Nuray Başaran Yazdı: ERDOĞAN’IN FABERGE YUMURTALARI…

Nuray Başaran Yazdı: ERDOĞAN’IN FABERGE YUMURTALARI…

ERDOĞAN’IN FABERGE YUMURTALARI…

Cumhurbaşkanı Erdoğan iki gün önceden ilan ettiği ‘müjde’ toplantısını bugün saat 15.00’te Dolmabahçe Sarayı’nda yapacak. Büyük değişim yaratacağını söylediği ve  ‘müjdem var’ diyerek toplumda pozitif beklenti yaratan sürprizler için her ne kadar kara sularımızda bulunan doğalgaz ve petrol söylense de benim finansal sürpriz beklentim de var.

Mesela, Çin ile yapılan önemli bir finans anlaşması gündemimize gelirse şaşırmam. Çin için küresel oyunculuk mücadelesinde kuşkusuz Türkiye çok stratejik bir ülke. Ki Çin geçtiğimiz yıl da Pakistan’ın borçlarını silerek elindeki maddi gücü stratejik olarak nasıl kullandığını göstermişti.

Londra - Pekin hattındaki gelişmelere paralel olarak böyle bir anlaşma kuşkusuz Türk ekonomisine de nefes aldırır. Ayrıca son zamanlardaki Türk Amerikan ilişkilerindeki mesafenin açılmasına bakıldığında, Türkiye’nin hem elini kuvvetlendirir hem de yeni stratejik ortaklıklar ile Ortadoğu’daki bazı proje ve planların rafa kaldırılması gündeme gelebilir. 

Ancak…..

Bölgede gelişmelerin çok hızlı geliştiği de ortadayken,  ülkemizin bölgede bölgesel bir oyuncu olmak yerine , oyun sahası haline gelmesine de neden olabilir. Her ne kadar yeni dönemde,  her zaman olduğu gibi ekonomik ferahlık olmazsa olmaz olsa da, her yapılan anlaşmanın getireceği çatışmalara tedbir almak mecburiyeti var.

Mesela?

Mesela yeni bir 15 Temmuz’un ayak sesleri duyulabilir. Yeni bir 15 Temmuz da ciddi çekişmelere yol açabilir. Ara rejim ve darbe denemeleri olabilir. Geçtiğimiz günlerde Azerbaycan’da engellenen Rus darbesi ve Mali’deki darbe denemelerini iyi okumamız gerekir.
ABD’de bile bugün üstü örtülü 28 Şubatlar yaşanıyorken ve ABD seçimlerinin nasıl kıran kırana geçtiği ya da geçeceği açıkken ,dün Trump’ın  en önemli danışmanlarından Steve Bannon tutuklandı. Ki bu durum ABD’de  Trump’ın hapse gidebileceği bir yolun başlangıcı olarak görülüyor.

Her ne kadar Steve Bannon New York'taki federal savcılar tarafından, ABD-Meksika sınırına duvar inşası için başlatılan bağış kampanyasında dolandırıcılık yapmakla suçlansa da; Bannon’un tutuklanması bu kadar basit değil. Bu kadar masum da değil.! 

Zira kendisi  dünyadaki aşırı muhafazakar ve ırkçılığın  babasıydı.  İtalya'da Roma yakınlarında bir enstitü açarak,  İtalya'da Salvini hareketini başlatan kişi. Fransa’da ,  Avusturya’da ırkçılık .  Hepsinin arkasında bu kişi var. Ingiltere ‘de Brexit’i  başlatanların içinde.

Bu arada Trump'ın mali gelir hesapları NY Mahkemesi tarafından istenmişti. Trump buna engel olmaya çalışıyordu, bu talebi de dün reddedildi. Eğer söylenenler doğruysa ,  Trump’ın hapse girmesi bekleniyor. 
Bu arada dünya liderlerine ABD’deki establishment haber gönderip Trump ile olan ilişkilerini biraz yavaşlatmasını istiyor. Hatta Trump Ailesi ile herkesin ilişkisi gözlem altına alınıyor. Bunlara Mehmet Ali Yalçındağ  da dahil. Benden söylemesi.

Öte yandan Swap demek borç almak demek. Ama Çin ile yaptığımız veya yapacağımız swap kullanımını Karadeniz’deki enerji ortaklığı karşılığında aldıysak da bu gerçekten Erdoğan’ın dediği gibi Türkiye’nin bölgede yeniden doğuşu anlamına gelir. Bu olabilir mi? Olabilir. Yazımın başlığındaki gibi bu bugün dünyada 53 adet bulunan Faberge Yumurtası gibi olur.

Kaynak: ERDOĞAN’IN FABERGE YUMURTALARI…. - Nuray Başaran

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler