NGAZETE, O DOSYALARI AÇIYOR (1) - DEVLETİN DATA’LARI NASIL YABANCILARA TESLİM EDİLDİ?

NURAY BAŞARAN

DEVLETİN DATA’LARI NASIL YABANCILARA TESLİM EDİLDİ?

TARIM BAKANLIĞI’NIN DATALARINI HANGİ BAKANLIK IBM’E TESLİM EDİYOR? 

SGK BİLGİLERİ,  KİMLER ARACILIĞIYLA HANGİ ÜLKEYE TESLİM EDİLDİ?

İŞİN İÇİNDE HANGİ BAKANIN DANIŞMANLARI VAR? O BAKAN VE DANIŞMANLAR ŞİMDİ NEREDE?

Ankara’daki son hızlı tren kazası ,’marşandiz=Susurluk’ ile başlayan yazılarımız Çukurambar Borsası yazılarıyla devam etmişti. 

Sonra da son 15 yıldır kurumlarda yaşanan yanlışlıklara ışık tutmak ve yeniden bu kurumları daha doğru çizgiye getirmek amacıyla, kurumlar ile devam ettik. 

Tam da bu noktada, ‘ Tarım Bakanlığı’nda Neler Oluyor?’ başlığı ile başladığımız yazı dizimizde, Tarım bakanlığı ile ilgili 13 ayrı yazı kaleme aldım. 

Patates ve soğanı bile dışardan ithal etmek zorunda kaldığımız bir sürece,  bu bakanlıkta olanların bizi nasıl getirdiği açık ve net.  Üstelik de hala daha bu konuda tedbirler alınmış değil. 

En az 13 bölüm daha Tarım Bakanlığı ile ilgili yazı yazacak malzeme elimizde mevcut. 

Ancak okuyucular soruyor, ‘diğer bakanlık ve kurumları yazmayacak mısınız?’ Ya da, ‘ne zaman yazacaksınız?’ diye…

Haklılar… Hepsini yazacağım. Ancak maalesef seçim nedeniyle zaman zaman seçim bölgelerine gidip onları ve oraları yazıyorum.

Zira 1 Nisan günü nasıl bir Türkiye’ye uyanacağımızı da sizler merak ediyorsunuz. Ve ülkemiz için de o güne nasıl uyanacağımız çok önemli..

Tarım Bakanlığı’na gelince… Bugün hala daha geçmişte yapılan yanlışlar inatla yapılıyor. Bu uygulamaları seçim sonrasına bırakıyorum. 

Zira bu günlerde tarımla ilgili devletin çok gizli bilgileri , Ticaret Bakanlığı üzerinden bir kısmı ABD’li IBM firmasına çoktan teslim edildi. (Daha anlaşma bile yapılmadan) !

Tamamı ve anlaşma için ise seçim sonrasına randevu verildi. Üstelik de tüm bunlar bu kez, Tarım Bakanlığı değil de Ticaret Bakanlığı eli ile yapıldı. Tarım Bakanı’na sadece daha önce sorduğum soruyu tekrarlıyorum.

Sayın Bakan neredesiniz?

Peki Ticaret Bakanı’na da buradan soruyorum, ‘Bu konuyu hemen halledin. Bu işi IBM firması ile çözeceğiz’ talimatını nasıl verebildiniz? 

3 ayrı bakanlıktan 30 kişiyi toplayıp, bakanlığınız yetkililerine Ankara’da  Via Tower’da IBM temsilcileri ile 20 gün önce (Çarşamba-Perşembe-Cuma olmak üzere) 3 gün süren toplantı organize ettirdiniz mi? 

O toplantıda neler olduğunu biliyor musunuz?

O toplantıda bürokratlarınız, ‘bakan kızacak bir an önce bu bilgileri IBM’e verelim. Seçim sonrası da anlaşma yapılacak’ dediler. Hangi bilgileri verdiler? Biliyor musunuz? 

O toplantıya katılanlardan bir bölümü, ‘yerli yazılımcılar ile de konuşsak’ dediklerinde, ‘Biz onlara güvenmiyoruz. Amerikalılar daha güvenli. İş çok büyük biz altından kalkamayız. Şimdiden açık kaynak kodlarını verelim’ dediler.

Bunun ne anlama geldiğini biliyor musunuz? 

Şimdilik ‘Zeytinyağı’nı verelim deyip anlaşma yapılmadan bu ürünün açık kaynak kodunun verildiğinden haberiniz var mı? 

Ayrıca o toplantıya gelen 3 bakanlığın temsilcileri,  o toplantıda IBM temsilcilerine, bütün iç süreçlerini anlattılar. Yani IBM , hem datayı aldı hem de geri bize satacak. Bunu biliyor musunuz? 

Bu arada,  datayı alan ya da teslim ettiğimiz ABD şirketi için, ‘Ama IBM Türkiye’ye veriyoruz’ komedisini kim açıklayacak? Bunu nasıl bir Türk firması gibi algılayabiliyoruz? Bu nasıl bir mantık?

ABD’ye teslim ettiğiniz verilerinizden sonra,  Ticaret Bakanlığınız tarımda dışarısı ile nasıl rekabet edecek? Zaten verdiğiniz tüm datalar ile rakipleriniz yatak odanızdayken….

Biz aynı bilgileri herhangi bir ülkeden istesek,  bize verebilir mi? 

Sayın Bakan, sorular çoookkk. 

Bu yazıları okuduktan sonra, ‘ama daha resmi bir şey yok. Bunlar da olmadı’ diye kendinizi savunabilirsiniz ama o toplantıya katılanlar da, yapılanlar da devlette kayıt altında.  

Bu arada başka bir bakanlık üzerinden datalarınız IBM’e verilirken siz Sayın Tarım Bakanı neredesiniz? 

Bunlardan ne kadar haberiniz var?

Yarın devam edeceğim.
 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.