NURAY BAŞARAN YAZDI : 'ANIL ÇEÇEN’DEN YENİ KİTAP! TÜRKİYE VE ORTADOĞU'

NURAY BAŞARAN YAZDI : 'ANIL ÇEÇEN’DEN YENİ KİTAP! TÜRKİYE VE ORTADOĞU'

Nuray BAŞARAN; Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN'in yeni kitabını değerlendirdi.

NURAY BAŞARAN

Son yıllarda sürekli ‘ayak üstünde ‘duran ya da tutulan  Türkiye’de, küresel güçlerin senaryolarına karşı bir direnç geliştiği ve senaryoların da bir bir deşifre edildiği dönemi yaşıyoruz.

Hatta daha da ötede yerel seçimlere giderken,  bölgedeki gelişmeler konusunda bir o kadar dikkatliyiz. Ve özellikle doğu ve güneydoğuda seçeceğimiz belediye başkanlarının devletin üniter yapısının korunmasında etkin ve mücadele edebilecek kapasitedeki kişiler arasından seçilmesini konuşuyoruz.  

Bir yandan güneyimizde oluşturulmaya çalışılan ‘garnizon devlet’ e karşı Fırat’ın Doğu’sundaki terörü temizlemek için yola çıktık. Bir yandan en yakın müttefikimiz bizim için terörist olanlara silah yardımı yapıyor. Ve bu konuda bıçak sırtı diyaloglar ve ilişkiler götürüyoruz.

Ve küresel güçlerin Ortadoğu’daki enerji savaşları ve planları her gün bölgede yeni savaş senaryoları da yaratmaktadır. İşte tam da bu savaşa her geçen gün daha da yaklaştığımız bu günlerde,  Prof. Dr. Anıl Çeçen’in Türkiye ve Ortadoğu adlı yeni kitabı raflarda yerini aldı. Kitap bu konularda bilinmeyenleri ve göremediklerimizi anlatıyor.

Kitap sadece küresel sermayenin 100 yıllık projeler yaptığı ve dünyanın merkezi Ortadoğu’yu anlatmakla kalmıyor. Kitabın ikinci başlığında yer aldığı gibi, ‘TÜRKİYE’NİN KADERİ ORTADOĞU’YA, ORTADOĞU’NUN GELECEĞİ TÜRKİYE’YE BAĞLIDIR’ diyor. Ve bunun gerekçelerini bir bir ortaya koyuyor.

Türkiye ve Ortadoğu

Devletleri, ülkeleri, toplumları ve hukuka dayanan kamu düzenlerini inceleyen bir bilim dalı olarak kamu hukuku alanında çalışan bilim adamının uzmanlık yaklaşımları doğrultusunda hazırlanan kitap, içinde bulunduğumuz dönemin ana sorunu olan hegemonya, kavga ve çekişmelerin perde arkasında yatan siyasal manevra ve komploların açıklığa kavuşturulması açısından  önemli açılımlar getiriyor.

Türkiye ile bir bölge olarak Ortadoğu’nun aynı bölgede bulunmaktan kaynaklanan konuları, içinden çıkılamayacak derecede olan karışıklığa ve merkezi alanda ortaya çıkan kördüğüme de çözümler sunuyor.

Halk kitlelerinden saklanan gerçek durumları da ortaya koyan kitapta , dünyanın ortasında hazırlanan yeni dünya savaşlarının senaryoları da deşifre ediliyor. Evrensel barışa gidebilecek bir bölge barışının tesisinin yolları aranıyor.

Yazar, Atatürk’ün, ‘yurtta’ ve ‘dünyada’ barış ilkesinin yanına ‘bölgede’ ibaresinin eklenmesi gerektiğini savunarak, ‘Ancak o zaman Türkiye ve Ortadoğu için yeni bir gelecek sağlanabilecektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar kalabilmesi için Türk Halkı,  Ortadoğu halkları ile yakınlaşarak ve bir dayanışma düzeni oluşturarak her türlü terör ve savaş senaryolarına karşı çıkmak zorundadır’ diyor ve ekliyor:

‘Gelinen noktada barış sağlanırsa,  yeni bir düzen kurulabilir. Terör ve savaş devam ederse,  şu an var olan devletler dünya sahnesinden silinecek ve haritalar savaş sonrasındaki güç dengelerine göre yeniden çizilecektir.’

Tam da zamanı’…Anıl Çeçen’in kitabı bir solukta okunuyor.



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler