NATO Zirvesinde Gerilim

NATO Zirvesinde Gerilim

Son NATO zirvesine katılan Dışişleri Bakanı Pompeo, Türkiye'yi hedef alan akılalmaz suçlamalar yöneltti. Bunun üzerine sözünü sakınmayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD'nin çelişkilerini Pompeo'nun yüzüne vurdu.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) üye ülkelerin dışişleri bakanlarının zirvesi başlarken, bu yıl koronavirüs nedeniyle buluşma video konferans yöntemiyle gerçekleşiyor.

Zirvenin ilk gününde Doğu Akdeniz gerilimi, Dağlık Karabağ, Libya, Rusya, Afganistan gibi birçok başlık dışişleri bakanları tarafından ele alındı, NATO Genel Sekreter Jens Stoltenberg Türkiye ve Yunanistan arasındaki mekanizmayı güçlendirmek istediklerini söyledi.

Toplantıda yaşananlara ilişkin arka arkaya resmi açıklamalar yapılırken, yanı sıra Amerikan siyaset dergisi Politico Türkiye ve ABD arasında tansiyonun yükseldiğini yazdı.

Habere göre, online zirvede ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de gerilimi tırmandırmak ve S-400 füze savunma sistemi satın alarak Rusya'ya bir hediye vermekle suçladı.


Haberini toplantıda yer alan birçok kaynağa dayandıran Politico, Pompeo'nun suçlamalarına Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun aynı tonda yanıt verdiğini bildiriyor.

Bakan Çavuşoğlu, Mike Pompeo'nun ABD'nin Avrupalı müttefiklerini telefonla arayarak Türkiye'ye karşı birlik olmaları için kışkırttığını, özellikle Yunanistan tarafını tuttuğunu söyledi.

ABD'nin Türkiye'ye Patriot füze sistemi satmayı reddettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, ayrıca Türkiye terör örgütü DEAŞ'la savaşırken Washington'ın Suriye'nin kuzeyindeki YPG'li teröristleri desteklediğini de vurguladı.

Sözünü sakınmayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD ve Fransa'nın Dağlık Karabağ sorununda ısrarla Ermenistan'ı desteklediğini hatırlattı, savaşın Azerbaycan'ın zaferiyle sonuçlandığını dile getirdi.


Politico, muhtemelen son NATO toplantısına katılan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun bazı diplomatlar tarafından bilerek zirveyi sabote etmekle suçlandığını da bildiriyor.

Habere göre, Pompeo Joe Biden'ın döneminde NATO'da atılacak adımları zorlaştırmak için Türkiye ile kavgaya tutuştu.


Toplantıda birçok NATO üyesinin Pompeo'yu desteklediğini belirten Politico, özellikle Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın ABD tarafında saf tuttuğunu yazdı.

Toplantıda NATO üyeleri Türkiye ve Yunanistan arasında da tartışma yaşandığını aktaran habere göre, toplantının sonunda Türkiye'nin Libya'da NATO'nun devreye girmesi talebi ABD'yi destekleyen ülkeler tarafından reddedildi.


Politico, keskin kapışmanın yaşandığı ilk günkü toplantıda NATO'nun 2030'a kadar belirlenecek yol haritasının ise tartışılamadığını da sayfalarına taşıdı.

CNN Türk'e konuşan diplomatik kaynaklar, Pompeo'nun sözleri için "Müttefik bir ülkenin giden dışişileri bakanına yakışmadı, belli ki Pompeo yaptığı açıklamaları Yunanistan ve Fransa ziyaretlerinde koordine etmiş" ifadelerini kullandı.


Diplomatik kaynaklara göre, Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşına S-400 tartışmasında "Müttefiklerden hava savunma sistemi alamadığımız için s-400 aldık, Trump bile hak verdi. Ortak çalışma grubunu NATO destekledi, ABD ise reddetti" sözleriyle yanıt verdi.

Çavuşoğlu'nun toplantıda izole edilmediğini ya da yalnız bırakılmadığını söyleyen kaynaklar, ayrıca Türkiye karşıtı blok iddialarını da tamamen yalanladı. Diplomatik kaynaklara göre, Yunanistan-Fransa ve ABD üçlüsü toplantıda özellikle Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya gibi NATO'nun önde gelen diğer ülkelerinden destek bulamadı.


NATO zirvesinde yaşananları haberleştiren Yunan basını ise, Pompeo'nun ağzından Türkiye'yi hedef aldı. Kathimerini gazetesi, 'Pompeo Türkiye NATO'nun altını oyduğunu söylüyor' başlığını kullandı. Haberini diplomatik kaynaklara dayandıran Kathimerini, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Ankara'yı 'provokasyon'la suçladığını yazdı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler