Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

Prof. Dr. Erkan SEVİNÇ

OLUR OLUR BAL GİBİ OLUR

Basının hali ortada. Türkiye Gazeteciler Sendikası farkındalık yaratmak amaçlı bir kampanya yürütüyor “Haber yapılır, haberciler yıpranır”, “Haber yayınlanır, haberciler yıpranır” başta olmak üzere güzel sloganlar seçilmiş. Basın iş Kanunu’ndaki pek çok madde iptal edilmiş durumda. Fiili hizmet zammı konusunda 15 Kasım’a kadar bir düzenleme yapılmazsa gazeteciler en ağır şartlarda çalışan ama en az hakka sahip olan meslek grubu olacak. Bu nedenle basın dünyasında yeni örgütlenmeler oluyor. Nasıl iş adamlarının sadece bir örgütü yoksa gazeteciler çatı örgüt Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yanısıra hak arama yönünde platformlar, dernekler kuruyorlar.

İzmir’de Uluslararası Gazeteciler ve Televizyoncular Federasyonu, İzmir Medya Platformu’ndan sonra İzmir Basın Yayın Derneği (İBYAD) de resmen faaliyetlerine başladı. Derneğin kurucuları ve üyelerinin bir araya geldiği kahvaltıda kurucu başkan Salih Erkek anlattı neler yapacaklarını..

Bu derneği kurma amacımız sahipsiz kalmış yazılı ve görsel basınımızın yerel emekçilerine sahip çıkmak, yaşanan olumsuzluklara karşı durmaktır. Misal Ankara, İstanbul gibi şehir dışından müteahhitler, iş adamları İzmir’deki kamu kurumlarından ihaleler alıyor, İzmir’den para kazanıyor lakin İzmir’deki yerel medyaya tek bir ilanlarını dahi vermiyorlar. Tüm ilan ve reklamlarını ulusal basına veriyorlar. Aynı şekilde İzmir’deki bazı belediye başkanları da kendi yandaşları haricindeki basın temsilcilerini yok sayıyorlar.

İlk hedefimiz internet haber portallarını ve internet üzerinden yayın yapan TV kanallarını yasalaştırmak olacak. Konunun uzmanı olan arkadaşlarımızla Ankara’ya giderek temaslarda bulunacağız. Siyasi parti liderleri, temsilcileri ve İzmir milletvekilleriyle görüşülerek desteklerini alacağız”

Derneğin genel sekreteri Erdoğan Gezer ile lafladık biraz.. Bu kez Gezer’e kulak verelim..

İzmir Basın Yayın Derneği’ni “bizimde sosyal faaliyetimiz olsun”, “hadi bir dernek kuralım” amacı ile kurmadık. Bu dernek bir ihtiyaçtı. Biliyorsunuz başta biz İzmir basınının emekçileri olmak üzere maalesef , Türkiye’de hiç bir internet gazetesi ve TV’si bırakın emeğinin karşılığını almasını ,yok sayılıyor. Çok hamasi nutuk atmadan diyoruz ki dijital platformda emek veren her basın mensubu yasa olarak da tanınmalı, basın toplantıları ve benzeri aktivitelere iştirak şekli basın mensubuna yakışır şekilde yasal çizgilerle belirlenmelidir”

Dernek sadece İzmir’de değil Türkiye’de heyecan yaratmış durumda. Toplantı sırasında telefonla arayan Çorum Valisi Mustafa Çiftçi dernek üyelerini kentinde ağırlamak istediklerini belirtirken kurucu başkan Salih Erkek davete teşekkür etti ve “Ses getirmek için güzel yurdumuzu adım adım gezeceğiz” dedi.

İzmir Basın Yayın Derneği için bazı arkadaşlar “Bunlardan bir b.k olmaz “demişler. Cevabı mutlaka dernek kurucuları vermiştir ya da verecektir ama ben Asu Maralman’ın 70 li yılların sonlarında popüler olan şarkısının sözlerini yazmakla yetineceğim..


“Kim demiş ki olmaz diye
Yeter ki sen candan iste
Bir ışık var gözlerime
Ötesini hiç düşünme

Olur olur, bal gibi olur
Kalplerimiz yolları bulur
Olur olur, bal gibi olur
Akan sular sularda durur”


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.