NURAY BAŞARAN YAZDI:İSTANBUL’A YILDIRIM MI DÜŞER, BAYRAK MI AÇAR?

NURAY BAŞARAN YAZDI:İSTANBUL’A YILDIRIM MI DÜŞER, BAYRAK MI AÇAR?

AKP kulislerinde dile getirilen çok çarpıcı bir iddiayı Nuray BAŞARAN N GAZETE okurları için kaleme aldı.

Doğrusunu isterseniz bundan bir süre önce çok önemsediğim bir kaynağım,  Ak Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayı için, ‘neden Berat Albayrak olmasın’ dediğinde, ‘İstanbul, hazinenin başında olmaktan daha mı önemli?’ diye cevap vermiştim.

Sonra da unuttum gitti. Aynı kaynağım dün akşam saatlerinde, espriyle karışık, ‘İstanbul’a yıldırım düştü. İşler karışık’ dedi.
 

Evet günlerdir üç aşağı beş yukarı İstanbul-İzmir ve Ankara adaylarının kesinleştiği söylenen Ak Parti’de,  sadece 40 ilin adayları açıklandı. Ki bir gün önce NGazete tarafından da yayınlanan malum liste aynen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanırken, aynı listede günlerdir isimleri ezberlenen üç büyük kentin malum adaylarının isimleri Erdoğan tarafından açıklanmadı.
 

Sıradan bir gazeteci bakış açısı bile, bu illerde kulis olarak adı geçenlerde sorun olduğunu gösterir. Ya da en azından kesinlik kazanmadığını ortaya koyar. Yoksa bu kadar isimleri kesin denilen kişileri Erdoğan niye bir sonraki toplantıya bıraksın ki?.
 

Eh 3 büyük şehir açıklanmayınca, tez elden sıkıntı olduğu da hemen kulislere sızdı. İlk aşamada İstanbul için aday gösterilmesi beklenen Binali Yıldırım’ın aslında görevi istemediği konuşulurken,  daha sonra İstanbul’un bazı ilçelerinde Binali Yıldırım’ın taleplerinin karşılanmadığı için sorun olduğu kulislerde konuşulmaya başlandı.

Konuşulanlar bununla da sınırlı değil, şimdi asıl sorunun Berat Albayrak ve Binali Yıldırım arasında olduğu bile dile getiriliyor.  Hatta daha ileri gidilip Ak Parti kulislerinde , ‘Kim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olursa 2023’ü o göğüsleyecek’  cümleleri kuruluyor. 
 

Biliyorum bu çok tuhaf. Bunu söyleyenlere elbette, ‘Tayyip Erdoğan dışında bir lider mi çıkacak? Erdoğan’a ne olacak ki?  Ya da parlamenter sistem olsa başbakanlığa hazırlanıyorlar diyeceğim ama o da yok ki’ dedim. Kaynağım devam etti:
 

‘Bilmiyorum ama  Binali Yıldırım, Süleyman Soylu ve Berat Albayrak. Tayyip Bey sonrasında liderlik için en önemli üç isim. Ve kim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olursa 2023’ü o alacak.  Lider varken,  liderlik hayalleri olanlar var. Temel problem bu. Tabii bir de aile var. ‘
 

Kulislere bakılırsa Binali Yıldırım, ‘TBMM Başkanlığını bırakıp Büyükşehir belediye başkanı olacaksam ,ilçelere neden hükmetmeyeyim?’  sorusunu soruyor. Öte yandan parti ise Mehmet Muş üzerinden Binali Yıldırım’a bir tür cevap veriyor. Ve ilçeleri kontrol ediyor. 
 

Görünen o ki, Binali Yıldırım gelmezse,  yani aday olmazsa Ak Parti’ye adeta ‘yıldırım’ düşecek. Yani adaylıktan çekilmesi çok fazla risk. Yok çekilirse,  ve Berat Albayrak tıpkı Tayyip Erdoğan gibi İstanbul Büyükşehir’i de yöneterek tecrübe kazanacaksa,  İstanbul’da ‘bayrak’  açılabilir. 
 

Bu arada kulislerin diğer ismi Süleyman Soylu’nun şansının ise çok az olduğu , "Aile"’nin Soylu’ya izin vermeyeceği dile getiriliyor
 

Tabii tüm bunların ötesinde MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin daha önce, ‘ olmaz ‘ dediği Cumhur İttifakı’nın yerel seçimlerde, ‘ devrede olduğunu’ açıklaması ve 3 büyükşehirde, ‘ aday kim olursa olsun Ak Parti’yi destekleyeceklerine’ dönük açıklamaları da Tayyip Erdoğan’ın elini güçlendirmiştir.  Erdoğan da Bahçeli’nin bu desteğinden sonra 3 büyük şehri açıklamayı daha sonraya bırakmıştır.
 

Yine kulislerde  3 büyük şehir ile ilgili adayların,  Salı günü gurup toplantısında açıklanacağı yönündeki beklenti konuşulurken;  sıkıntının büyümesi halinde sürecin uzayabileceği de gelen duyumlar arasında.
 

Bu arada son zamanda , ‘her ile  bir Anayasa hazırlıyoruz’ açıklamalarıyla dikkat çeken Numan Kurtulmuş’un,  medya yöneticileri ile yaptığı toplantılar kulislerde, ‘Partinin patronu benim’ şeklinde yorumlanıyor. 
 

Yine Ak Parti İstanbul Miletvekili Ravza Kavakçı’nın Almanya’ya gidip federal sistemle ilgili bilgi aldıklarını ve daha sonra da bunu sosyal medya hesabından   duyurmasına dönük cümleleri,  gündemde kaybolmuş gibi görünse de; yerel seçimler öncesinde bu tür açıklamaların çok büyük tehlike olduğu dile getiriliyor. Zira bu günün koşullarında eyalet sisteminin dile getirilmesinin bir kopuş ve Türkiye’nin kışı olacağına dikkat çekiliyor.

Sizin anlayacağınız Ak Parti’de hareketli ve ilginç günler yaşanıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler