NURAY BAŞARAN YAZDI: BİR SİYASET, BİR DEVLET….

NURAY BAŞARAN YAZDI: BİR SİYASET, BİR DEVLET….

Çok değişik ve enteresan gelişmeler yaşanıyor. Uzun bir süredir dış politika yazıyorum. Kuşkusuz gelişmeler buna bizi mecbur bırakıyor.

Ancak bir başka zorunluluk daha var ki;  artık dış politikanın iç politiği doğrudan etkilediği gerçeği! Bugün bu nedenle biraz içeriye değineceğim.

Kuşkusuz hem İYİ Parti’den son gelen istifalar, hem de yeni partilerin kurulması çok önemli. En çok merak edilen Ali Babacan’ın partisi henüz resmen kurulmadı ama Abdullah Gül’ün Karar Gazetesi’ne verdiği röportaj sanki parti artık kurulmuş da AK Parti’ye rest çekiliyor imajı verdi…

İşte tam da bu sırada bir de MHP Lideri Devlet Bahçeli, İYİ Parti'deki istifalarla ilgili dikkat çeken bir yorum yapmaz mı? Bahçeli’nin, "İYİ Parti, iyi günlerde olsun, partileri karıştırmak isteyen zihniyetler var, tahriklere kapılmasınlar" demesi herkesi şaşırttı.

Zira Devlet Bey, İP dediği İYİ Parti’ye ilk kez ‘İYİ’ demekle kalmayıp İYİ Parti’deki dağılmaya müdahil oluyordu.  Ardından gelen cümleler ise aslında çok tartışılmasa da daha önemliydi. Şöyle diyordu:

Türkiye bir yandan sınır ötesinde, diğer yandan da sınır içinde kesintisiz ilerleyen ve kesin çizgilerle tayini yapılmış milli bir direniş halindedir.

Bahçeli, "Siyaset bir akıl işidir, devlet yönetimi ise bundan mülhem akıl, adalet ve ahlak üzerine bina edilmelidir. Dünden bugüne Türk devlet felsefesinin dayandığı zamanlar üstü esasların özü bunlardır. Şurası da bir gerçektir ki karambole teslim olmuş toplumlar, şarampole devrilmeye mahkûmdur. Talihin ve tesadüflerin akıntısına kapılmış ülke ya da milletlerin tarihsel çıkarları, varlık hakları pamuk ipliğine bağlıdır." diye konuşmuştu.

Yani başlangıçta İYİ Parti’deki operasyon farklı değerlendirilse de kısa zamanda anlaşıldı ki bu bir ‘devlet’ operasyonu değildi.

Öte yandan bazı enstrümanlar kullanılarak ülkeyi savaşa, iç savaşa ya da başka bir karışıklığa sürüklemeye çalışanlara karşı da ‘dur’ diyordu Devlet Bey.

Pakistan modeline uydurulmak istenen Türkiye için ‘devlet’ oyuna giriyordu…

Tam da Jeffrey’nin devamlı gelip görüşme yaptığı sırada.

 Siyasi ayakta bir başka gelişme de aynı günlerde Abdullah Gül tarafından gerçekleşiyordu.

Ve bugün:

Devlet Bey dünkü gurup toplantısında ise bu kez,’ Cumhuriyet savcıları, HDP'nin bölücü kongresiyle ilgili gecikmeksizin soruşturma açmalıdır. HDP, Türksüz anayasa diyor, aynı şeyi CHP de istiyor. Ha HDP ha CHP. Ha Serok ha Babacan. Alayı birdir, hepsi aynı alçak ve karanlık yolun yolcularıdır...’ dedikten saatler sonra,  HDP’ye soruşturma açılması aynı cümledeki diğer taraflarla ilgili neler olabileceği sorusunu gündemimize taşıdı. Ki aynı saatlerde CHP Lideri Kılıçdaroğlu iktidara yürüdüklerini ilan etti.

Peki, Kılıçdaroğlu yeni bir erken seçim mi bekliyor?

Yoksa nasıl iktidara yürüyecek?

Ya da Devlet Bahçeli’ye göre de mi erken seçim kaçınılmaz? Öyle ya seçim kararlarını son yıllarda Devlet Bey alıyor.  Yoksa bu kez seçim kararını başkaları almak istiyor da Devlet Bey İYİ Parti sözleri üzerinden mesaj mı verdi?

Bugün açıklanamayan nedenlerle hükümeti ayakta tutan Bahçeli, Ak Parti birlikteliği gibi ağır siyasi manevralar ile yeni koalisyonlar yapabilir mi? Ne de olsa uzun süredir siyasetin ve iktidarın ‘anahtar’ı Devlet Bahçeli’de. Bu nedenle Devlet Bey’e DİKKAT!

Bir başka dikkat de Meksika'da olmalı! Zira Çin intikam için önce Meksika üzerinden ABD'yi tehdit etmek isteyecek. Muhtemel virüs saldırısını Meksika üzerinden yapacak. Meksika ABD'nin zayıf karnı. Trump bu yüzden geldiğinden beri Meksika sınırına duvar çekmekle uğraştı. ABD 2020'de dünyada büyük operasyonlar yapacağı için Meksika sınırı kontrol altına alınmalıydı. CIA Meksika hattında yoğun çalışma yürütüyor.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ABD Başkanı Donald Trump'un savunma bütçesinin bir kısmının Meksika sınırına duvar örmek için kullanması gerektiğini ve önceliğin anavatanı korumak olduğunu söyledi. Çin Meksika'da gayri resmi olarak büyük çalışmalar yürütüyor. ABD ‘nin Meksika üzerinden yakılması an meselesi. Kore, Japonya ve Kaliforniya eyaletine de dikkat etmekte fayda var.

ABD- Meksika sınırı dünyadaki en uzun sınır. Meksika "katolik" vatandaş sayısı bakımından Brezilya'dan sonra ikinci ülke. Vatikan yönetimi için özel bir öneme sahip. Vatikan ve ABD,  Çin'in Meksika üzerinden eylemini önlemek için CIA ofislerinde özel çalışma yürütüyor. Yakın zamanda gelen istihbarat sebebi ile Vatikan ve Çin arasında savaşa şahit olabiliriz. Bu olaydan Vatikan da ciddi zarar görebilir.

Koranovirüsü ikinci Çin Seddidir. Tersten okuyun. Çin seddi Çin tarafından Çin'i korunmak için yapılmadı. Bir akıl tarafından Çin'in dünyaya yayılmasını engellemek amacı ile yaptırıldı. Koranavirüsü Çin'in yayılmasını engelleyen ikinci büyük bir set şimdi. Virüs ile Çin içine hapsedildi. Birinci set gibi. Virüs seti ile içine hapsedilip öldürülmek isteniyorsa;  Çin ölürken düşmanını da yanında götürür mü?  Yoksa kendisine sunulacak aşıya mı razı olur? 1.5 milyar insana aşı yapılması virüsü icat edenlerin cebine milyarlar mı katar? Ya da ABD borsalarının sert düşüşü yine ABD’nin kazancı mı olur? Oyun hem çok büyük, hem de bir o kadar inanılmaz!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler