, toprak satışları, YİD modeli

İleride işletme hakkı devredilen işletmelerin gözden geçirilmesi  mümkündür. Bu işletmelerin devir sözleşmelerinde görülecek farklılıklar bile soru işaretleri doğuracak, ihalelerin amacı, hedefi, sonucu değerlendirilecektir. İşletmelerde çalışmış olan, yani kamu kesiminde çalışanlar, eğer ileride  haksızlık görüldüğünde hukuk karşısında haklarını talep hakları bile belki ortaya çıkacaktır. Hukuk ne der bilinmez. Önemli olan hukuka uyumdur.

Denetimlerin yapılıp/yapılmadığı, amacına uygun kullanılıp/kullanılmadığı, kamudan geçen elemanların çalıştırılıp/çalıştırılmadığı, üretim kapasite kullanımı, bakım, onarımı ve yenilenmesi, ürün satış bedellerinde fiyat istikrarı ve herşeyden evvel  ihale şartları ve ihale kazanımında sözleşme içerikleri  birçok  incelemelerde özel değerlendirme noktalarıdır.

Kamu veya özel sektörde  satışı yapılan birçok topraklar, hak kazanmış gibi devri yapılan topraklar gibi birçok konu yeniden değerlendirmelere tabi olabilir.

Özelleştirmelerin gözden geçirilmesi, işletme hakkı devri sözleşmelerinin birbirlerine uygun ve uyumlu olması, yer altı boru hatları, köprüler, limanlar ve diğer birçok ihalelerin içeriklerinin yeniden ele alınması sanırım önemli bir konudur.

Yabancı sermayenin ekonomide, etki ve nüfuzu cihetiyle önemli noktaya gelip/gelmediğide bir değerlendirme konusu olduğu kanaatindeyim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.