Nijerya’nın Oscar Aday Adayı Lionheart’ın Akademi Tarafından Diskalifiye Edilmesi Tepki Topladı

Nijerya’nın Oscar Aday Adayı Lionheart’ın Akademi Tarafından Diskalifiye Edilmesi Tepki Topladı

Bu yıl Nijerya’nın Oscar aday adayı olarak seçilen Lionheart filminin çoğunlukla İngilizce diyaloglar içermesinden dolayı 92. Akademi Ödülleri’nin En İyi Uluslararası Film kategorisinden diskalifiye edilmesi tepki topladı.

Bilindiği üzere Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, ya da bilinen ismiyle Akademi’nin yayınladığı açıklamaya göre bu yıl En İyi Uluslararası Film Oscarı için 93 ülke başvurmuştu. Ancak kısa bir süre önce ortaya çıkan bir gelişmeye göre bu kategoriye başvuran ülke sayının 92’ye indiğini öğrendik.

Bu yıl ilk kez bu kategoride yarışmak için film gönderen Nijerya’nın Oscar aday adayı seçilen Lionheart filmi, 92. Akademi Ödülleri’nin En İyi Uluslararası Film kategorisinden diskalifiye edildi. Diskalifiye kararının sebebe ise filmin çoğunlukla İngilizce diyaloglar içeriyor olması. 2006 yılından bu yana Akademi tarafından, En İyi Uluslararası Film kategorisinde yarışacak filmlerin “ağırlıklı olarak İngilizce olmayan diyaloglar” içermesi gerektiği kuralı getirilmişti.

Nijerya’nın resmi dilinin İngilizce olduğunu düşündüğümüzde, Lionheart filminde İngilizce diyalogların kullanılması oldukça anlaşılır bir durum. Filmin 95 dakikalık süresinde, İngilizce diyaloglar ağırlık gösterirken; Nijerya’nın etnik bir grubu olan İgbo halkının ana dili olarak kullanılan İgbo dili ise filmin yalnızca 11 dakikalık süresinde kullanılıyor. Bu durum, En İyi Uluslararası Film kategorisinin kurallarına uygun değil. Eğer filmde, İgbo dilinde kullanılan diyaloglar yüzde 50’den fazla olsaydı, bu durum Akademi’nin kurallarına uygun olurdu ve Lionheart filmi Oscar yarışına girebilirdi.

Akademi: “Lionheart’ın Yalnızca 11 Dakikalık İngilizce Olmayan Diyalog İçerdiğini ve Bu Durumun Ödül İçin Uygun Bulunmadığını Fark Ettik.” 

Bu kural; İrlanda, İngiltere ve Avustralya’nın Akademi’ye genellikle İngilizce olmayan filmler göndermesinin nedenini açıklarken; Nijerya’yı temsil eden Lionheart filminin yarışma dışı kalmasına sosyal medyadan tepkiler geldi. Bu yıl When They See Us dizisiyle adından söz ettiren Ava DuVernay, Twitter hesabından bu karara tepki gösterirken; Black List’in kurucusu Franklin Leonard ise bu kararı eleştirdi.

screenshot-2019-11-07-ava-duvernay-on-twitter.png

DuVernary, Twitter’da yaptığı paylaşımda: “Akademi’ye. Nijerya’nın En İyi Uluslararası Film kategorisinde gönderdiği ilk filmi İngilizce olduğu için diskalifiye ettiniz. Ama İngilizce Nijerya’nın resmi dili. Bu ülkenin hiçbir zaman resmi diliyle Oscar için yarışmasına izin vermeyecek misiniz?” ifadelerini kullandı.

Yaşanan bu olaydan sonra Akademi bir açıklama yayınlandı. Akademi’nin yayınladığı açıklama ise şu şekilde: “2019 yılının nisan ayında, Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinin adının En İyi Uluslararası Film olarak değiştiğini duyurduk. Ayrıca, kategori kurallarının değişmeyeceğini de onayladık. Ödülün amacı aynı kalıyor, yabancı dillerde çekilen başarıları tanımak. Bu yıl yayınlanan filmler değerlendirilirken, Lionheart’ın yalnızca 11 dakikalık İngilizce olmayan diyalog içerdiğini ve bu durumun ödül kategorisi için uygun bulunmadığını fark ettik.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler