Özel Sektör Bir Yılda 60,4 Milyar Dolar Borç Ödeyecek

Özel Sektör Bir Yılda 60,4 Milyar Dolar Borç Ödeyecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcuna dair açıklamasında özel sektörün bir sene içerisinde 60 milyar dolar dış borç ödemesi yapacağı bildirildi.

Açıklamada sektör dağılımı incelendiğinde uzun vadeli toplam kredi borcu mart sonu itibarıyla 210,2 milyar ABD doları olduğu, bu meblağın % 48,9’unun finansal kuruluşlar ve % 51,1’ininse finansal olmayan kuruluşlar tarafından ödeneceği söylenildi.

Mart sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2018 sene sonuna göre uzun vadeli kredi borcun 127 milyon ABD doları artarak 210,2 milyar ABD doları, kısa vadeli kredi borcun (ticari krediler hariç) ise 3,3 milyar ABD doları azalarak 12,1 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleştiği gözlenmekte.

ozel-sektorun-kisa-vadeli-yurt-disi-kredi-borcu-azaldi,,.png

Aynı dönemdeki kısa vadeli borç yükünün ise 12,1 milyar ABD doları olduğu ifade edilirken, bu kredilerin % 70,8’inin finansal kuruluşlara, % 29,2’sinin ise finansal olmayan kuruluşlara ait olduğu açıklandı.

Bir önceki sene sonuna göre, bankaların kredi biçimindeki borçlanmaların 1,9 milyar ABD doları azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaların ise 2,3 milyar ABD doları artışla 30,9 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği belirtildi.

Özel alacaklı borcu: 142,8 milyar dolar

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna dair olarak, mart sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki sene sonuna göre 3,4 milyar ABD doları azalarak 142,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 210,2 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun % 60,9’unun ABD doları, % 33,7’sinin Euro, % 4,1’inin Türk lirası ve % 1,3’ünün ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 12,1 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise %43,2’sinin ABD doları, %35,5’inin Euro, %20,9’unun Türk lirası ve % 0,4’ünün diğer döviz cinslerinden oluştuğu aktarıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler