PENTAGON,  TRUMP A.Ş’YE KONKARDATO ÇEKTİ


ABD’yi şirketleri gibi yöneten Donald Trump’a , ABD derin devleti ‘kırmızı kart’ gösterdi. Ard arda açılan soruşturmalarla zor günler geçiren Trump’ın azil süreci tartışılırken; Trump bu kez de kabine arkadaşlarına saldırdı.  

Yaklaşık 2 ay sonra Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde iyice köşeye sıkışan Donald Trump,   ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions’a Fox Televizyonu’nda   "Adalet Bakanlığı'nı hiçbir zaman idare edemedi" deyince işler  kızıştı.

Fox and Friends programına mülakat veren Trump, Sessions için "Ona bu işi vermemin tek sebebi neydi biliyor musunuz? Sadakatini hissetmemdi, ilk destekçilerimdendi. Ama işi aldıktan sonra soruşturmadan çekilmek istediğini söyledi. 'Bu nasıl bir adam?' dedim" ifadelerini kullandı.

Session ise Trump’a adeta meydan okudu. Yaptığı yazılı açıklamada, "Ben ABD Adalet Bakanı olduğum sürece Adalet Bakanlığı'nın eylemleri siyasi hesaplardan uygunsuz bir şekilde etkilenmeyecektir. En yüksek standartları talep ederim ve bunlar karşılanmıyorsa da, harekete geçerim" deyiverdi

Session'ın açıklamasının tam da , Başkan Trump'ın 'azledilebileceğine' yönelik tartışmaların ortasında gelmesi, ABD’de, ‘Trump Adalet Bakanı’na kendi avukatıymış gibi davranmak istedi. Ama Adalet Bakanları ABD’de başkandan bağımsız Anayasa koruyucsudur’ yorumlarını da beraberinde getirdi.

Geçtiğimiz hafta, Trump için kötü haberler birbirini izledi. Önce eski avukatı Michael Cohen, 2016 başkanlık seçim kampanyası sırasında Trump'ın ilişkisi olduğu iddia edilen iki kadına ödeme yaparak seçim kampanyalarının finansmanıyla ilgili yasaları deldiğini itiraf etti. Aynı gün Trump'ın eski kampanya direktörü Paul Manafort da, vergi kaçırma iddialarının araştırıldığı bir davada 18 suçlamanın 8'inden suçlu bulundu.

Manafort aynı zamanda, Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği ve Trump kampanyasının Kremlin yönetimiyle işbirliği yaptığı iddialarına yönelik soruşturmada adı geçen isimlerden.

Jeff Sessions ise Adalet Bakanı sıfatıyla bu soruşturmaya nezaret etmekten affını istedi.

Bunlar bile Trump’ın ABD iç kamuoyunda  elle tutulur bir tarafının kalmadığını görmek için yeterli. Sizin anlayacağınız ,  Trump A.Ş,  ABD’de iflas etmiştir. Bu iflasın , Trump ile doğrudan ya da dolaylı bağlantılı yapıları da etkileyeceği ortadadır.

Görünen o ki Trump, bu şartlar altında zor durumdan çıkmak için adeta ‘saldırı siyaseti’ stratejisine geçmiştir. Varlığının devamı için  uzun zamandır hem silah tüccarlarının,  hem ABD derin devletinin Evangelist yapısının istekleri doğrultusunda politikalar üretmektedir.

Bu nedenle de Trump, Türkiye ve Tayyip Erdoğan ile ilgili politikalarında da değişime gitmektedir. Önümüzdeki günlerde özellikle İdlib ve bölgede Erdoğan ile çatışma siyasetine devam edecek yeni politikaları da devreye sokmaya hazırlanmaktadır.

Yeni dönemde hem İran, hem Suriye, hem Rusya kartını eline alan Trump; şimdi de  bölgede  Erdoğan ve Türkiye’yi  kendisine karşı  samimiyet  testine tabii tutmaya hazırlanmaktadır.  Bakalım Recep Tayyip Erdoğan A.Ş.,  bu samimiyet testine nasıl karşılık verecektir?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.